News

“Fiecare pensie va fi recalculată”. Ministrul muncii a dezvăluit când vor primi pensionarii deciziile cu noile sume

Ministrul muncii vine cu vești bune pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu anunță că recalcularea se va termina mai devreme
02.03.2024 | 09:33
Fiecare pensie va fi recalculata Ministrul muncii a dezvaluit cand vor primi pensionarii deciziile cu noile sume
Simona Bucura Oprescu a anunțat că reclacularea pensiilor va fi finalizată mai devreme Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea
ADVERTISEMENT

Deciziile finale după încheierea procesului de recalculare vor ajunge la pensionari până la finalul lunii august, mai devreme de termenul stabilit inițial, a anunțat ministrul.

Când vor primi pensionarii deciziile cu noile sume

Potrivit anunțului făcut de Simona Bucura Oprescu, deciziile vor fi distribuite începând din luna mai, datorită faptului că procedura de evaluare a dosarelor este aproape de final.

ADVERTISEMENT

”Românii vor începe, noi estimăm că în luna mai-iunie 2024, vor începe să își primească, până la sfârșitul lui august, deciziile cu pensiile recalculate.

Pentru că pensiile se plătesc din lună în lună, din luna septembrie pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor, după estimările noastre, peste 3 milioane dintre români”, a declarat ministrul.

ADVERTISEMENT

Simona Bucura Oprescu a dat asigurări că fiecare pensie va fi recalculată, iar pensionarii nu vor trebui să meargă la casele teritoriale de pensii pentru realizarea acestui proces.

”Vom avea un moment important al aplicării Legii Pensiilor, septembrie 2024, cu toate că avem, uitați, peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă și pensia dânșilor va fi recalculată.

ADVERTISEMENT

Da, dragii noștri, fiecare pensie va fi recalculată. Dumneavoastră nu veți fi puși pe drumuri pentru asta.

Pentru asta avem, pe deoparte, un plin proces început deja de colegii noștri de la casele teritoriale de pensii de digitalizare și digitizare a dosarelor de pensii, astfel că toate dosarele de pensii să fie reevaluate”, a mai declarat ea.

ADVERTISEMENT

Nu toate pensiile vor crește

Ministrul a mai explicat și că, în urma recalculării, este de așteptat ca o parte din pensii să fie majorate, în vreme ce altele vor fi mai mici decât cele în plată.

Conform prevederilor noii legi a pensiilor, aceste din urmă pensii nu vor mai fi majorate cu rata inflației, la începutul fiecărui an, până când, în urma majorării valorii punctului de pensie, nu se va obține un cuantum mai mare al pensiei decât cel aflat în plată la momentul recalculării.

”În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”, prevede paragraful 6 din articolul 144.

Datele Casei Naționale de Pensii Publice arată că, în luna ianuarie, erau înregistrați în România 4.759.711 de pensionari.

ADVERTISEMENT