Life

Fenomenul inexplicabil prin care morții revin la viață. Ce este sindromul Lazăr

Au existat nenumărate cazuri de-a lungul anilor în care anumite persoane declarate decedate au revenit la viață. Explicația este una cât se poate de simplă.
09.12.2022 | 17:05
Fenomenul inexplicabil prin care mortii revin la viata Ce este sindromul Lazar
Cum se manifestă Sindromul Lazăr și cum ajung pacienții să revină la viață. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sindromul Lazăr nu este cunoscut de multe persoane, însă ar putea fi explicația în astfel de situații.

Ce este Sindromul Lazăr și ce spun studiile despre el

Sindromul Lazăr reprezintă, practic, reluarea activității cardiace după ce o persoană a fost declarată decedată.

ADVERTISEMENT

Numele acestui fenomen a fost luat după personajul din Noul Testament, care la rândul său a revenit la patru zile de la moarte.

Primul caz în care o persoană s-a trezit după ce a fost declarată decedată a existat în 1983, iar de atunci, istoria s-a repetat de mai multe ori.

ADVERTISEMENT

În alți termen medicali, sindromul Lazăr mai se numește și auto-resuscitare. În general, acesta fiind remarcat la o persoană care a suferit un stop cardiac.

Deși inima s-a oprit în primă fază, aceasta își poate relua cursul în mod spontan chiar și după ce încercările de resuscitare ale medicilor nu au funcționat.

ADVERTISEMENT

Mai multe studii au fost efectuate de-a lungul anilor, iar cel mai recent, din 2020, a analizat 65 de persoane care au trecut prin Sindromul Lazăr, în perioada 1982 – 2018.

Studiul a mai scot la suprafață și faptul că după această experiență 28% dintre cele 65 de persoane au reușit să se recupereze complet după episod, fără a avea alte traume.

ADVERTISEMENT

Pentru a înțelege mai bine sindromul Lazăr, cel mai bine ar fi să luăm un exemplu cât se poate de clar.

În 2001, un bărbat în vârstă de 66 de ani a intrat în stop cardiac. Acesta a ajuns la spital, iar medicii au încercat resuscitarea lui timp de 15 minute, însă nimic nu a avut succes.

De la compresii toracice, șocuri de defribilare, dar și alte eforturi suplimentare, în final, pacientul în vârstă de 66 de ani a fost declarat decedat.

Cum a revenit la viață un bărbat decedat după zeci de minute

Ulterior, medicii au oprit monitoarele, ventilatorul, iar chirurgul prezent la fața locului a profitat de acest moment pentru a le arăta studenților săi cazul.

După zece minute de când aparatele au fost oprite, chirurgul a fost surprins să simtă un puls, iar mai apoi, bătăile inimii pacientului au fost reluate în mod normal, bărbatul revenindu-și complet.

Un alt studiu efectuat la începutul acestui an a demonstrat faptul că atunci când o persoană este decedată, acest lucru nu înseamnă neapărat că luminile s-au stins ”complet”.

Mai exact, oamenii de știință au ajuns la concluzia că moartea este un proces relativ lent și răcitor.

De asemenea, s-a mai aflat și că inima poate să se oprească de mai multe ori înaintea procesului de moarte până când nu va mai funcționa deloc, notează iflscience.com.

Toate aceste lucruri au fost remarcate în cadrul unui studiu asupra a sute de pacienți bolnavi, înainte, dar și după deconectarea de la aparatele care îi țineau în viață.

Afecțiunile care pot face o persoană să pară decedată

Cercetătorii spun însă că pot exista nenumărate teorii. Unele dintre ele vizează efectul întârziat al procedurilor de resuscitare, spre exemplu.

Menționăm faptul că pe lângă Sindromul Lazăr, există și alte afecțiuni care pot face ca o persoană să pară decedată, deși aceasta trăiește în realitate.

Cea mai frecventă este hipotermia, care încetinește bătăile inimii până în momentul în care acestea nu mai pot fi detectate.

Catalepsia la rândul ei poate avea aceleași efect. Boala, care este foarte rară, poate apărea în cazul pacienților care suferă de epilepsie, Parkinson sau alte afecțiuni neurologice.

Ea se caracterizează prin respirație încetinită, sensibilitate redusă la durere, dar și stare de transă în anumite cazuri.

ADVERTISEMENT
Tags: