News

Fitch confirmă ratingul României, dar avertizează Guvernul. „Derapajele fiscale recente au afectat negativ credibilitatea”

Agenția Fitch atrage atenția că lipsa unor politici fiscale care să conducă la consolidarea bugetului pe termen mediu ar putea atrage o scădere a ratingului de țară
02.03.2024 | 10:32
Fitch confirma ratingul Romaniei dar avertizeaza Guvernul Derapajele fiscale recente au afectat negativ credibilitatea
Agenția de rating Fitch, semnal de alarmă cu privire la deficitul bugetar. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, una dintre cele trei agenții care controlează 95% din industrie alături de Moody’s Investor Services, Standard and Poor’s (S&P), a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la “BBB minus” cu perspectivă stabilă.

Fitch confirmă ratingul de țară pentru România

Agenția Fitch Group subliniază că menținerea ratingului are la bază faptul că România este stat membru UE și de fondurile UE care intră în țara noastră. Deși agenția de rating menționează că PIB-ul pe cap de locuitor al României este peste cel al altor țări din categoria „BBB”, România are însă un deficit bugetar mai mare decât al acestor țări dar și un istoric modest în ceea ce privește politicile de consolidare fiscală.

ADVERTISEMENT

„Ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susţinut de calitatea de ţară membră UE şi intrările de capital asociate care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică. PIB-ul per capita şi indicatorii de dezvoltare umană sunt peste cele ale altor ţări din categoria ‘BBB’.

Însă acestea sunt contracarate de deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât ale altor ţări din aceeaşi categorie, un istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidităţi bugetare crescute şi o poziţie ridicată de debitor extern”, se arată în comunicatul agenției Fitch.

ADVERTISEMENT

Agenția subliniază că pentru anul 2023 deficitul bugetar este estimat la 6,1%, practic neschimbat față de anul precedent și mult peste ținta de 4,4% asumată inițial. Mai mult, estimările pentru anii 2024 și 2025 au fost revizuite negativ, ceea ce arată lipsa de încredere că autoritățile pot ține sub control deficitul bugetar în acești ani.

„Am revizuit în creștere traiectoria deficitului pe termen mediu, având în vedere poziția de plecare mai puțin favorabilă și majorările semnificative ale pensiilor prevăzute de lege în ianuarie și septembrie 2024, cu un impact estimat de relaxare fiscală de 1,8% din PIB în 2025. Fitch estimează deficite publice de 6% din PIB în 2024 și de 6,4% din PIB în 2025”, se mai arată în comunicatul agenție Fitch.

ADVERTISEMENT

De asemenea, agenția vorbește de derapajale recente în domeniul politicilor guvernamentale care au afectat credibilitatea autorităților în ceea ce privește posibilitatea unor politici fiscale menite să țină aceste deficite sub control.

„Ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea normelor fiscale ale UE, deși există riscuri semnificative de scădere, având în vedere incertitudinile actuale legate de planurile fiscale post-electorale, iar derapajele fiscale recente au afectat negativ credibilitatea acestor politici”, se mai arată în comunicatul agenției de rating.

ADVERTISEMENT

Datoria externă a României va crește

De asemenea, agenția Fitch estimează o creștere cu cinci procente a datoriei externe a României, și atrage atenția că deși inflația a ținut sub control creșterea procentuală a acesteia raportat la PIB, acest lucru se va agrava odată cu încetinirea economiei.

„Fitch estimează că datoria publică generală va crește la 53,3% din PIB în 2025, de la 48% din PIB în 2023, dar tot sub mediana actuală “BBB” de 57,5%. În ultimii ani, creșterea nominală puternică, datorată în parte unei inflații mai mari, a ajutat la limitarea creșterii datoriei, dar revizuirile în sens ascendent ale previziunilor noastre privind deficitul și încetinirea semnificativă a creșterii nominale au plasat datoria/PIB pe o traiectorie ascendentă”, se mai arată în comunicatul Fitch, care menționează că o încetinire a economiei țării noastre era de așteptat.

Totuși, cei de la Fitch merg pe o creștere economică de 3% în anii următori pentru țara noastră, peste media UE, o creștere susținută în principal de fondurile europene.

„PIB-ul mediu anual a fost de 2% în 2023, potrivit datelor preliminare, față de 4,1% în 2022. Cu toate acestea, creșterea PIB-ului este în continuare mai puternică decât media UE, ilustrată de o creștere anuală de 1% (ajustată sezonier) în 4T23, față de 0,3% în UE. Prognozăm o creștere de 3% în 2024 și 2025, comparativ cu previziunile zonei euro de 0,7% și, respectiv, 1,7%, și în conformitate cu mediana actuală “BBB” de 3,1%”, se mai arată în comunicatul celor de la Fitch.

ADVERTISEMENT