Sport

Finala World Cup 2026 se va juca la New York! Cum arată arena de 1,6 miliarde de dolari

Duminică, FIFA a făcut anunțul oficial legat de unde se va juca finala Campionatului Mondial din 2026. Stadionul se află în Statele Unite ale Americii, în New York.
05.02.2024 | 08:52
Duminică, FIFA a făcut anunțul oficial legat de unde se va juca finala Campionatului Mondial din 2026. Stadionul se află în Statele Unite ale Americii, în New York. Sursa Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică seara, pe 4 februarie, FIFA a făcut anunțul oficial legat de unde se va juca finala Campionatului Mondial din 2026. Stadionul se află în Statele Unite ale Americii și este unul dintre cele mai mari din lume.

FIFA a făcut anunțul! Unde se va juca finala Campionatului Mondial din 2026

FIFA a făcut anunțul legat de unde se va juca finala Campionatului Mondial din 2026. Cel mai important duel al competiției va avea loc pe 19 iulie, în New York, New Jersey, pe stadionul MetLife.

ADVERTISEMENT

O arenă cu 82.550 de locuri care găzduiește echipele de fotbal american, New York Giants și New York Jets. Arena a costat 1.6 miliarde de dolari și a fost deschisă oficial în 2010. A deținut atunci titlul de cel mai scump stadion construit vreodată.

Unde se va juca primul meci al Campionatului Mondial din 2026

Totodată, cei de la FIFA au dezvăluit și stadionul pe care va avea loc primul meci al Campionatului Mondial din 2026. Cu o capacitate de 87.523 de locuri, Stadionul Azteca din Mexic va găzdui primul meci al turneului pe 11 iunie. În trecut, arena formației Club America, deținea un număr de locuri de 105.000. Cu timpul, mexicanii au pierdut din capacitate în favoarea modernizării stadionului.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai importante meciuri, găzduite de cea mai mare arenă din America de Sud, a fost finala Campionatului Mondial din 1986.  Cea în care Argentina lui Maradona a învins Germania, scor 3-2. De asemenea, pe stadionul Azteca s-a jucat și meciul celebru din sferturi dintre Argentina și Anglia. Atunci, Diego Armando Maradona a înscris cel mai controversat gol din istoria fotbalului, intitulat “Mâna lui Dumnezeu”.

Formatul Campionatului Mondial din 2026

Cea mai mare competiție fotbalistică la nivel de echipe naționale se va desfășura în perioada 11 iunie – 19 iulie 2026. Și va avea loc în Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic. For fi 16 orașe care vor găzdui meciurile turneului. Va fi, de asemenea, primul Campionat Mondial din istorie care va avea 48 de echipe.

ADVERTISEMENT

Astfel, primele două echipe din fiecare grupă se califică în „16-mi”, alături de cele mai bune opt echipe care se clasează pe locul 3. Forul care conduce fotbalul mondial a renunțat la ideea cu 16 grupe a câte trei echipe. Acest lucru ar fi rezultat creșterea numărului de meciuri de la 64 la 80.

În altă ordine de idei, la turneul final din 2026 vor participa 48 de echipe. Adică cu 16 mai multe față decât ultimele șapte ediții ale competiției (32). Nu mai puțin de 45 de selecționate luptă pentru calificarea la turneul din SUA, Canada și Mexic, în timp ce țările organizatoare sunt calificate direct.

ADVERTISEMENT

FIFA a renunțat la formatul cu 16 grupe a câte trei echipe. Asta pentru că mai multe federații, dar și specialiști s-au împotrivit. Motivul fiind din cauza faptului că o treime din participante ar fi părăsit competiția încă din faza grupelor. Totodată, interesul echipelor pentru ultimele meciuri din grupe ar fi putut fi scăzut, din cauza mizei.

În total, la Campionatul Mondial din 2026 putem fi martori la 104 meciuri. Echipele care izbutesc să ajungă până în finală vor juca 8 partide, cu unul mai mult față de precedentele ediții. Inevitabil, creșterea numărului de partide va duce la extinderea perioadei de desfășurare a turneului final.

Astfel, Campionatul Mondial din 2026 va fi cel mai lung din istorie și se va întinde pe o perioadă de 39 de zile. Cu o săptămână în plus față de Cupa Mondial din Qatar. Cele mai multe partide se vor desfășura pe teritoriul Statelor Unite. Finala turneului urmează să aibă loc pe 19 iulie 2026.

Noul format al Cupei Mondiale decis de FIFA vine la pachet cu o perioadă de pregătire mai scurtă pentru echipele naționale

În plus, formatul care urmează să fie anunțat oficial de FIFA pentru Cupa Mondială din 2026 are beneficii financiare pentru forul condus de Giani Infantino. Veniturile de la următorul turneu final ar urma să ajungă la 10,5 miliarde de euro, cu trei miliarde mai mult decât turneul final din Qatar.

În cadrul Congresului FIFA din Rwanda, forul mondial pune la cale reducerea perioadei de pregătire pentru selecționate de la 23, la 16 zile. Un procentaj mai puțin față de edițiile finale trecute, dar mai mult decât perioada de pregătire premergătoare Cupei Mondiale din Qatar.

ADVERTISEMENT