News

Firmele de apartament care-i înșală pe muncitorii străini veniți în România. „A rămas și cu banii dați și fără soția lui”

Nevoia tot mai mare de muncitori a țării noastre este exploatată de unele firme de apartament, care nu urmăresc decât să-i păgubească pe aceștia
13.08.2023 | 21:25
Firmele de apartament carei insala pe muncitorii straini veniti in Romania A ramas si cu banii dati si fara sotia lui
Peste 100.000 de muncitori sunt așteptați să sosească și în acest an în țara noastră. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Necesarul de forță de muncă a României este acoperit cu muncitori din estul Asiei: Nepal, Filipine sau Sri Lanka. Anul trecut peste 100.000 de muncitori au venit în țara noastră, iar anul acesta această cifră a fost deja atinsă. Specialiștii spun însă că este nevoie de o reglementare mai bună a firmelor care se ocupă cu aducerea acestor muncitori.

Muncitorii, înșelați de agențiile de apartament

Industria construcțiilor, cea a ospitalității, agricultura dar și cea de curierat sunt ramurile economice unde necesarul de forță de muncă este cel mai ridicat. Aproape oricine a fost în ultima jumătate de an pe litoral, la munte sau la mare a dat peste angajați aduși din Nepal, Sri Lanka sau altă țară din estul Asiei. Același lucru se poate observa în orașele mici și medii din România, acolo unde acești oameni sunt angajați în cele mai diverse sectoare.

ADVERTISEMENT

Acest necesar avid de forță de muncă a dus la apariția firmelor care se ocupă cu recrutarea acestor muncitori, în condițiile în care în 2022 și în anul acesta România vrea să aducă 200.000 de muncitori. Vocile din industrie atrag însă atenția că sectorul de activitate nu este bine reglementat, legislația permițând oricui să-și înființeze o firmă de recrutare, la care apelează majoritatea angajatorilor pentru a scăpă de anumite comisioane.

Oana Popoviciu, patroana unui restaurant, aduce printr-o agenție de recrutare de zece ani muncitori la firma sa. Aceasta spune că în prezent are zece angajați din Sri Lanka, Nepal și Filipine și subliniază că știe foarte bine situația firmelor de apartament, fără activitate economică, înființate doar în speranța de a-i înșela pe cei care vor să vină să muncească în țara noastră.

ADVERTISEMENT

„Un angajat pe care și acum îl am, care a achitat unui cetățean nepalez o sumă de bani în tranșe, a venit plângând la mine că a rămas și cu banii dați și fără soția lui care trebuia să vină în România. O colaborare cu o agenție serioasă nu începe și nu se termină niciodată.

Noi avem nevoie în continuare de această agenție pentru că legislația noastră se schimbă, regulile ambasadelor se schimbă, de foarte multe ori avem nevoie de reînnoirea contractului de ambasadă, de vizarea contractelor între ambasade”, a declarat aceasta pentru ȘtirileProTv.

ADVERTISEMENT

Muncitori abandonați pe aeroport

La începutul verii, zeci de muncitori străini veniți să muncească în țara noastră au fost pur și simplu abandonați pe Aeroportul Otopeni, după ce au plătit sume exorbitante unor agenții ce nu au activitate economică. Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România a susținut că astfel de cazuri apar în principal din cauza firmelor de recrutare înființate de sau cu acționari străini.

„Au fost cazuri în care au fost peste 30 de persoane rămase în aeroport, într-o singură zi. Fiind conectat la acest domeniu de activitate și la întreg procesul de aducere a forței de muncă, pot spune că principala cauză o reprezintă avizele de muncă obținute de firmele înființate de cetățenii străini. Vorbim aici despre cetățeni din Pakistan, India, Bangladesh și care în spatele acestor avize nu au locuri reale de muncă, ci doar un mecanism de aducere a cetățenilor în țară.

ADVERTISEMENT

Este doar o unealtă în scop de imigrare și implicit trafic de persoane. Vin în România și înființează o firmă. Cu firma respectivă depun la Inspectoratul General de Imigrări solicitări pentru avize de muncă, primesc aceste avize de muncă, apoi depun actele la consulat, în țara respectivă. Oamenii se prezintă la interviu, au dosarul făcut și obțin viza. Însă când ajung în țară ei de fapt constată că nu au unde să vină, pentru că angajatorul este de fapt o firmă de apartament, care nu are niciun contract pentru vreun loc de muncă”, a declarat Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Reglementarea domeniului

Vocile din domeniu atrag atenția că în acest moment oricine își poate înființa o agenție de recrutare, legislația în vigoare neimpunând niciun fel de garanții. Astfel, există o propunere pentru un proiect de lege pentru ca firmele din domeniu să ofere garanții de minimum 3.000 de euro pentru fiecare muncitor străin adus și de un capital social minim de 80.000 de euro.

„Vorbim despre înființarea unei autorități noi care va reglementa existența agențiilor de plasare și care va acredita practic activitatea. Asta înseamnă că cine dorește să se ocupe de acest domeniu va trebui să aibă un cod CAEN specific de plasare a personalului străin și să treacă prin niște filtre, cum ar fi depunerea unor garanții bănești la autoritate, la bancă, pentru a descuraja vânzarea avizelor de muncă, să evităm traficul de persoane. În ultimii ani au apărut foarte multe cazuri de abuzuri la adresa străinilor”, a declarat, pentru ȘtirileProTv, Yosef Peisakh, directorul unei agenții de recrutare.

Necesitatea unei astfel de reglementări, dincolo de riscul de a deveni o barieră pentru cei care vor să intre pe această piață, vine și din faptul că un cetățean non-UE, care vrea să vină să lucreze în România, trebuie să achite câteva mii de euro.

ADVERTISEMENT