Fotbal international

Reacţie UEFA: “Arena Naţională e stadion, nu club de noapte!”

UPDATE / Ionuţ Negoiţă, finanţatorul echipei Dinamo, a vorbit despre problemele de la stadionul "Naţional Arena". Şeful echipei din "Ştefan cel Mare" şi-ar dori ca meciurile cu Steaua să se...
01.03.2016 | 16:40
Reactie UEFA Arena Nationala e stadion nu club de noapte
ADVERTISEMENT

UPDATE / Ionuţ Negoiţă, finanţatorul echipei Dinamo, a vorbit despre problemele de la stadionul “Naţional Arena”. Şeful echipei din “Ştefan cel Mare” şi-ar dori ca meciurile cu Steaua să se joace pe cel mai mare stadion din România şi susţine că închiderea Arenei Naţionale afectează clubul din “Groapă” din punct de vedere financiar.

Mă deranjează lipsa de bărbăţie a unora şi aici mă refer la primăria capitalei, care a investit în acest obiectiv şi care nu l-a făcut cum trebuie”, a spus Ionuţ Negoiţă la un post de televiziune.

ADVERTISEMENT

………………..

Faptul în sine este consumat. Avocatul italo-elveţian Gianni Infantino, fostul secretarul general UEFA, este noul preşedinte FIFA.

Plecat de pe locul 2 după cotele date de bookmakeri – ordinea era Salman Al-Khalifa 1,55, Gianni Infantino 2,88, Ali Bin Al-Hussein 9, Tokyo Sexwale 26, Jerome Champagne 67 (cote de la casa britanică de pariuri „William Hill”) – Infantino a infirmat pronosticurile şi a cîştigat alegerile desfăşurate pe 26 februarie, la Zϋrich. Cum şi de ce a reuşit europeanul să ia faţa contracandidatului arab Salman al-Khalifa în turul 2 de scrutin (Infantino – 115 voturi, Salman – 88, Ali – 4, Champagne – 0), după o primă „repriză” foarte echilibrată (Infantino – 88 de voturi, Salman – 85, Ali – 27, Champagne – 7), ne-a lămurit directorul Comisiei Tehnice UEFA, Ionuţ Lupescu, într-un interviu în exclusivitate pentru fanatik.ro.

ADVERTISEMENT

Domnule Lupescu, este mulţumită UEFA că preşedintele FIFA este european?

– Este mulţumită că a ieşit candidatul susţinut, nu neapărat că este european. Este mulţumită pentru că este sigură că proiectele şi planurile sale de viitor vor fi susţinute din moment ce preşedintele FIFA va fi… este, de fapt, acum, candidatul susţinut, la rîndul său, de federaţia europeană.

Dar dumneavoastră? Sînteţi mulţumit?

– Sînt mulţumit pentru că îl cunosc pe Gianni de zece ani, de pe vremea cînd era director de licenţiere la UEFA. Este un om care şi-a văzut de treabă întotdeauna, care munceşte foarte mult, este corect şi asta este cel mai important la Zϋrich, vorbeşte foarte multe limbi străine, are experienţă în administraţie şi ştie cu ce se mănîncă orice problemă cu care s-ar putea confrunta forul mondial.

ADVERTISEMENT

Infantino a făcut înconjurul lumii de 5 ori în 4 luni!

Aţi lucrat direct cu Gianni Infantino?

– Da, bine-nţeles. Şi pot să vă spun că şi-a făcut o campanie foarte bună, a făcut înconjurul lumii de vreo cinci ori în ultimele patru luni, a sărit din avion în avion, a fost peste tot ca să lămurească pe toată lumea ce vrea să facă el la FIFA. Le-a prezentat tuturor un program clar şi concret. Şi, cel mai important, le-a dovedit că este ceea ce şi-au dorit oamenii.

I-a atras pe toţi cu majorarea de la 32 la 40 a numărului de echipe la turneul final de la Campionatul Mondial…

ADVERTISEMENT

– Asta este o problemă preluată din Comisia de Reformă şi el, care a făcut parte din această comisie, a susţinut-o, este vorba doar de vreo trei zile în plus la durata turneului final, nu se prelungeşte foarte mult, cum au susţinut adversarii ideii. Şi după reuşita de la Euro 2016, aţi văzut ce preliminarii încinse au fost ştiindu-se că se califică mai multe echipe, de ce să nu se facă şi la Campionatul Mondial o suplimentare a numărului de participante?

Ce fel de om este Infantino dincolo de „scenă”?

– Este un tip care poate fi abordat cu orice problemă, deschis, dispus să ajute oricînd, dispus la efort oricînd. Dar şi la distracţie, mai bine spus la recreere. Vă trimit o poză de la finalul unui meci dintre selecţionata preşedinţilor celor 54 de federaţii naţionale europene cu selecţionata secretarilor aceloraşi federaţii, cu Gianni şi cu mine… (Vezi galeria foto!)

Şi cine au cîştigat, preşedinţii sau secretarii?

– Păi dacă preşedinţii au avut antrenor cu licenţa Pro, cine credeţi că au cîştigat? Ei, evident!

Antrenor cu licenţa Pro? Cunoscut?

– Da, eu! (rîde, singurul moment în care şi-a „dezbrăcat” haina sobră de oficial UEFA…)

„Problemele dintre şiiţi şi suniţi sînt ireconciliabile”

Cum de nu s-au dus asiaticii, arabii toţi la şeicul Salman al-Khalifa în turul 2, după ce prinţul Ali Bin Al-Hussein avusese 27 de voturi în turul 1 şi a rămas numai cu 4 în turul 2?

– Estimările anunţau un prim tur foarte strîns şi aşa a fost. Gianni Infantino pe primul loc a fost o surpriză pentru arabi. Voturile prinţului Ali Bin Al-Hussein au venit la Infantino, împotriva şeicului Salman, din cauza luptei pe viaţă şi pe moarte dintre şiiţi şi suniţi în lumea arabă. Problemele dintre şiiţi şi suniţi sînt ireconciliabile, nu vor fi uniţi niciodată şi asta a fost în avantajul nostru… Prinţul Ali n-avea şanse, ştiam că voturile lui din primul tur vin la Gianni în turul doi.

Este bine pentru fotbalul românesc că a fost ales Infantino?

– Este bine pentru fotbal în general, nu ştiu dacă va profita România, care l-a susţinut deschis prin FRF, însă cît sînt eu aici o să am grijă şi o să sprijin România în orice situaţie, aşa cum am avut şi pînă acum grijă de oamenii noştri în forurile europene şi de organizarea de competiţii la noi. Am grijă ca fotbalul românesc să fie apreciat cum trebuie, indiferent de cine este la conducerea lui.

Cît va mai conduce UEFA spaniolul Angel Maria Villar, preşedintele interimar după suspendarea lui Michel Platini? Cînd vor fi alegeri?

– Michel Platini va face un nou apel la TAS pentru ridicarea suspendării, se va aştepta decizia şi apoi vom vedea cînd se vor face alegeri. Dacă va fi cazul, pentru că Michel Platini poate veni înapoi la conducerea UEFA.

„A confunda un stadion cu un club de noapte e o mare greşeală”

Anul acesta încep inspecţiile în oraşele care vor găzdui meciuri la CE din 2020 şi la Bucureşti scandalul e în floare cu „Arena Naţională”, ca să nu mai vorbim că nu s-a prea făcut nimic pînă acum pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Putem pierde organizarea celor meciuri?

– Penibil, ridicol, incredibil ce se întîmplă cu „Arena Naţională”! ISU îşi bate joc cu pretenţii absurde. Să mă ierte Dumnezeu, dar a confunda un stadion cu un club de noapte este o mare greşeală. Patru ani au fost milioane de spectatori pe „Arena Naţională”, spectatori care ar trebui să dea ISU, sau Primăria, sau FRF, sau LPF, sau pe cine mai ştiu eu în judecată pentru că le-au periclitat siguranţa, nu? Ce s-ar întîmpla daca i-ar da toţi în judecată pe toţi? Sper că nu ni se va lua organizarea meciurilor de la Euro 2020, ar fi o mare ruşine pentru toate forurile noastre de conducere, de la FRF la guvern. Am vorbit cu Răzvan Burleanu chiar săptămîna trecută şi i-am spus că trebuie să-şi asume răspunderea pentru a se redeschide odată „Arena Naţională”.

„Mircea Sandu ştie cel mai bine cum s-au cheltuit banii federaţiei la Buftea”

S-au ales echipele pentru play-off. Pe cine vedeţi campioană?

– Nu ştiu cine va cîştiga, dar ştiu cine aş vrea să cîştige, adică, evident, Dinamo. Mircea Rednic a făcut echipă care poate avea pretenţii la titlu după mulţi ani în care a fost departe şi de podium.

DIICOT anchetează dispariţia unui milion de euro de la FRF în perioada 2010-2012, cînd eraţi şi dumneavoastră acolo… Aţi fost anunţat, chemat la vreo audiere în viitorul apropiat, vă este teamă de ceva?

– Nu am fost anunţat de nimeni şi de nimic şi nu îmi este frică de nimeni şi de nimic. Pentru că nu are de ce să-mi fie frică. Federaţia, din cîte îmi aduc aminte, eu am plecat de acolo în 2011, a creat atunci o firmă care să managerieze proiectul de la Buftea şi administratorul acelei firme era preşedintele de atunci al Federaţiei, Mircea Sandu. El ştie cel mai bine cum s-au cheltuit banii Federaţiei la Buftea.

 

 

 

ADVERTISEMENT