Sport

Final Four Nations League 2023. UEFA a anunțat cel mai bun jucător al turneului final

Spania câștigă UEFA Nations League 2023 după o finală contra Croației, decisă la lovituri de departajare. Italia ia bronzul, Olanda doar pe 4.
19.06.2023 | 11:51
Final Four Nations League 2023 UEFA a anuntat cel mai bun jucator al turneului final
UEFA a desemnat cel mai bun jucător al turneului final al Nations League. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
19-06-2023
08:57

Rodri, cel mai bun jucător din Final Four-ul Nations League

Spania a câștigat trofeul UEFA Nations League, după o finală dramatică împotriva Croației. Ibericii s-au impus cu 5-4 în urma loviturilor de departajare. Cel mai bun jucător al turneului final al Ligii Națiunilor a fost desemnat Rodri. 

Anunțul a fost făcut de către UEFA. Mijlocașul spaniol a primit, astfel, al treilea trofeu individual în decurs de doar o săptămână. Câștigător în Champions League cu Manchester City, Rodri a fost numit cel mai bun jucător al finalei și al sezonului 2022/2023 în UEFA Champions League. 

În vârstă de 26 de ani, Rodri a avut o contribuție semnificativă la succesul naționalei lui Luis De La Fuente. Mijlocașul a fost integralist în semifinala cu Italia (2-1) și în finala cu Croația, în care a marcat la loviturile de departajare.

18-06-2023
18:16

Croația - Spania 0-0, 4-5 după lovituri de departajare. Video

Vezi aici cele mai importante faze ale partidei

Spania se impune după lovituri de departajare, scor 5-4. Majer și Petkovic au ratat de la Croați, doar Laporte de la Spania.

Min. 90: Puține șanse clare de cele două părți. Se intră în reprizele suplimentare.

Min. 1: A început partida.

Croația – Spania, echipele de start. Sursă foto: Captură Flashscore.ro
18-06-2023
12:30

Olanda - Italia 2-3 (Bergwijn 68, Wijnaldum 90 / Dimarco 6, Frattesi 20, Chiesa 72)

Vezi toate fazele video aici.

FINAL DE MECI. Italia a câștigat medalia de bronz la ediția 2022/2023 a UEFA Nations League. Finala mare se joacă duminică seară de la ora 21:45, Croația- Spania. 

Min. 90: GOOOL Olanda! Veerman pasează excelent pentru Wijnaldum. Mijlocașul înscrie cu un șut din cădere. 

Min 83: Unul dintre jucătorii olandezi șutează din lovitură liberă, iar mingea ajunge la Wout Weghorst. Atacantul lui Manchester United trimite mingea în plasa porții, însă dintr-o poziție de ofsaid. 

Min. 72: GOOL Italia! Italienii recuperează la centrul terenului, iar mingea ajunge la Chiesa. Atacantul îl depășește pe van Dijk și înscrie ușor pe lângă portar. 

Min. 68: GOOL Olanda! Steven Bergwijn a redus din diferență. Atacantul olandez șutează din interiorul careului și îl învinge pe Gianluigi Donnarumma.

Min. 50: van Dijk pasează excelent pentru Cody Gakpo, însă portarul Italiei reușește o nouă paradă de excepție.

Min. 40: Ocazie mare de gol pentru Olanda. Gakpo a încercat să trimită mingea peste Donnarumma, însă execuția s-a dus puțin pe lângă bară.

Min. 20: GOOOL Italia! După o faze bine lucrată balonul ajunge la Frattesi care îl învinge pe portarul olandez. 

Min. 6: GOOL Italia! Raspadori așează excelent cu călcâiul pentru Dimarco. Jucătorul lui Inter îl învinge pe Bijlow. 

Min. 1: Partida a început!

Olanda: Bijlow – Dumfries, Geertruida, van Dijk, Ake – Wieffer, de Jong, Simons – Malen, Gakpo, Lang. Rezerve: Flekken, Noppert, Bergwijn, Blind, Botman, De Roon, Koopmeiners, Malacia, Timer, Veerman, Weghorst, Wijnaldum. Antrenor: R. Koeman. 

Italia: Donnarumma – Toloi, Acerbi, Buongiorno, Dimarco – Frattesi, Cristante, Verratti – Gnonto, Retegui, Raspadori. Rezerve: Meret, Vicario, Barella, Bonucci, Chiesa, Darmian, Di Lorenzo, Immobile, Jorginho, Pellegrini, Spinazzola, Zaniolo. Antrenor: R. Mancini. 

16-06-2023
09:00

Luis De La Fuente, impresionat de jocul Spaniei după victoria cu Italia

Spania s-a calificat în finala UEFA Nations League după victoria în fața Italiei, scor 2-1. Campioana mondială din 2010 o va întâlni în ultimul act pe Croația duminică seară. Luis De La Fuente, selecționerul Spaniei, și-a felicitat jucătorii. 

„Sunt mulţumit şi mândru. Am jucat cu adevărat un meci la nivel ridicat. Le-am spus jucătorilor înainte de meci ce voiam şi ei au respectat totul. Am văzut jucători foarte talentaţi arătându-şi abilităţile şi suntem încântaţi.

A fost un meci împotriva unui rival important şi mă face să fiu optimist pentru că jucătorii au înţeles instrucţiunile şi le-au respectat. Am avut un joc solid şi de aceea am obţinut rezultatul bun”, a declarat Luis De La Fuente.

15-06-2023
18:44

Spania - Italia 2-1 (Pino 4, Joselu 89 / Immobile 11)

VEZI AICI CELE MAI IMPORTANTE FAZE DIN MECI

FINAL: Spania a învins Italia, scor 2-1, şi s-a calificat în finala Ligii Naţiunilor, unde o va întâlni pe Croaţia. Meciul pentru trofeu se va disputa duminică, de la ora 21:45. Italia şi Olanda vor juca în aceeaşi zi, dar de la ora 16:00, finala mică a competiţiei.

Min. 89: GOOOL Spania! După un carambol în defensiva Italiei, mingea lovind doi fundaşi ai lui Mancini, Joselu a reluat în poartă din şase metri.

Min. 64: Davide Frattesi a ratat o ocazie uriaşă, după ce mingea şutată de mijlocaşul lui Sassuolo a fost respinsă de Unai Simon cu o paradă de excepţie.

Min. 21: Davide Frattesi a marcat, după o pasă genială a lui Jorginho, însă golul a fost anulat pe motiv de ofsaid, după consultarea sistemului VAR.

Min. 11: GOOOL Italia! Ciro Immobile a transformat sigur o lovitură de la 11 metri. Penalty-ul a fost acordat de Slavko Vinčić, după un henţ comis de Robin Le Normand la un şut al lui Nicolo Zaniolo.

Min. 4: GOOOL Spania! După o pasă primită de la Donnarumma, Bonucci a pierdut controlul balonului şi Yeremy Pino a profitat şi a deschis scorul.

Min. 1: A început meciul dintre Spania şi Italia.

15-06-2023
18:06

Spania - Italia, ora 21:45. Echipele de start

Echipele de start:

Spania (4-2-3-1): Unai Simón – Jesús Navas, Le Normand, Laporte, Jordi Alba – Rodri, Mikel Merino – Rodrigo Moreno, Gavi, Yeremy Pino – Morata. Antrenor Luis de la Fuente

Italia (3-5-2): Donnarumma – Toloi, Bonucci, Acerbi – Di Lorenzo, Frattesi, Barella, Jorginho, Spinazzola – Zaniolo, Immobile. Antrenor: Roberto Mancini

15-06-2023
07:19

Olandezii, plecăciuni în fața lui Modric

Luka Modric a fost cel mai bun jucător de pe teren în meciul Olanda – Croația 2-4 după prelungiri, din semifinalele Final Four-ului UEFA Nations League 2023, iar jurnaliștii olandezi l-au ovaționat cum se cuvine.

Căpitanul Croației a marcat un gol, a dat o pasă decisivă și a scos un penalty în cele 119 minute în care a fost pe teren, iar la final un jurnalist olandez a glumit cu el. ”Te rog, lasă-mă să-ți văd pașaportul. Este incredibil să ai 37 de ani și să joci și să alergi așa până în minutul 119”, i-ar fi spus ziaristul de la televiziunea olandeză NOS, conform publicației croate Net.

”Nicio problemă, îți pot arăta după interviu. Da, pașaportul demonstrează că am atâția ani cât ai zis că am. Ce pot spune? Fanii îmi oferă atât de multă afecțiune și atât de mult respect încât este incredibil. De asta este o plăcere pentru mine să joc și la această vârstă. Mă bucur de fotbal”, a declarat zâmbind Luka Modric.

”Am jucat un meci fantastic și suntem din nou într-o finală, unde voiam să fim. Am jucat foarte bine în afară de primele 20 de minute. Nu a fost cel mai bun început, dar pe măsură ce jocul a avansat am jucat din ce în ce mai bine, mai ales după penalty-ul pe care Kramaric l-a înscris.

Apoi am jucat cel mai bun fotbal al nostru, am fost spectaculoși. Păcat că am primit al doilea gol în ultimul minut, dar am demonstrat în prelungiri că avem caracter și am câștigat pe merit.

Am reacționat bine după al doilea gol. Antrenorul l-a introdus pe teren pe Petkovic care a jucat fantastic, dar întreaga echipă, fiecare dintre noi am jucat spectaculos. Jos pălăria pentru toată lumea”, a mai spus căpitanul Croației, in interviul pentru UEFA.

14-06-2023
18:51

Olanda - Croaţia 2-4 (Malen 34, Lang 90+6 / Kramaric 55, Pasalic 73, Petkovic 98, Modric 116)

VEZI AICI CELE MAI IMPORTANTE FAZE DIN MECI

FINAL: Croaţia a învins-o pe Olanda, scor 4-2, în prima semifinală a Ligii Naţiunilor, după un meci care a avut nevoie de două reprize de prelungiri. Croaţii s-au calificat în finală, unde vor întâlni câştigătoarea partidei dintre Spania şi Italia, programată joi, de la ora 21:45. Finala Ligii Naţiunilor se va juca duminică, de la ora 21:45, în timp ce finala mică se va disputa în aceeaşi zi, dar de la ora 16:00.

Min. 120+2: Bruno Petkovic a reuşit să marcheze, dar golul a fost anulat pentru un ofsaid în construcţia fazei.

Min. 116: GOOOL Croaţia! Luka Modric a transformat a doua lovitură de la 11 metri pe care Croaţia a primit-o. Penalty-ul a fost acordat de Istvan Kovacs după ce Petkovic a fost faultat în careu de Malacia.

Min. 113: Croaţii au avut posibilitatea să facă 4-2, după ce Pasalic l-a ridiculizat pe Bijlow şi apoi a şutat în bara transversală.

Min. 109: Livakovic a respins un şut al olandezilor, mingea a ajuns la Noa Lang, care a şutat în plasa exterioară dintr-o poziţie bună.

Min. 101: La o centrare din bandă a croaţilor, Frenkie de Jong a fost la un pas de autogol.

Min. 98: GOOOL Croaţia! Bruno Petkovic a înscris cu un şut de la peste 20 de metri, cu o execuţie formidabilă, la care portarul olandezilor nu a mai putut să ajungă.

A început prima repriză a prelungirilor în Olanda – Croaţia.

Min. 90+6: GOOOL Olanda! Noa Lang a reuşit să egaleze la ultima fază a meciului, după ce croaţii au eşuat în tentativa de a trimite mingea în afara careului, şi a trimis meciul în prelungiri.

Min. 73: GOOOL Croaţia! Ivanusec a trimis mingea în marginea careului mic, de unde Mario Pasalic a reluat din voleu, de lângă Nathan Ake.

Min. 55: GOOOL Croaţia! Andrej Kramaric a executat perfect o lovitură de la 11 metri. Penalty-ul a fost acordat de Istvan Kovacs după ce Gakpo l-a ţinut subtil pe Modric şi croatul a căzut imediat.

Min. 34: GOOOL Olanda! Malen, nemarcat în careul croaţilor, a deschis scorul cu un şut puternic.

Min. 24: Luka Modric a trimis mingea în poartă, însă Istvan Kovacs oprise jocul, după ce Ake fusese lovit de Pasalic. Arbitrul român i-a acordat cartonaşul galben mijlocaşului de la Atalanta pentru joc periculos.

Min. 1: A început meciul dintre Olanda şi Croaţia. Partida este arbitrată de Istvan Kovacs.

14-06-2023
18:37

Olanda - Croația, ora 21:45! Echipele de start

Echipele de start: 

Olanda (4-3-3): Bijlow – Dumfries, Geertruida, Van Dijk, Ake – Wieffer, Koopmeiners, F. De Jong – Malen, Gakpo, Simons. Selecționer: Ronald Koeman

Croația (4-3-2-1): Livakovic – Juranovic, Sutalo, Vida, Perisic – Modric, Brozovic, Kovacic – Pasalic, Ivanusec – Kramaric. Selecționer: Zlatko Dalic

14-06-2023
14:51

Istvan Kovacs, la centrul în Croaţia - Olanda!

Prima semifinală din Liga Naţiunilor se va desfăşura miercuri, de la ora 21:45 între Olanda şi Croaţia. Cele două formaţii au ajuns departe şi la Cupa Mondială. Batavii au fost eliminaţi în sferturi, iar croaţii în semifinale. Ambele, de aceeaşi echipă, Argentina, care avea să câştige trofeul.

Confruntarea din Nations League va fi condusă la centru de Istvan Kovacs, care va fi ajutat la cele două tuşe de Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene. Confruntările din Nations League sunt transmise de Digisport 1 şi Prima Sport 1. 

13-06-2023
15:04

Italia, echipament special pentru Final Four-ul Nations League

Federația Italiană de Fotbal a anunțat că selecționata lui Roberto Mancini va purta un echipament special în cadrul Final Four-ului Nations League care va fi găzduit de Olanda. „Squadra Azzurra” va purta un kit alb-auriu pentru a sărbători primul meci jucat de naționala Italiei. 

Se întâmpla în 1910, când Italia a învins-o pe Franța, scor 6-2. Pe tricouri este inscripționată Stema Fotbalului Italian, înconjurată de crengi de dafin și patru stele. Micile detalii sunt scoase în evidență cu auriu. 

Un astfel de model este imprimat și pe pantaloni. Anunțul a fost făcut de Gabriele Gravina, președintele Asociației Italiene de Fotbal.

„Celebrăm a 125-a aniversare a Federației cu un tricou legendar, care stă cu un pas în istorie și cu celălalt în lumea modernă. 

Kit-ul aniversar însumează perfect viziunile noastre asupra dezvoltării fotbalului: valorile și rădăcinile reprezintă baza unei mișcări care ne îndreaptă spre viitor”, a declarat Gabriele Gravina. 

Miercuri, 14 iunie și joi, 15 iunie, au loc în Olanda, la Rotterdam și la Enschede, partidele din cadrul semifinalelor Final Four al Nations League ediția a treia. Au ajuns în această fază naționalele Olandei, țara gazdă, Croației, Spaniei și Italiei. Dintre acestea Olanda, la prima ediție Nations League, a pierdut finala în fața Portugaliei, iar Spania la cea de-a doua ediție, a suferit un eșec în ultimul act cu Franța.

Unde se joacă partidele din cadrul Final Four Nations League 2023

Meciurile de la Final Four-ul Nations League 2023 vor avea loc pe două stadioane, care vor găzdui fiecare câte două jocuri, adică o semifinală și o finală. La Enschede,  pe stadionul De Grolsch Veste, casa echipei de Eredivisie Vitesse, se va juca joi, 15 iunie, semifinala Spania – Italia și pe 18 iunie finala mică, stadionul având o capacitate de 30.000 de locuri. La Rotterdam, pe stadionul De Kuip, casa campioanei Feyenoord, vor avea loc partidele Olanda – Croația și pe 18 iunie finala pentru trofeu.

ADVERTISEMENT

Poliția olandeză este în alertă maximă, în special la Rotterdam, unde posibilele ciocniri între ultrașii batavi și cei din Croația pot genera serioase acte de violență, pentru că amândouă taberele sunt recunoscute pentru problemele create cu alte prilejuri la meciurile echipelor naționale. Motiv pentru care, ca suplimentare de efectiv, au fost detașați pentru situații speciale și reprezentați ai brigăzilor antitero.

Cine transmite la TV partidele de la Final Four Nations League 2023

După încheierea partidelor pe divizii și pe grupe, ultimele clasate, cum a fost, din păcate, cazul României, picată în a treia divizie, s-a definitivat alcătuirea diviziilor pentru ediția a patra și s-au stabilit în urma câștigării celor patru grupe din Divizia A finalistele ediției a treia a Nations League. Faza finală se dispută după sistemul din handbal, cu Final Four, unde se joacă semifinale, finală mică și finala.

ADVERTISEMENT

Pe 25 ianuarie 2023, la sediul UEFA din localitatea elvețiană Nyon, ambasadorul Nations League, fostul mare internațional olandez Wesley Sneijder este cel care a procedat la efectuarea tragerii la sorți a meciurilor din semifinale. Astfel, Olanda va întâlni Croația, debutantă la un Final Four de Nations League, miercuri, 14 iunie, de la ora 21:45 iar a doua zi, de la aceeași oră, vor fi față în față Spania și Italia. Partidele Final Four Nations League vor putea fi urmărite în totalitate pe programele Digi Sport 1 și Prima Sport 1. De asemenea, le veți putea urmări pe site-ul FANATIK.RO, în format LIVE VIDEO.

Olanda – Croația, prima semifinală a Final Four Nations League 2023

Miercuri, 14 iunie, de la ora 21,45 pe stadionul De Kuip din Rotterddam, biletele fiind de două luni deja epuizate, iar cererea a fost aproape de două ori mai mare, se joacă prima semifinală de la Final Four Nations League 2023, Olanda – Croația. Gazdele sunt favorite și prin prisma faptului că au jucat odată finala acestei competiții, iar croații ajung pentru prima dată la acest nivel, dar ei vin din postura locului 3 în lume după CM din Qatar.

ADVERTISEMENT

Selecționerul olandez Ronald Koeman are la dispoziție toate numele importante: van Dijk, Malacia, De Roon, Gakpo, De Ligt, De Jong sau Dumfries și, evident, speră să câștige trofeul. De cealaltă parte, croatul Zlatko Dalic are și el trupa completă, cu excepția fundașului Gvardiol, care s-a accidentat. Lângă veteranul de 37 ani Luka Modric regăsim pe Brozovic, Perisic, Vida, Livakovic, Kovacic sau Majer. Vremea la Rotterdam miercuri, 14 iunie, va fi excelentă pentru fotbal, maxima zilei 26 grade, în jur de 22 grade la ora meciului.

Spania – Italia, vedeta semifinalelor Final Four Nations League 2023

Meciul vedetă al semifinalelor Final Four Nations League 2023 se joacă joi, 15 iunie, de la ora 21:45, pe stadionul De Grolsch Veste din Enschede. Ambii selecționeri, Roberto Martinez la iberici și Roberto Mancini, deci un duel al celor doi Roberto, au apelat la tot ce au mai bun și în perfectă stare de sănătate la această oră. Spaniolii au avut și trei KO-uri care au dus la înlocuirea unor jucători: David Garcia, Nico Williams și Juan Bernat, toți accidentați, au lăsat locul lui Nacho, Ansu Fati și Fran Garcia. De asemeni, nu este prezent portarul David de Gea.

ADVERTISEMENT

Nu lipsesc însă de la spanioli atacantul Alvaro Morata, mijlocașii Fabian Ruiz și Pedri, portarul Kepa, fundașii Laporte, Carvajal și Jesus Navas, iar în atac mai regăsim pe Marco Asensio sau pe Joselu. Mancini îl are în poartă pe Donnarumma, Bonucci, Bastoni, Acerbi, Darmian, Di Lorenzo, Di Marco în linia defensivă, Barrella, Verratti, Zaniolo, Pellegrini sau Cristante la mijloc, Immobile, Retegui, Chiesa sau Raspadori în atac.

Brigadă românească la semifinala Olanda – Croația

Deși am reușit o incredibilă contraperformanță, de a retrograda din divizia B în divizia C dintr-o grupă în care fusesem considerații principalii favoriți, UEFA a făcut surpriza ca România să fie prezentă chiar la meciurile de la Final Four, încredințând conducerea partidei Olanda – Croația unei brigăzi eminamente românești, cu Istvan Kovacs la centru și Vasile Marinescu și Ovidiu Artene asistenți. Al patrulea oficial este turcul Halil Umut Meler, iar în camera VAR se vor afla doi germani.

Istvan Kovacs a fost mult solicitat pe plan internațional în ultimele luni, dar în marea majoritate a cazurilor a fost desemnat doar arbitru de rezervă, cum s-a întâmplat la toate cele opt meciuri de la turneul final al CM din Qatar sau, recent, la finala Champions League, dar a și primit câteva delegări importante, apogeu fiind optimea de finală din Champions League AC Milan – Napoli.

Cote la pariuri la semifinalele Final Four din Nations League 2023

Sunt destul de echilibrate cotele acordate la cele două meciuri semifinale ale Final Four Nations League 2023 de către casele de pariuri. Astfel, Olanda are cotă 2,00 la victorie iar croații au 3,75. Șansă dublă 1X înseamnă 1,30 iar șansă dublă X2 cotă 1,85. Gol marcat Olanda ajunge la 1,28 iar golul croaților la 1,65. Total goluri 2 plus are 1,40 iar la calificare Olanda a primit 1,50 iar Croația 2,60.

Și mai echilibrate sunt cotele la Franța – Spania, a doua semifinală, de joi, 15 iunie. Spania e favorită cu 2,20 la victorie, Italia are cotă de 3,30. Șansă dublă 1X are cotă 1,35 iar șansă dublă X2 cotă 1,65. Un gol al Spaniei valorează 1,35 iar unul al azzurilor 1,50. Total goluri over 1,5 ajunge la 1,45 iar la calificare ibericii au 1,70 iar broscarii 2,20.

ADVERTISEMENT