News

Fermierii și transportatorii, a 3-a zi de proteste. Haos la marginea Capitalei, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu liderii protestatarilor. Update

Fermierii și transportatorii din țară au ajuns la a 3-a zi de proteste. Este haos la intrările în Capitală. Poliția este în alertă.
12.01.2024 | 18:48
Fermierii si transportatorii a 3a zi de proteste Haos la marginea Capitalei Marcel Ciolacu sa intalnit cu liderii protestatarilor Update
Fermierii și transportatorii, a 3-a zi de proteste. Zeci de utilaje vin spre Capitală. Sursa foto: GS News / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
12-01-2024
16:54

Protestul va continua, în ciuda întâlnirii de vineri, de la Palatul Victoria

Transportatorii şi fermierii care au participat la discuţiile cu Marcel Ciolacu au anunţat la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru care vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi.

“V-am invitat la discuţii pentru că doar prin dialog şi stând împreună la aceeaşi masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-aţi ridicat. Şi noi, la Guvern, şi dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient. Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluţiile potrivite, corecte şi aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată”, le-a transmis Marcel Ciolacu protestatarilor, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul întrevederii a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Astfel, luni se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa şi reprezentanţii ministerelor cu atribuţii în domeniu. Marţi va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanţilor ministerelor cu atribuţii în domeniu, iar miercuri va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.

12-01-2024
12:20

Reprezentanții protestatarilor, întâlnire cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoria

În a 3-a zi de proteste, fermierii și transportatorii vor avea o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. Digi24 anunță că prefectul Rareș Hopincă, aflat în mijlocul protestatarilor, va alcătui un grup de 10 reprezentanți ai acestora alături de care se va deplasa la Palatul Victoria.

Se așteaptă ca primul-ministru și reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor să poarte discuții în jurul orei 15.00. Tot vineri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat agenda întâlnirilor ministrului Florin Barbu cu reprezentanții fermierilor.

Acestea vor avea loc în zilele de 15 și 16 ianuarie 2024. Luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt așteptați fermierii din sectorul ovine și caprine, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal, iar de la 16:00 sunt programați reprezentanții AMRCR (Asociația Marilor Rețele Comerciale din România).

Apoi, marți, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programați fermierii din sectorul zootehnic – vaca de lapte și cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuții cei care reprezintă sectorul de porc și pasăre, iar de la ora 16:00 sunt așteptați procesatorii din industria alimentară, anunță ministerul.

”Mulțumesc celor care au răspuns apelului meu de a participa la întâlniri. Am programat întrevederile astfel încât să putem discuta, pe îndelete, cu fiecare sector în parte măsurile de sprijin și soluțiile de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină în acest an agricol fermierii. Ne vom așeza la masa discuțiilor civilizat, astfel încât să putem înțelege exact cu ce probleme se confruntă cu toții. Vom căuta să găsim rezolvare în cel mai scurt timp, pentru că activitatea în agricultură trebuie să continue și să se dezvolte, în beneficiul fermierilor, dar având în centrul atenției consumatorul român, care așteaptă produse sigure și de calitate”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.

Fermierii și transportatorii din România intră vineri, 12 ianuarie, într-o nouă zi de proteste. Tot mai multe tractoare și camioane vin spre București din mai multe zone ale țării. Ce spun autoritățile.

Fermierii și transportatorii, a 3-a zi de proteste. Zeci de utilaje vin spre Capitală

De trei zile, pe modelul din Germania, fermierii și transportatorii din România protestează pe străzi. Primele incidente s-au raportat încă de joi seara, în apropiere de București.

ADVERTISEMENT

Transportatorii și fermierii au forțat în urmă cu o zi intrarea în Capitală cu tractoarele. Au spus că vor să ajungă în Piața Victoriei. Întrucât nu aveau autorizație, ei au fost blocați de forțele de ordine.

Fermierii care vor să protesteze în Capitală reproșează Guvernului că nu îi ia în serios și că toate revendicările, inclusiv cele privind asigurările auto și prețul pentru combustibili, nu sunt discutate.

ADVERTISEMENT

Vineri, 12 ianuarie, zeci de fermieri aflați în camioane și tractoare se află în drum spre București pentru a protesta în fața Guvernului. Din informațiile oferite de Jandarmeria Ilfov, aflăm că aproximativ 57 autocamioane/autoutilitare/turisme participă la acțiune. În prezent, 11 tractoare, 10 turisme, 35 autocamioane și 1 platformă utilaje(SV) se află staționați pe raza localității Afumați.

În același timp, din informațiile Digi24, o coloană de fermieri a plecat cu tractoare din Lehliu Gară, spre București. Se deplasează cu 10/15 km pe oră. Sunt șanse ca vechiul drum spre mare, DN 3A, să fie blocat vineri.

ADVERTISEMENT

Oamenii spun că nu revin la casele lor până nu li se vor rezolva problemele. Nu sunt numai în București blocaje. Mai multe drumuri din țară au fost blocate ieri de transportatori și fermieri.

Între timp, autoritățile spun că protestatarii nu au cum să intre în Capitală fără autorizație. ”Atâta timp cât regulile se respectă, toată lumea își poate manifesta nemulțumirile. Lucrurile s-au desfășurat, în tensiune, e adevărat, dar nu au fost incidente. Trebuie cumva cu toții să ne armonizăm și să găsim formele de manifestare”, a spus șeful MAI, Cătălin Predoiu, vineri.

ADVERTISEMENT

Transportatorii şi fermierii care au ajuns pe centura Capitalei au încercat să intre în Bucureşti cu tractoarele şi camioanele, dar au fost opriţi de poliţie în localitățile Chiajna și Afumați, din județul Ilfov. Joi seara, tot ministrul de interne a dat asigurări că protestarii nu vor intra în București fără autorizație.

Nicușor Dan spune că ar autoriza un protest al fermierilor. Care sunt condițiile

Vineri dimineața, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că a autorizat toate protestele, inclusiv pe cele împotriva sa. Spune însă că acum nu a fost consultat nici oficial, nici neoficial în legătură cu cel al fermierilor şi transportatorilor.

”Noi am autorizat toate protestele care ni s-au cerut. Nu avem o cerere până în acest moment. Din momentul în care vom avea o cerere, se va întruni o comisie de la Jandarmerie, Poliție, Poliția Rutieră. O să fie invitați și o parte a celor care inițiază cererea. Nu există motive pentru care un astfel de protest să fie respins.

O să aprobăm o formă de proteste care să nu stânjenească activitatea curentă a cetățenilor din București. La prima vedere, pentru că se dorește un protest la Piața Victoriei, cred că nu sunt probleme. Acolo e spațiu suficient.

Comisia se întrunește în momentul în care vine cererea. Vor fi convocate părțile și vom decide. Convocarea se face în aceeași zi. Legea spune că între momentul cererii și a autorizării proiectului trebuie să fie minim 72 de ore.Deocamdată să primim o cerere și să avem o întâlnirecu ei”, a spus edilul, la Digi24.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie