News

Firma fiilor primarului din Caracal, dată în judecată pentru că nu a plătit chiria pe terenul unde se afla o stație GPL. Cum s-a încheiat totul

Frații Ionuț și Cristian Doldurea dețin Dolchimex SRL, care a fost chemată în instanță de o firmă de la care a închiriat un teren.
08.09.2023 | 09:17
Firma fiilor primarului din Caracal data in judecata pentru ca nu a platit chiria pe terenul unde se afla o statie GPL Cum sa incheiat totul
Familia lui Ion Doldurea controlează mai multe firme cu afaceri în domeniul GPL. Ionuț, fiul său, a fost arestat pentru 30 de zile. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Ion Doldurea, Facebook Ionuț Doldurea, Facebook ISU
ADVERTISEMENT

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, societatea comercială care deține stația GPL de la Crevedia, au fost reținut marți seară de procurori, fiind arestați pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, motivul a fost acela că firma administrată de Doldurea și Stângă a operat punctul de lucru de la Crevedia, deși acesta nu mai avea autorizație de funcționare.

Dolchimex SRL plătea 3.000 de lei pe lună pentru terenul închiriat

În aceeași zi de marți, Doldurea și Stângă au fost audiați câteva ore la Parchet. Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea celor doi inculpați, administratori ai Flagas SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. În urma exploziilor de la Crevedia au decedat 5 persoane, alte 54 suferind vătămări corporale.

ADVERTISEMENT

Ionuț Doldurea este implicat în mai multe firme, printre care și Dolchimex SRL, care activează tot în domeniul GPL. Dolchimex a fost înființată în 2001 de Ion Doldurea, cel care este primar la Caracal, și de cei doi fii ai săi, Ionuț și Cristian. În ultimii ani, firma a fost implicată într-un proces, fiind dată în judecată pentru că nu a plătit chiria pentru un teren din Calafat, unde funcționa o stație GPL a firmei.

Dosarul a fost înregistrat pe 14 aprilie 2021, la Judecătoria Caracal, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Dolchimex SRL figurează ca părât, în timp ce administratorul judiciar al unei firme aflate în insolvență, Govra Pan SRL, este reclamant. În 2017, Govra Pan SRL a închiriat un teren din Calafat către Dolchimex SRL.

ADVERTISEMENT

Acolo se aflau o instalaţie de distribuție carburant auto tip GPL SKID, teren aferent (platforma betonată) în suprafaţă de 462,3 metri pătrați, spălătorie ecologică și terenul în suprafaţă de 430 metri pătrați. „Conform clauzelor contractuale, valoarea chiriei lunare a fost stabilită la suma de 3.000 de lei fără TVA, iar în aceste condiţii, în schimbul chiriei, SC Govra Pan SRL a emis o serie de facturi în valoare totală de 27.000 de lei, reprezentând contravaloarea chiriei pentru lunile iunie 2020 -februarie 2021”, se arată în dosar.

Dolchimex SRL a fost somată să achite facturile

SC Govra Pan SRL a somat Dolchimex SRL să își achite chiriile restante, în valoare de 27.000 lei.  „De-a lungul desfăşurării contractului, pârîta SC Dolchimex SRL a achitat cu întârziere facturile emise, fiind somată în nenumărate rânduri să achite debitele restante, astfel a procedat la notificarea pârâtei-debitoare SC Dolchimex SRL cu privire la achitarea debitului în valoare de 27.000 de lei, transmițându-i în acest sens somaţia nr. 295/23.03.2021 şi, deși pârâta a primit somaţia la data de 24.03.2021, în conformitate cu confirmarea de primire pe care o anexează în copie, aceasta nu a înțeles să răspundă în nici un fel solicitărilor, rămânând în pasivitate”, au consemnat judecătorii.

ADVERTISEMENT

Administratorul judiciar al SC Govra Pan SRL, desemnat în 2019, a precizat că în atribuţiile sale intră și „încasarea creanţelor, urmărirea încasării creanţelor referitoare la bunuri din averea debitorului sau la sumele de bani transferate de către debitor inainte de deschiderea procedurii, formularea și susţinerea acţiunilor în pretenţii pentru încasarea creanţelor debitorului, pentru aceasta putând angaja avocaţi – art. 58 lit. 1 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

Dolchimex SRL a arătat că între părţi s-au derulat relaţii comerciale, în baza contractului de închiriere nr.2/01.07.2017, iar acest contract a încetat de drept prin pronunţarea deciziei din 07.10.2020, decizie prin care Govra Pan SRL a pierdut dreptul de folosinţă asupra spațiului în litigiu, iar în aceste condiţii administratorul judiciar nu poate solicita plata unei chirii asupra unui spaţiu pentru care nu are nici un drept. “A mai arătat pârâta că cererea de chemare în judecată este un abuz din parte reclamantei creditoare, cu atât mai mult cu cât a discutat cu aceasta şi este de acord că plătească chiria până la data de 07.10.2020, însă reclamanta nu a acceptat”, se mai specifică în dosar.

ADVERTISEMENT

Dolchimex SRL a achitat 12.700 lei după primirea somației

Firma fraților Doldurea a prezentat mai multe facturi care arătau că a plătit chiria până la 7 octombrie 2020, dată de la care Govra Pan SRL nu mai avea drept asupra terenului, pierdut prin demararea procedurilor de insolvență. „Pârâta Dolchimex S.R.L a achitat reclamantei suma de 12.700 lei, reprezentând achitarea contravalorii facturilor 1118, 1136, 1153, 1171, 1188 din 07.10.2020-parțial, ca urmare a emiterii somației nr. 295/23.03.2021 emisă de către reclamantă.”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Instanța a decis ca Dolchimex SRL să nu plătească chiria pentru o perioadă mai lungă de patru luni.  „Cum începând cu data de 08.10.2020 până la sfârșitul lunii februarie 2021, reclamanta nu justifică dreptul de folosință asupra spațiului închiriat, întrucât contractul încheiat cu aceasta a încetat de drept, odată cu pronunțarea deciziei nr. ###/27.10.2020, acțiunea civilă fiind promovată de către reclamantă la data de 14.04.2021, instanța urmează să respingă acțiunea civilă formulată de către aceasta prin care solicită obligarea pârâtei la plata chiriei aferentă perioadei menționate.”, se mai consemnează în dosar.

Pe 1 februarie 2022, Judecătoria Caracal a respins cererea formulată de administratorul judiciar al Govra Pan SRL, care ceruse plata integrală a chiriei. Acesta a formulat apel, pe 17 februarie 2022, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Olt, fiind înregistrat pe 15 martie 2022. Pe 29 septembrie 2022, instanța a respins apelul ca fiind formulat de o persoană fără capacitate procesuală de folosinţă. Administratorul judiciar nu a mai făcut recurs.

ADVERTISEMENT
Tags: