News

Fentanilul, drogul 50 de ori mai puternic decât heroina, produce panică în SUA. Ce au decis autoritățile americane

SUA vor o coaliție internațională împotriva fentanilului, medicamentul care a declanșat cea mai mare criză a drogurilor peste ocean.
07.07.2023 | 19:33
Fentanilul drogul 50 de ori mai puternic decat heroina produce panica in SUA Ce au decis autoritatile americane
Fentanilul este responsabil de zeci de mii de decese anual în SUA, prin supradoză / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fentanilul a declanșat criza opioidelor peste ocean, considerată una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din Statele Unite. Fabricat în laboratoare la un cost mai mic decât heroina, fentanilul inundă de ani de zile piața americană a drogurilor. În medie, o persoană din SUA moare la fiecare șapte minute din cauza efectelor acestui produs sintetic ieftin, care este de 50 de ori mai puternic decât heroina și de o sută de ori mai puternic decât morfina, și care a fost creat inițial pentru a ameliora durerea bolnavilor de cancer.

Zeci de mii de decese prin supradoză în SUA, anul trecut

În fața acestor date sinistre, secretarul american de Stat, Antony Blinken, organizează vineri, sesiunea inaugurală a unei „coaliții” de țări pentru a combate acest risc pentru sănătate care-l reprezintă fentanilul. În Statele Unite, în doar câțiva ani, acest opioid sintetic a suplinit toate celelalte droguri produse de traficanți, devenind principala cauză de deces la grupa de vârstă 18-49 de ani.

ADVERTISEMENT

Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză în Statele Unite în 2022. În același an, autoritățile au confiscat suficient fentanil pentru a ucide întreaga populație a SUA. Ca răspuns la această situație alarmantă, guvernul american, prin secretarul său de Stat Antony Blinken, și-a anunțat intenția de a conduce o „coaliție” globală pentru a combate acest flagel. În acest scop, secretarul de Stat își reunește vineri omologii internaționali în cadrul unei sesiuni inaugurale la care au fost invitate aproape 90 de țări din întreaga lume.

Utilizare deturnată a fentanilului

În stare pură, fentanilul nu este considerat un drog, ci un analgezic puternic care este utilizat cu mare precauție în mediile medicale. „Utilizarea sa este în mod normal rezervată pentru dureri severe”, a explicat pentru Le Figaro Benjamin Rolland, profesor la Spitalul Universitar din Lyon. Dar în Statele Unite, utilizarea sa a fost deturnată de mai mulți ani. Unul dintre motivele acestui consum masiv de opioide este faptul că, începând din 1996, prescrierea de analgezice foarte puternice s-a generalizat, iar companiile farmaceutice au lansat campanii de marketing insistente.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, unii pacienți au devenit dependenți și și-au diversificat consumul, apelând la produse mai puternice. Printre acestea se numărau și produse de sinteză, precum fentanilul, ceea ce a creat o adevărată piață neagră. Fentanilul poate fi luat sub formă de medicamente sau de produse contrafăcute. Efectele sale sunt numeroase și variate dacă nu este utilizat corect: euforie, somnolență, relaxare, respirație încetinită etc, până la supradozaj.

Înghițit, fumat, tras pe nas sau injectat

Fentanilul poate fi „înghițit, fumat, tras pe nas sau injectat”, explică Centrul canadian pentru dependență și sănătate mintală (CAMH), care reunește mai multe spitale de psihiatrie și centre specializate în tratarea dependenței în această țară, care este, de asemenea, afectată de fentanil. Acesta poate fi vândut sub formă de pulbere sau de tablete, sau amestecat cu alte produse, precum heroina sau cocaina. Sub această formă, trece uneori neobservat. „Multe cazuri de supradoze apar pentru că oamenii nu știu că ceea ce iau conține fentanil”, precizează CAMH.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că este foarte puternic, „fentanilul este, de asemenea, mai ’rafinat’ pentru receptorii opioizi din creier”, explică profesorul Benjamin Rolland. Concret, produsul „se desprinde mai puțin ușor de receptor”, chiar și „atunci când se administrează un antidot precum naloxona”  (un medicament care poate neutraliza temporar efectele supradozajului de opioide și le dă timp paramedicilor să intervină). „Prin urmare, riscul de deces prin supradoză este semnificativ crescut”.

Un răspuns insuficient la moartea tinerilor

Vârsta mică a victimelor reprezintă o preocupare deosebită pentru autoritățile publice. Dintre cele 70.000 de persoane care au murit în 2021, 1.146 erau adolescenți. Presa americană este plină de exemple dramatice: în luna mai, trei adolescente au fost găsite „într-o mașină în parcarea unui liceu rural din Tennessee”, cu câteva ore înainte de ceremonia de absolvire, a relatat The New York Times. Două erau deja moarte, în timp ce a treia, în vârstă de 17 ani, a fost transportată de urgență la spital.

ADVERTISEMENT

„Armă de terorism”

Ca urmare, fiecare stat încearcă să legifereze în ce privește problema fentanilului. „Numai în sesiunea legislativă din 2023, sute de proiecte de lege privind infracțiunile legate de fentanil au fost introduse în cel puțin 46 de state, potrivit Conferinței naționale a legislaturilor de stat”, relatează cotidianul american. În statul Virginia, de exemplu, fentanil a fost codificat ca „armă de terorism”.

Iar lupta împotriva acestui flagel durează de mai mulți ani. În 2017, președintele american Donald Trump a făcut referire la „cea mai gravă criză a drogurilor din istoria SUA” și a declarat stare de urgență în domeniul sănătății. Cu toate acestea, finanțarea a întârziat să apară. În același an, a fost înființată o Comisie de combatere a crizei opioidelor pentru a stabili orientări pentru îmbunătățirea accesului la tratamentul de substituție și pentru a face disponibilă naloxona. Naloxona poate fi furnizată ofițerilor de poliție sau pompierilor, sau distribuită direct consumatorilor de droguri.

De la laboratoarele clandestine chinezești la cartelurile mexicane

În cele din urmă, există problema traficanților de fentanil contrafăcut. „Spre deosebire de opiacee, macul nu este necesar pentru a produce moleculele de bază (morfină, codeină etc.)”, subliniază de asemenea Benjamin Rolland. „Prin urmare, fentanilul poate fi produs direct prin intermediul unor procedee destul de simple”, continuă el. Această specificitate facilitează producția. Principalii vinovați identificați de autoritățile americane sunt laboratoarele clandestine chineze și cartelurile mexicane.

La 7 iunie, ambasadorul SUA la Beijing a îndemnat China să facă mai mult pentru a combate acest flagel. „Îndemnăm insistent guvernul chinez să își folosească puterea considerabilă pentru a împiedica companiile chineze de pe piața neagră să vândă fentanil”, a declarat Nicholas Burns. În 2019, Beijingul a interzis exporturile de fentanil către Statele Unite. Dar de atunci, potrivit mai multor experți, țara a continuat să furnizeze compușii chimici necesari pentru fabricarea fentanilului, în principal către Mexic și America Centrală.

Fiii lui „El Chapo”, în ancheta americană

În aprilie, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva rețelelor de trafic de fentanil care implică China și Mexic. În special, Washingtonul i-a sancționat pe cei patru fii ai celebrului traficant mexican „El Chapo”, membri ai cartelului Sinaloa. Justiția americană a intenționat astfel să combată „cele mai mari, cele mai violente și cele mai prolifice operațiuni de trafic de fentanil conduse de cartelul Sinaloa și alimentate cu compuși chimici proveniți de la companii farmaceutice chineze”, după cum a declarat procurorul general Merrick Garland. Mai recent, la 23 iunie, Statele Unite au pus sub acuzare și companii chinezești acuzate de implicare în traficul de fentanil, o premieră. Una dintre ele a fost acuzată că deținea suficient fentanil pentru a ucide 25 de milioane de americani.

ADVERTISEMENT
Tags: