Fotbal intern

Filosofia lui Mirel Rădoi, dezvăluită pentru FANATIK + Cum a pregătit, pas cu pas, cel mai important meci din cariera de antrenor. EXCLUSIV

26.11.2019 | 12:21
Filosofia lui Mirel Radoi dezvaluita pentru FANATIK  Cum a pregatit pas cu pas cel mai important meci din cariera de antrenor EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi va fi noul selecţioner al României, aşa cum a anunţat FANATIK, tehnicianul urmând să fie anunţat într-o conferinţă de presă. Rădoi a oferit un interviu pentru FANATIK şi după  Euro 2020 în care a explicat filosofia de joc, antrenorii pe care îi urmăreşte şi cum a pregătit semifinala cu Germania de la CE de tineret.


  • (P) Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 3,00 este cota pentru o calificare a României după meciurile din barajul din Liga Națiunilor. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

Filosofia lui Mirel Rădoi, dezvăluită pentru FANATIK

Mirel Rădoi a impresionat în 2019, reuşind o performanţă extraordinară. A ajuns cu naţionala de tineret în semifinale şi a calificat-o, astfel, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Selecţionerul naţionalei mici a dezvăluit care sunt antrenorii de top pe care îi urmăreşte constant:

„Ca filosofie, îmi place jocul ofensiv și mă interesează mult ideile lui Bielsa, ideile lui Guardiola, îmi place la Klopp echilibrul pe care îl dă între faza de atac și faza de apărare… Mi-e greu să încerc să copiez pe cineva pentru că noi nu avem puterea de a decide la nivelul lor, nu avem puterea de a ne creiona un lot așa cum și-l fac ei. De asta nu am exact un model”.

ADVERTISEMENT

Cum a pregătit, pas cu pas, cel mai important meci din carieră

Mirel Rădoi a dezvăluit, pentru FANATIK, cum a pregătit şi semifinala cu Germania de la Euro 2020, pas cu pas. A explicat sistemele de joc pe care le avea în minte, în funcţie de cum se desfăşura partida cu nemţii, dar şi după ce Ianis Hagi a provocat un penalty: “Era parte din plan pentru schimbarea modulului dacă vom avea avantaj.

Adică era, de exemplu, în 5-4-1, dacă Germania introducea al doilea vârf – nu mai aveau nimic de pierdut – și atunci ne gândeam să-l introducem pe Adi Rus sau pe Ghiță, să facem cinci în linia de fund, și, din poziția de al doilea vârf, în 5-4-1 dispărea al doilea vârf, Ianis trecea mijlocaș stânga pentru că Ivan deja acuza dureri.

ADVERTISEMENT

Dacă schimbam în 4-3-3, mutam la fel, tot cu Ianis în stânga și încercam să închidem jocul cu Adi Rus în fața mijlocașilor centrali, cu interi Băluță și Cicâldău, pe faza defensivă să ne apărăm în 4-2-3-1 cu Cicâldău mijlocaș ofensiv, Ianis în stânga și Man în dreapta”.

Gică Hagi l-a criticat pe Rădoi

Rădoi a reacţionat şi după atacul lui Gică Hagi, cel care a declarat că s-a greşit tactic în semifinală: “Fiecare e liber să spună ce crede. Din punctul meu de vedere, e foarte simplu: noi ne apărăm la cornere cu trei oameni sus, pentru că nu avem o talie foarte mare.

ADVERTISEMENT

Cu cât adversarii vin mai mulți în careu, cu atât pericolul e mai mare… responsabilitatea fiecăruia crește… în momentul în care vin cinci, noi suntem om la om cinci, cu unul care stă la bară șase, cu trei sus nouă, cu unul pe respingere zece.

Când se bate scurt, e simplu, pleacă cel de pe scurt și cel de pe respingere, în locul căruia vine poziția în care era Ianis, coboară acolo și trebuie să ai grijă de zona de 16 m. Și n-aș fi avut de ce să schimb pentru că dacă a mers la trei meciuri… o analiză o poți face după un singur meci, nu după trei… o chestie care a mers foarte bine nu văd de ce aș schimba-o.

Noi în șapte partide dinainte de EURO nu am primit decât un singur gol și ăla în inferioritate, din fază fixă, în Portugalia. Deci, din punctul ăsta de vedere nu mă deranjează părerile critice”.

ADVERTISEMENT
Tags: