News

Firma văduvei miliardarului Iosif Constantin Drăgan a dat în judecată statul român. Ce investiții are în țara noastră

În portofoliul companiei controlate de Veronica Gușă de Drăgan se află și o firmă care administrează activitatea unui parc eolian.
06.08.2023 | 21:00
Firma vaduvei miliardarului Iosif Constantin Dragan a dat in judecata statul roman Ce investitii are in tara noastra
Veronica Gușă a moștenit averea imensă a lui Iosif Constantin Drăgan. Printre afacerile din România se numără și un parc eolian. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Revista Flacăra, adminis.ro
ADVERTISEMENT

Afaceristul Iosif Constantin Drăgan a decedat pe 21 august 2008, la vârsta de 91 de ani, la reședința sa din Palma de Mallorca, acolo unde locuia cu a doua sa soție, Veronica Gușă, care i-a dăruit acestuia patru copii. Drăgan făcuse avere din afaceri cu gaz petrol lichefiat, imobiliar și activități media și tipărituri, acestea derulându-se prin intermediul Grupului Drăgan, înființat în 1948.

Parcul eolian reprezintă o investiție de 40 milioane euro

Compania înființată de Drăgan făcea afaceri în Italia, Grecia, România, Polonia, Austria, Serbia, Spania și Franța. La momentul morții sale, averea acestuia era estimată la peste un miliard de euro, Drăgan fiind primul afacerist român care a atins acest nivel. După decesul său, Veronica Gușă de Drăgan a schimbat denumirea grupului în Veroniki Holding. Averea estimată a văduvei lui Drăgan a fost de 900 milioane de euro în 2010, conform Forbes România, iar în 2020 aceasta s-a diminuat până la aproximativ 250 milioane euro.

ADVERTISEMENT

În prezent, grupul activează în nouă țări unde operează prin 35 de entități, în următoarele sectoare: GPL, energii regenerabile, electricitate și gaze naturale, naval, imobiliare, medical și wellness, ambalarea produselor alimentare, cultură și educație. Veroniki Holding a înființat mai multe firme în România, investițiile în țara noastră fiind de aproximativ 40 milioane de euro.

Una dintre firme se numește Veroniki Wind SRL, care administrează un parc eolian aflat la Siliștea, în județul Constanța. Veroniki Holding a achiziționat în 2010 proiectul pentru parcul eolian Siliștea 1, în vecinătatea localităților  Siliștea și Seimeni. Parcul are o capacitate instalată de 25 MW, valoarea investiției fiind de aproximativ 40 milioane de euro, din care 16.3 milioane euro reprezintă asistență financiară nerambursabilă,  sumă cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională.

ADVERTISEMENT

Veroniki Wind SRL a dat recent în judecată instituțiile statului român, conform datelor consultate de FANATIK pe portal.just.ro. Pe 27 iunie 2023, s-au înregistrat la Curtea de Apel Constanța două dosare în care firma din cadrul Veroniki Holding figurează ca reclamant. În primul, al cărui obiect este “anulare act administrativ Despăgubire – Ordinul nr. 856/2022”, pârâți sunt ANAF, președintele ANAF, Ministerul Finanțelor și Administrația pentru contribuabili mijlocii Constanța.

Printre pârâți figurează Guvernul și Ministerul de Finanțe

Ordinul președintelui ANAF nr. 856/2022 se referă la modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă.

ADVERTISEMENT

Prin acest ordin se modifică poziția 80 din „Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat” – Impozit pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, cu privire la temeiul legal. Acest impozit se declară lunar de către producătorii de energie electrică, cu excepția producătorilor de energie electrică pentru capacitățile de producție puse în funcțiune după data de 22 martie 2022. Prevederile acestui ordin se aplică începând cu obligațiile de declarare aferente lunii aprilie 2022.

Primul termen al acestui dosar a fost stabilit pentru 11 septembrie 2023. Celălat dosar, înregistrat în aceeași zi la Curtea de Apel Constanța, are ca obiect “despăgubire”, iar ca pârâți figurează Guvernul României – prin Secretariatul general al Guvernului și Ministerul Finanțelor. Primul termen a fost fixat de judecători pentru 12 octombrie 2023.

ADVERTISEMENT

Profitul firmei a fost de peste 20 milioane lei în 2022

Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, Veroniki Wind SRL a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 65.198.943 lei, cea mai mare de la înființarea firmei. De asemenea, profitul net a fost de 20.983.850 lei, în timp ce datoriile erau de 4.725.196 lei. În 2021, cifra de afaceri a fost de 31.827.566 lei, profitul net de 12.907.304 lei, iar datoriile de 29.276.093 lei.

Parcul eolian al Veroniki Wind are zece turbine General Electric de 2.5 MW fiecare, cu o înălțime a turnului de 100 metri și un diametru al rotorului de 100 metri. Cele zece turbine sunt împărțite în două grupuri a câte cinci turbine, grupurile fiind interconectate prin intermediul unor cabluri de alimentare, subterane, cu o lungime totală de 7.790 metri.

Energia produsă este transportată prin două linii subterane de medie tensiune, având o lungime totală de 6.780 metri. Cablurile sunt conectate la stația de transformare Siliștea 1 20/110 KV, de unde energia electrică este injectată direct în Sistemul Energetic Național. Estimarea producției de energie electrică se realizează pe baza datelor meteo actualizate la fiecare oră (cu o rezoluție temporală de 15 minute), puse la dispoziție de către furnizori specializați.

ADVERTISEMENT