Fotbal international

FIFA pregătește schimbări ale sistemului VAR. Fazele de ofsaid vor fi judecate la milisecundă, fără loc de interpretare

08.03.2020 | 16:22
FIFA pregateste schimbari ale sistemului VAR Fazele de ofsaid vor fi judecate la milisecunda fara loc de interpretare
ADVERTISEMENT

FIFA e decisă să perfecționeze VAR, în condițiile în care mai mulți jucători și antrenori s-au plâns de carențele actualului sistem. Pentru început, oficialii forului mondial vor să nu mai lase loc de interpretări atunci când vor fi judecate fazele de ofsaid.

FIFA va implementa sistemul „VAR-Light”

Departamentul de inovare din cadrul FIFA lucrează în aceste zile la un nou sistem VAR, denumit „VAR-Light”. Un sistem menit să facă lumină în orice fază controversată, în special în fazele de ofsaid la limită.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii italieni de la Corriere dello Sport au explicat în ce constă inovația gândită de FIFA.

În prezent, linia de ofsaid care apare pe grafică nu este în timp real. Așadar, faza continuă, după care e întreruptă dacă a fost ofsaid. Ce speră FIFA să facă, să reducă la o milisecundă detectarea fazei de ofsaid. Practic, tușierul va afla instant dacă a fost ofsaid și faza nu va continua inutil”, au punctat italienii.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, FIFA visează la o tehnologie care să dicteze instantaneu, fără echivoc, dacă a fost sau nu ofsaid.

Golurile anulate cu VAR pot fi frustrante pentru fani
Golurile anulate cu VAR pot fi frustrante pentru fani. Foto: Goal.com

Marius Șumudică, supărat pe VAR

Arbitru asistent video, cunoscut drept VAR, este un sistem gândit de FIFA în urmă aproape zece ani, menit să reducă drastic numărul de greșeli din arbitraj. Fazele controversate, în special loviturile de la 11 metri sau ofsaidurile ar trebui să nu mai lase niciun loc de îndoială arbitrului după consultarea imaginilor VIDEO.

ADVERTISEMENT

Din păcate, așa cum istoria a dovedit-o, VAR prezintă destule carențe și de multe ori deciziile sunt luate extrem de bizar.

Marius Șumudică este printre cei mai vehemenți contestatari ai sistemului VAR. „La noi se dă ofsaid pentru că a bătut vântul și era tricoul în ofsaid 2 milimetri. Se uitau ăia la reluări și era linia roșie peste aia albastră, era deja vernil, zici că eram într-un atelier de pictură, nu mai înțelegeam nuanța.

ADVERTISEMENT

În primele trei etape de nu exista VAR mai aveam patru puncte. A început să se joace fotbalul din rulota aia de unde mănâncă unii crenvurști. Pac mai trag o linie, pac mai mănâcă ceva”, a explicat Șumudică.

FIFA vrea să schimbe tocmai sistemul prin care VAR judecă fazele de ofsaid despre care vorbea Șumudică.

  • 2012 e anul în care FIFA a început să testeze VAR, în anumite partide din Olanda
ADVERTISEMENT
Tags: