News

Fiica lui Petre Daea s-a judecat cu Ministerul Agriculturii pentru o finanțare de 5 milioane de lei. Doi funcționari au refuzat să semneze documentele

Fiica lui Petre Daea a dat în judecată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării, în timpul precedentului mandat al tatălui său. Femeia s-a plâns judecătorilor că i-a fost anulată o cerere de finanțare.
17.07.2022 | 08:34
Fiica lui Petre Daea sa judecat cu Ministerul Agriculturii pentru o finantare de 5 milioane de lei Doi functionari au refuzat sa semneze documentele
Petre Daea, ministrul agriculturii, obligat să se lupte în tribunal cu propria fiică, din cauza banilor de la minister / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Larisa Elena Popescu, fiica cea mare a ministrului agriculturii, Petre Daea, s-a judecat cu instituția condusă de propriul tată. S-a întâmplat în timpul precedentului mandat al lui Petre Daea, atunci când doi funcționari subordonați PSD-istului au refuzat să semneze un contract de finanțare pentru compania Larisei Elena Popescu.

Fiica lui Petre Daea a cerut 5 milioane de lei unei instituții subodonate tatălui ei

Piscicultorul SA, societatea deținută în proporție de 99,9% de Larisa Elena Popescu (50 de ani), fiica cea mare a lui Petre Daea (conform G4Media) deține o fermă piscicolă în Ciocănești, jud. Dâmbovița pe o baltă concesionată pentru 49 de ani de la Agenția Domeniilor Statului.

ADVERTISEMENT

Pe 2 noiembrie 2018, firma fiicei lui Daea a făcut o cerere de finanțare de aproximativ 5 milioane de lei prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), pentru achiziția de utilaje și modernizarea fermei piscicole de la Ciocănești. Mai precis, femeia solicita bani pentru cumpărarea unui excavator șenilat, a unei basculante cu remorcă, a unui miniexcavator, a unei mașini prevăzută cu hidrobioane pentru transportul puietului de pește și a unei mașini de producere a fulgilor de gheață pentru peștele destinat comercializării.

Larisa Elena Popescu argumenta prin faptul că modernizarea fermei va duce la reducerea costului de producție, la creșterea cantității de puiet și la îmbunătățirea calității apei, ca urmare a executării decolmatărilor.

ADVERTISEMENT

Cererea de finanțare a fost aprobată, dar directorii s-au răzgândit și n-au mai vrut să semneze

După mai multe etape de analiză, Piscicola SA a fost notificată de Comisia SMIS că cererea de finanțare a fost admisă, suma aprobată fiind de 5.060.246,96 lei, din care 253.012,48 lei reprezenta contribuția proprie și alți 253.012,48 lei din fondurile Uniunii Europene.

Conform obligațiilor legale, Direcția Generală de Pescuit avea obligația să semneze contractul, însă la 7 luni de la data admiterii de finanțare (iulie 2019), instituția a transmis o notă prin care arăta că nu poate încheia procedura de finanțare, invocând conflictul de interese.

ADVERTISEMENT

Larisa Elena Popescu s-a adresat instanței, solicitând obligarea pârâților la încheierea contractului de finanțare, precum și plata unor penalități. În septembrie 2019, femeia a dat în judecată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (condus, la acea dată, de Petre Daea), Direcția Generală de Pescuit din cadrul Autoritatății de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), pe Ciceris Cumpănășoiu – director general în cadrul Direcției Generale de Pescuit (POPAM) și pe Dumitru Daniel Botănoiu – secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Larisa Popescu susține că tatăl ei nu a avut niciun rol în cererea sau aprobarea finanțării

În cadrul procesului, avocații Larisei Popescu au încercat să demonstreze că legătura de rudenie între ministru și administratorul companiei nu poate genera un conflict de interese.

ADVERTISEMENT

”Gradul de rudenie existent între ministrul agriculturii și administratorul S.C. Piscicultorul S.A nu putea genera un conflict de interese, întrucât Direcția Generală de Piscicultură – Autoritate de Management piscicol POPAM nu este coordonată de ministrul agriculturii, din anul 2017.

Prin Ordinul nr. 1912/R/29.08.2017, domnului Dănuț Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, i s-au delegat responsabilitatea coordonării Direcției Generale de Pescuit din AM POPAM (art. 1 lit. A pct. g) și atribuția de a semna, în numele ministrului agriculturii și dezvoltării regionale, toate documentele Direcției Generale AM POPAM”, se arată în cererea formulată de avocații Larisei Popescu.

Daea contra Daea. Ministerul Agriculturii, obligat să susțină că șeful instituției ar fi putut influența finanțarea fiicei

Avocații trimiși de Petre Daea să reprezinte Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împotriva fiicei sale s-au văzut puși în situația de a încerca să demonstreze că legătura de familie dintre administratorul societății și ministru poate fi interpretată ca un conflict de interese.

”S-a subliniat de minister că persoana față de care se invocă existența unui conflict de interese este însuși ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, conducătorul MADR, acesta este rudă de gradul I cu administratorul societății reclamante.

Chiar dacă ministrul agriculturii a delegat atribuțiile de coordonare a activității DGP AM POPAM, ai căror specialiști au atribuții de a analiza cererile de finanțare nerambursabilă, din punct de vedere al conformității, eligibilității și îndeplinire a condițiilor tehnico-economice și calitatea de ordonator principal de credite, delegarea de atribuții nu presupune și delegarea responsabilității modului de gestionare a fondurilor europene, aceasta aparținând tuturor persoanelor implicate în procesul de evaluare a unei cereri de finanțare”, se mai arată în dosar.

Decizia pe fond, luată după ce Petre Daea și-a încheiat precedentul mandat

Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au respins acțiunea reclamantei legate de inexistența unui conflict de competență, invocând faptul că gradul de rudenie nu poate fi judecat în contencios administrativ ci îmtr-o instanță civilă. Acesta este și motivul pentru care magistrații au respins acțiunea depusă de Piscicultorul SA

Litigiul s-a încheiat la începutul anului 2020, la o lună și jumătate după ce Petre Daea plecase de la Ministerul Agriculturii. Decizia judecătorilor a fost atacată de fiica ministrului cu recurs. Pe portalul instanțelor nu există informații despre a doua etapă a acestui proces.

Pe 8 iulie 2022, Petre Daea a fost numit din nou ministru al agriculturii, în cabinetul Ciucă. El are 72 de ani și este la al cincilea mandat în Guvernul României.

ADVERTISEMENT
Tags: