Sport

Liga Națiunilor, Final Four. Scandal după finala Spania – Franţa 1-2: “Nu au habar de fotbal” / “VAR absurd”

Franța a câștigat Liga Națiunilor, ediția cu numărul doi. Selecționata lui Didier Deschamps s-a impus cu 2-1 în finala cu Spania, deși a fost condusă, la fel cum s-a întâmplat și în penultimul act, cu Belgia
Liga Natiunilor Final Four Scandal dupa finala Spania  Franta 12 Nu au habar de fotbal  VAR absurd
Faza care a stârnit revolta în Spania
ADVERTISEMENT
11-10-2021
05:44

Spaniolii se revoltă după finala pierdută cu Franţa

Golul doi al Franţei a stârnit revolta în Spania, după ce pe reluări s-a putut observa că Mbappe se afla în poziţie de ofsaid atunci când a marcat. Jurnaliştii iberici au comentat acid faza şi au considerat că naţionala lui Luis Enrique a fost dezavantajată de arbitraj.

“Acest lucru este împotriva esenței fotbalului. Este cel mai mare scandal din istoria fotbalului de la Cupa Mondială din 1966 încoace”, a scris Cayetano Ros, cunoscut comentator sportiv.

“Cei care interpretează fazele în camera VAR nu au niciun habar de fotbal. Regula nu este aplicată corect. În momentul în care Theo pasează, Mbappe este în offside”, a declarat Manu Sarabia, fost internaţional spaniol.

“Am pierdut Liga Națiunilor din cauza unei acțiuni absurde a unui VAR absurd. Nu-mi vindeți gogoși cum că Eric Garcia a atins mingea sau nu. Mbappe este în fața lui și profită de situație, este în ofsaid. Golul e neregulamentar. Ne întoarcem la timpurile în care Spania pierde din cauza fluierului arbitrului”, a spus Tomas Roncero, jurnalist AS.

10-10-2021
21:58

Primele reacții după finala Ligii Națiunilor, Spania - Franța 1-2

Protagoniștii finalei de la Milano au oferit reacții la cald după ce Franța a ridicat trofeul Ligii Națiunilor.

„Nu doar că am învins campioana Europei (n.r. – Italia), dar am jucat de la egal la egal cu campionii mondiali. Trebuia să ne apărăm mai bine avantajul. Nici nu am apucat să ne bucurăm, că au și făcut 1-1.

Suntem mândri că Busquets a ieșit jucătorul turneului, chiar dacă noi nu am luat trofeul cel mare. Ne-am apărat în fața uneia dintre cele mai bune ofensive din lume, dacă nu chiar cea mai bună. A fost greu, dar ne-am descurcat destul de bine”, a declarat Luis Enrique.

„A fost o noapte de vis, atât din punct de vedere personal, cât și al întregii echipe. Mi-am dorit mult să câștig un trofeu cu Franța. Nu a fost ușor. Am arătat ce tărie de caracter are această echipă. Nu renunțăm niciodată. Asta arată că suntem o echipă mare, care niciodată nu intră în panică și are răbdare. Și am reușit să dăm două goluri. Ne pregătim acum de Cupa Mondială și mergem să o câștigăm”, au fost afirmațiile lui Karim Benzema.

„A fost o înfrângere dificilă. Am arătat că suntem o echipă de top, chiar dacă avem mulți tineri în lot. Cred că am practicat un fotbal mai bun decât cel al Franței. Dar ceea ce contează este rezultatul”, a spus Aymeric Laporte, fundașul spaniol, născut în Franța.

„Ne-am oprit din a jucat după 20 de minute. Nu poți face așa ceva împotriva Spaniei. Sistemul nostru și felul în care îl practicăm are nevoie de îmbunătățiri. Karim este un jucător vital pentru noi. A demonstrat-o în aceste două meciuri. Are niște calități evidente și o dorință incredibilă de a câștiga. Este ceva ce le transmite și celorlalți jucători. Mă bucur pentru el. Nu va mai juca la 4 sau 5 turnee finale. A fost foarte important pentru noi să câștigăm Liga Națiunilor”, a declarat Didier Deschamps.

 

10-10-2021
21:08

Sergio Busquets a primit trofeul de „jucătorul turneului”

Sergio Busquets a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Final Four-ului din Italia. Observatorul tehnic al UEFA, Robbie Keane, a caracterizat prestația mijlocașului spaniol: „A controlat mingea în toate meciurile Spaniei de la acest turneu și a dictat jocul, făcând ca jucătorii din jurul lui să fie mai buni”.

 

10-10-2021
18:45

Spania - Franța 1-2 (Oyarzabal 64 / Benzema 66, Mbappe 81)

Vezi cele mai importante faze video AICI!

Min. 81 – GOOOL Franța!!! Kylian Mbappe îl execută pe Unai Simon și „cocoșii galici” întorc rezultatul, așa cum s-a întâmplat și împotriva Belgiei. Golul atacantului de la PSG a fost marcat dintr-o poziție suspectă de ofsaid, dar a fost validat totuși de sistemul VAR.

Min. 66 – GOOOL Franța!!! Karim Benzema egalează cu o execuție de geniu!

Min. 64 – GOOOL Spania!!! Oyarzabal deschide scorul după o gafă din partea lui Upamecano!

Min. 41 – Veste proastă pentru Didier Deschamps! Varane s-a accidentat în timp ce încerca să respingă o minge și selecționerul Franței trebuie să îl schimbe cu Upamecano.

Min. 1 – A început meciul de pe San Siro!

10-10-2021
17:54

Echipele de start pentru Spania - Franța

Spania: Unai Simon – Azpilicueta, Laporte, Garcia, Alonso – Gavi, Busquets, Rodri – Torres, Sarabia, Oyarzabal; Rezerve: de Gea, Sanchez – Fornals, Gil, Koke, Martinez, Merino, Pino, Porro, Pino, Porro, Reguilon, Roberto, Torres;  Selecționer: Luis Enrique

Franța: Lloris – Kounde, Varane, Kimpembe – Pavard, Tchouameni, Pogba, Hernandez – Griezmann – Benzema, Mbappe; Maignan, Costil – Ben Yedder, Diaby, Dubois, Guendouzi, Hernandez, Martial, Upamecano, Veretout; Selecționer: Didier Deschamps

10-10-2021
12:59

LIVE Italia - Belgia 2-1 (Barella 46, Berardi 65 pen/ De Ketelaere 86)

VEZI AICI CELE MAI IMPORTANTE FAZE

Min. 90: Final de meci. Italia câștigă finala mică și își păstrează statutul de cap de serie la tragerea la sorți pentru Campionatul Mondial din 2022.

Min. 86: Goool Belgia! Servit excelent de Kevin De Bruyne, Charles De Ketelaere intră în careu și îl execută fără milă pe Donnarumma.

Min. 65: Goool Italia! Berardi transformă lovitura de la 11 metri.

Min. 63: Penalty pentru Italia. Centralul indică punctul cu var după un fault comis în careu de Castagne asupra lui Chiesa.

Min. 46: Goool Italia! Nicolo Barella îl învinge pe Courtois cu un voleu superb, de la marginea careului, după o lovitură de colț executată la prima bară de Berardi.

Min. 1: A început meciul Italia – Belgia, finala mică a Ligii Naţiunilor.

10-10-2021
12:34

Echipele de start pentru Italia - Belgia, finala mică a Ligii Naţiunilor

Italia: Donnarumma – Di Lorenzo, Acerbi, Bastoni, Emerson – Barella, Locatelli, Pellegrini – Berardi, Raspadori, Chiesa. Rezerve: Sirigu, Meret, Chiellini, Verratti, Jorginho, Insigne, Dimarco, Cristante, Kean, Bernardeschi. Antrenor: Roberto Mancini.

Belgia: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Castagne, Witsel, Tielemans, Saelemaekers – Vanaken, Carrasco – Batshuayi. Rezerve: Mignolet, Casteels, Boyata, De Bruyne, Lukebakio, Theate, De Ketelaere, Dendoncker, Trossard. Antrenor: Roberto Martinez.

10-10-2021
07:27

Câţi bani primeşte câştigătoarea Ligii Naţiunilor

UEFA oferă premii importante pentru Final Four-ul Ligii Naţiunilor. Spania şi Franţa se vor duela pentru trofeu, dar şi pentru un premiu de 6.000.000 de euro, în timp ce finalista va încasa 4.500.000 de euro.

Italia şi Belgia se vor lupta pentru locul 3, în finala mică, iar câştigătoarea meciului va primi 3.500.000 de euro. Echipa clasată pe locul 4 se va alege cu 2.500.000 de euro. 

10-10-2021
05:50

Didier Deschamps ştie care este atuul Spaniei înaintea finalei Ligii Naţiunilor

Didier Deschamps a analizat naţionala Spaniei, adversara Franţei în finala Ligii Naţiunilor. Antrenorul campioanei mondiale a descoperit care este marele avantaj al adversarilor în meciul care se va juca duminică, de la ora 21:45.

“E greu să lupți pentru posesie cu ei. Este imposibil să le iei mingea celor din echipa Spaniei. Poți să faci pressing, dar nu oricum. Au o capacitate individuală și colectivă de a scoate mingea de acolo.

Împotriva Italiei au făcut-o foarte bine. Știind că te costă mai mult când alergi după minge, echipa care nu are posesie pierde energie”, a declarat selecţionerul Franţei.

09-10-2021
20:25

Luis Enrique laudă naționala Franței

Luis Enrique consideră că naționala Spaniei pleacă cu șansa a doua în finala cu reprezentativa Franței.

„La nivel individual, Franţa este cea mai bună echipă din lume. Echipa lor este plină de jucători de top şi de puncte de referinţă. Noi trebuie să lucrăm ca o echipă şi să fim mai buni decât ei la nivel colectiv. Vrem mereu să avem posesia mingii şi astfel putem să ne facem mai bine propriul joc. Cu viteză, putem crea probleme adversarilor noştri. De îndată ce vom pierde mingea, vom încerca să-i presăm imediat, astfel încât să nu-şi poată afirma propriile lor calităţi.

Nu vrem să le oferim nicio şansă de atac. În faza de atac, el (n.r. – Mbappe) nu ne va afecta. Pentru că nu ne uităm la rivalii noştri când atacăm. Şi în faza defensivă oferim întotdeauna instrucţiuni individuale pentru fiecare adversar. A spune ce să faci este foarte uşor, dar lucrul dificil este să execuţi. Suntem destul de relaxaţi prin calificarea în finală şi scopul nostru este să atingem un nivel înalt”, a declarat selecționerul Spaniei la conferința de presă.

09-10-2021
19:20

Romelu Lukaku și Eden Hazard s-au accidentat

Pierderi importante pentru Roberto Martinez înaintea finalei mici din UEFA Nations League, cu Italia. Selecționerul Belgiei nu va putea conta pe serviciile lui Romelu Lukaku și Eden Hazard. Cele două superstaruri ale „dracilor roșii” s-au accidentat.

„Este supraîncărcat. Nu este 100% pregătit să joace mâine. Are dureri musculare”, a declarat Roberto Martinez despre Lukaku, care a fost lăsat să se întoarcă mai devreme la Chelsea.

„Ambele decizii au fost luate după ce ne-am consultat cu staff-ul medical. E spre binele jucătorilor”, a adăugat selecționerul Belgiei, confirmând astfel că nici Eden Hazard nu va putea fi folosit împotriva campioanei Europei.

Italia – Belgia, finala mică din UEFA Nations League, se joacă duminică, 10 octombrie, de la ora 16:00, la Torino.

09-10-2021
11:48

Adrien Rabiot a fost testat pozitiv la COVID-19

Adrien Rabiot va rata finala Ligii Naţiunilor, Spania – Franţa, după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19 la testele efectuate vineri seară. Conform presei din Hexagon, restul jucătorilor lui Didier Deschamps au primit rezultate negative. 

Mijlocaşul de 26 de ani a fost titular în semifinala Belgia – Franţa 2-3, în care a jucat 74 de minute. În aceste condiţii, Didier Deschamps ar putea să-l folosească pe Aurelien Tchuoameni, în locul lui Adrien Rabiot, în meciul cu Spania.

07-10-2021
22:21

Când se joacă și cine transmite finalele UEFA Nations League

Finala Ligii Națiunilor e programată să se dispute duminică, 10 octombrie, pe stadionul San Siro, din Milano, de la ora 21:45. Înaintea meciului pentru trofeu are loc finala mică a acestei competiții, Italia – Belgia, care va avea loc începând cu ora 16:00, pe arena Allianz, din Torino. Ambele confruntări vor putea fi urmărite în direct pe canalele Digi Sport. 

07-10-2021
22:16

Reacțiile protagoniștilor super meciului Belgia - Franța 2-3

Cele două selecționate au fost protagonistele unui super meci în cea de a doua semifinală a Ligii Națiunilor. Iată reacții la cald din partea fotbaliștilor și a celor doi antrenori.

„A fost un meci fantastic. La pauză știam că dacă dăm un gol putem schimba totul. Așa s-a și întâmplat. Avem o finală de jucat și trebuie să ne recuperăm bine. Suntem foarte mândri de toți colegii, de staff, de întreaga echipă. Ne-am spus cuvintele potrivite la pauză. Kylian și Karim au făcut o treabă excepțională, au presat acolo în față, au marcat și au făcut diferența”, a declarat Antoine Griezmann pentru TF1.

„Ne-au dat două goluri în cele mai bune 20 de minute ale lor din prima repriză. Felul în care am câștigat meciul arată cât de puternic este caracterul echipei. Jucătorii nu cedează niciodată. Am venit aici să jucăm finala. E un trofeu pus la mijloc și vom face tot ce putem ca să îl ridicăm deasupra capului”, a declarat și Didier Deschamps pentru TF1.

„Sunt foarte mândru de performanța echipei noastre. Chiar dacă trebuie să corectăm anumite lucruri, a fost un meci extraordinar împotriva unui adversar extraordinar. Acest lucru a făcut ca meciul să fie și mai plăcut. Eram conduși cu 2-0 la pauză, dar am revenit în forță. Pe teren a fost ca un meci de fotbal. Simțeam că se poate termina oricum. Am fost foarte puternici și e un sentiment grozav”, a declarat Hugo Lloris pentru UEFA.com.

„E un sentiment foarte prost. Sunt dezamăgit și frustrat. Nu poți să pierzi așa după ce conduci cu 2-0. Nu împotriva unei echipe atât de mari precum Franța. Nu ne-am relaxat după pauză. Am ieșit de la cabine cu aceeași intensitate, doar că ceea ce am făcut bine în prima repriză nu s-a mai repetat și în repriza secundă”, a declarat Thibaut Courtois.

„Am făcut o primă repriză extraordinară. Totul a mers perfect. În a doua repriză am fost un pic prea emotivi. Cred că ne-am gândit prea mult la finală. Nu am făcut ce trebuia. I-am permis Franței să revină. Ei au avut energia să mai dea un ultim gol. E păcat că ne-am oprit din a jucat fotbal. O echipă precum cea a Franței te pedepsește. Ne-am bătut joc de toată munca noastră”, Roberto Martinez, în L’Equipe.

 

07-10-2021
21:04

Reacțiile presei internaționale după calificarea Franței în finala Ligii Națiunilor

Francezii sunt în delir după spectaculosul meci dintre Belgia și Franța, câștigat cu 3-2 de selecționata „Cocoșului galic”. L’equipe a titrat „Albaștrii uimitori” / „Franța câștigă în fața Belgiei după un meci titanic”.

Cuvinte de laudă au avut și jurnaliștii spanioli, chiar dacă naționala lor va înfrunta Franța în finala Nations League. „Mbappe transformă apa în vin”, au scris cei de la Marca. Superstarul lui PSG a fost considerat vedeta meciului și de către cei de la AS, care au dat titlul „Mbappe se întâlnește cu Spania”.

Gazzetta dello Sport a stat și ea cu ochii pe a doua semifinala a UEFA Nations League. Italia se va înfrunta cu Belgia în finala mică. Jurnaliștii italieni l-au remarcat pe autorul golului decisiv, Theo Hernandez: „Theo Hernandez trimite Franța în finală în minutul 90! La Torino se va juca finala mică, Italia – Belgia”.

07-10-2021
17:51

Belgia - Franța 2-3 (Carrasco 38, Lukaku 40 / Benzema 65, Mbappe 69, T. Hernandez 90+1)

Vezi video cele mai importante faze AICI!

Min. 90+1 – GOOOL Franța!!! Theo Hernandez înscrie în premieră pentru prima reprezentativă!

Min. 87 – Fanii belgieni s-au bucurat degeaba! Golul lui Lukaku a fost anulat cu ajutorul sistemului VAR.

Min. 69 – GOOOL Franța!!! Kylian Mbappe restabilește egalitatea de la punctul cu var!

Min. 65 – GOOOL Franța!!! Karim Benzema reduce din handicap!

Min. 40 – GOOOL Belgia!!! Lukaku face 2-0!

Min. 38 – GOOOL Belgia!!! Carassco deschide scorul după ce îl surprinde pe Lloris cu un șut la colțul scurt!

Min. 1 – A început meciul!

Echipele de start pentru Belgia – Franța:

Belgia: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Castagne, Witsel, Tielemans, Carrasco – De Bruyne, Lukaku, Hazard(c); Rezerve: Casteels, Mignolet – Batshuayi, Boyata, de Ketelaere, Dendoncker, Foket, Lukebakio, Saelemakers, Teate, Trossard, Vanaken; Selecționer: Roberto Martinez

Franța: Lloris(c) – Kounde, Varane, Hernandez – Pavard, Pogba, Rabiot, Hernandez – Griezmann – Benzema, Mbappe; Rezerve: Maignan, Costil – Ben Yedder, Diaby, Digne, Dubois, Guendouzi, Kimpembe, Martial, Tchouameni, Upamecano, Veretout; Selecționer: Didier Deschamps

06-10-2021
21:01

Primele reacţii după Italia - Spania 1-2

Luis Enrique: “Meritam golul al treilea”

“Am reuşit să generăm mult pericol şi am pus presiune. Am văzut o atitudine genială. Gavi a jucat de parcă era în curtea propriei case. Mă bucur când văd un jucător cu o asemenea calitate şi personalitate. Este viitorul naţionalei, aşa cum mai sunt câţiva.

Am o listă de 40 sau 50 de jucători care merită astfel de meciuri. Ferran şi Oyarzabal au fost spectaculoşi, Marcos Alonso a jucat foarte bine, aşa cum ne-a obişnuit. Nu a fost o eroare a lui Pau (n.r. la faza care a dus la golul Italiei), a fost o eroare degrup.

Trebuia să închidem meciul şi meritam să marcăm al treilea gol. Am suferit pe final, dar ne ajută. Grupul este cel care câştigă titluri” – Luis Enrique (selecţionerul Spaniei)

Roberto Mancini: “Trebuia să rămânem 11 la 11”

“Aşa sunt meciurile câteodată. Câteodată sunt decise de anumite episoade. Prima repriză putea să se termine 1-1 fără mari probleme. Trebuia să rămânem 11 la 11, am făcut greşeli care nu trebuie făcute la un asemenea nivel.

Nu am văzut faza clar, dar nu se schimbă nimic. Leo trebuia să fie atent atunci când a fost avertizat cu galben pentru proteste. A fost un meci bun făcut de jucătorii mei. Mi-a părut rău că Donnarumma a fost fluierat” – Roberto Mancini (selecţionerul Italiei)

“Ne-a ieşit totul, dar am muncit mult”

“Ştiam că va fi o partidă specială, am mai jucat în semifinalele EURO 2020. Sunt foarte bucuros pentru grup. Constanţa şi antrenamentele încep să ne aducă rezultate. Un meci are 90 de minute, pot apărea erori, dar trebuie să fii constant şi din acest motiv am câştigat” – Ferran Torres (Spania)

“O noapte istorică şi de neuitat. Ne-a ieşit totul, dar am muncit foarte mult ca să ajungem aici. Azi am făcut un meci mare, mai ales în prima repriză” – Koke (Spania)

06-10-2021
17:50

Italia - Spania 1-2 (Pellegrini 83 / F. Torres 18, 45+2). Ibericii merg în finala Ligii Naţiunilor

VEZI AICI CELE MAI IMPORTANTE FAZE

Spania a învins Italia, scor 2-1, şi a obţinut calificarea în finala Ligii Naţiunilor, unde va da peste câştigătoarea duelului Belgia – Spania, meci programat joi, de la ora 21:45. Ferran Torres a fost eroul ibericilor, cu o dublă (18 şi 45+2), în timp ce Pellegrini a marcat golul de onoare.

Campioana Europei şi-a încheiat seria de invincibilitate, după 37 de meciuri în care nu a cunoscut înfrângerea, şi va merge în finala mică.

Finala Ligii Naţiunilor este programată duminică, de la ora 21:45, în timp ce finala mică se va juca în aceeaşi zi, de la ora 16:00.

Min. 83 / GOOOL Italia! Campioana Europei revine în meci, după o gafă în apărarea adversarilor. Pellegrini a marcat şi finalul partidei este încins pe “San Siro”.

Min. 45+2: GOOOL Spania! Ferran Torres marchează cu o lovitură de cap, după o centrare a lui Oyarzabal, şi ibericii se distanţează.

Min. 40: Bonucci a primit al doilea cartonaş galben, după ce l-a lovit cu braţul în zona gâtului pe Busquets. Fundaşul italian mai văzuse un galben în minutul 30, când a protestat la o decizie a arbitrului. Astfel, Italia va juca în inferioritate numerică.

Min. 18: GOOOL Spania! Oyarzabal îl găseşte perfect cu o centrare pe Ferran Torres, iar jucătorul lui Manchester City deschide scorul.

Min. 1: A început meciul Italia – Spania

Italia: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Bernardeschi, Insigne. Antrenor: Roberto Mancini.

Spania: Unai Simon – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Marcos Alonso – Koke, Busquets, Gavi – Ferran Torres, Sarabia, Oyarzabal. Antrenor: Luis Enrique.

Luis Enrique a decis să-l titularizeze pe Gavi (Barcelona) la debut în echipa naţională. Astfel, mijlocaşul ofensiv a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează pentru selecţionata iberică, la 17 ani şi 62 de zile.

06-10-2021
09:59

S-au vândut toate biletele la Italia - Spania

Meciul Italia – Spania, programat, miercuri, de la ora 21:45, în semifinalele Ligii Naţiunilor, se va disputa cu casa închisă la Milano.

Naţionala italiană nu a mai jucat la Milano de trei ani, de la meciul cu Portugalia, din noiembrie 2018, încheiat cu scorul de 0-0, astfel că suporterii din oraşul din nordul Italiei doresc foarte mult să vadă echipa favorită, care a devenit campioană europeană, vara trecută.

Conform L’Equipe, din cauza pandemiei de coronavirus au fost puse în vânzare doar 37.000 de bilete (jumătate din capacitatea Stadionului San Siro), care s-au epuizat rapid.

la 1În această săptămână, în care campionatele naționale din primele două ligi au fost peste tot oprite, pentru a face loc penultimei tranșe de meciuri din preliminariile CM 2022, vor avea loc și partidele din cadrul Final Four-ului Ligii Națiunilor, găzduite în Italiade stadionele din Milano și Torino.

Final Four Liga Națiunilor, programul meciurilor

Semifinale

Miercuri, 6 octombrie

  • ora 21:45 Italia – Spania

Joi, 7 octombrie

  • ora 21:45 Franța – Belgia

Finala mică

  • Duminică, 10 octombrie, ora 16:00

Finala mare

  • Duminică, 10 octombrie, ora 21:45

Cine transmite la tv partidele din Final Four-ul Ligii Națiunilor

Semifinalele Ligii Națiunilor se dispută miercuri și joi la Torino, respectiv Milano, începând cu ora 21:45 și pot fi vizionate la televizor în direct pe postul Digisport 1. De asemenea, ele vor fi transmise și în format Live Text pe site-ul FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

Același lucru este valabil și pentru cele două finale programate duminică. Postul Digisport 1 le va transmite în direct pe micul ecran, în timp ce pe site-ul FANATIK.RO veți putea afla ultimele informații în timp real.

Turneu gală, având la start campioana mondială Franța și campioana europeană Italia

În prima semifinală, miercuri, 6 octombrie, ora 21:45, se vor afla față în  față Italia și Spania, la Milano, iar a doua zi, joi, 7 octombrie, tot ora 21:45,  va fi rândul Franței și Belgiei să își măsoare forțele pe „Juventus Stadium” din Torino. După cum se vede, nici una dintre cele patru echipe naționale prezente la Final Four-ul primei ediții, acum doi ani, câștigătoarea Portugalia, finalista Olanda, Elveția și Anglia nu au ajuns acum în această fază decisivă a ediției a doua.

ADVERTISEMENT

Sunt prezente în Italia patru dintre cele mai puternice echipe naționale în lume, Franța fiind chiar deținătoarea titlului mondial cucerit în 2018 în Rusia, iar Italia a devenit în urmă cu puțin timp noua regină a Europei.

Spania, echipa cu cele mai multe absențe la Final Four-ul Ligii Națiunilor

Deși Liga Națiunilor a fost o competiție în care de regulă selecționerii au căutat mai mult să vadă jucători convocați în premieră sau de puține ori în prima divizie, acolo unde s-a strâns crema Europei, meciurile au fost deosebit de disputate și multe dintre ele și foarte spectaculoase.

ADVERTISEMENT

Iar la acest Final Four, toate cele patru reprezentative au deplasat tot ce aveau mai bun, exceptând, bineînțeles, situațiile în care există jucători accidentați, așa cum se întâmplă la naționala Spaniei, unde vor lipsi nu mai puțin de șapte fotbaliști din lotul care a jucat semifinala cu Italia la EURO 2020.

Semifinale cu repetiție pentru toate cele patru naționale

A fost mare dramatism în semifinala de EURO 2020, jucată pe stadionul Wembley, Italia ajungând în finală după loteria loviturilor de departajare grație inspirației portarului Donnarumma. Cealaltă semifinală a Ligii Națiunilor are și o particularitate comună, respectiv faptul că Franța și Belgia au jucat în 2018 semifinala de campionat Mondial, câștigată de „cocoși” cu scorul de 1-0, gol al fundașului central Samuel Umtiti.

ADVERTISEMENT

Așadar, dincolo de câștigarea trofeului, atât spaniolii, cât și belgienii au și serioase motive de revanșă, numai că pentru iberici, dincolo de faptul că vor juca exact în casa inamicului, la Milano, va conta enorm și faptul că Luis Enrique a trebuit să apeleze la puști de 17 și 18 ani pentru a completa lotul.

Ce absențe importante au Italia și Spania

Italia lui Roberto Mancini are ca absențe pe Toloi și Spinazzola în apărare, Immobile și Belotti în atac și de ultimă oră Pessina la mijloc. Roberto Mancini l-a chemat pe Moise Kean în atac și l-a adus pe Lorenzo Pellegrini la mijloc. În rest, lotul folosit la EURO 2020 este prezent și acum.

Spania are mari probleme, cam la toate capitolele, mai puțin pe postul de portar. Dar cele mai grele sunt la mijloc și mai ales în atac, unde nu sunt nici Morata, nici Gerard Moreno și nici măcar Olmo. La mijloc, va conta enorm absența lui Pedri, cel care rupea ritmul cu incursiunile sale. Nici Rodri și nici Merino nu au clasa lui Pedri.

Luis Enrique a șocat și prin convocarea unor copii de 17 și respectiv 18 ani, Gavi și Pino, ultimul devenind cel mai tânăr jucător într-o finală de Europa League cu Villarreal, deși afară au rămas jucători mult mai experimentați și în bună formă, precum Brahim Diaz, Jesus Navas sau Marcos Asensio.

Singura surpriză din lotul Franței o reprezintă convocarea lui Guendouzi, jucătorul împrumutat de Arsenal la Marseille, care la 22 de ani ar putea debuta pentru campioana mondială. Au fost lăsați în afară portarul Mandanda și atacantul Giroud, iar Ousmane Dembele este accidentat.

Belgienii nu l-au luat pe Jeremy Doku

Belgienii vin cu un lot din care nu lipsesc decât Dries Mertens, fotbalist care nu a putut evolua nici la Napoli din cauza problemelor medicale, dar mai ales Jeremy Doku, tânărul cu dribling extrem de rapid pe care multă lume îl vedea deja titular.

Duminică, 10 octombrie, se vor juca și meciurile pentru clasament. Partida pentru locul 3 la Torino, de la ora 16:00, și de la ora 21:45 finala la Milano. Italia are 37 de meciuri fără eșec, prima în lume în istoria echipelor naționale și Mancini vrea să câștige Liga Națiunilor și CM 2022 pentru a egala la trofee naționala Germaniei, care a preluat palmaresul fostei RFG.

ADVERTISEMENT