News

Fiul Vioricăi Dăncilă a avansat în funcție la Curtea de Conturi. Ce spune instituția pentru care Victor Dăncilă lucrează de peste 5 ani

Victor, fiul Vioricăi Dăncilă, este angajat la Curtea de Conturi, de aproape cinci ani și jumătate, în funcția de consilier.
04.07.2023 | 11:10
Fiul Vioricai Dancila a avansat in functie la Curtea de Conturi Ce spune institutia pentru care Victor Dancila lucreaza de peste 5 ani
Victor, fiul Vioricăi Dăncilă, este angajat în funcția de consilier al președintelui Curții de Conturi Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Curtea de Conturi, Viorica Dăncilă, Victor Dăncilă
ADVERTISEMENT

Victor Dăncilă a fost angajat la Curtea de Conturi pe 29 ianuarie 2018, în aceeași zi în care mama sa, Viorica Dăncilă, și Guvernul pe care urma să îl conducă primeau votul de încredere al Parlamentului României. Viorica Dăncilă avea să fie prim-ministru al României până pe 4 noiembrie 2019, după ce Guvernul fusese demis, prin moțiune de cenzură, pe 10 octombrie 2019.

Fiul Vioricăi Dăncilă a fost consilier al vicepreședintelui Curții de Conturi

În momentul în care a fost angajat la Curtea de Conturi, Victor Dăncilă nu avea decât o experiență minimă, fiind angajat ca specialist în probleme de mediu la OMV Petrom, companie la care tatăl său ocupa funcția de manager regional.  Fiul Vioricăi Dăncilă a studiat la Liceul Teoretic din Videle și la Universitatea Ecologică din București.

ADVERTISEMENT

Victor Dăncilă a completat prima declarație de avere  pe 14 iunie 2018, la aproape 6 luni după ce a fost angajat în funcția de consilier la cabinetul lui Ilie Sârbu, vicepreședintele Curții de Conturi, conform datelor de pe site-ul instituției și de pe portalul declarațiilor de avere și interese al ANI.

Următoare declarație a fost completată un an mai târziu, pe 15 iunie 2019, după care a existat o pauză de patru ani în care Victor Dăncilă nu a mai depus vreun document. De-abia pe 22 februarie 2023 a fost publicată o nouă declarație de avere a lui Victor Dăncilă, la 30 de zile de la numirea într-o nouă funcție, după cum se specifică în actul oficial.

ADVERTISEMENT

Recent, pe 9  iunie 2023, fiul Vioricăi Dăncilă a completat o nouă declarație de avere. FANATIK a solicitat Curții de Conturi un răspuns prin care să lămurească traseul lui Victor Dăncilă în organigrama instituției. Astfel, reiese că Victor Dăncilă a fost consilier al vicepreședintelui Curții de Conturi, după care  a devenit consilier al președintelui instituției, Mihai Busuioc.

Din 2020, Victor Dăncilă este consilier al președintelui Curții de Conturi

“La data de 29.01.2018, domnul Dăncilă Victor Florin a fost încadrat în funcția de consilier superior gradul I din cabinetul demnitarului, respectiv la Cabinetul domnului Ilie Sârbu — al Autorității de Audit, cu contract individual de muncă pe durată determinată. La data de 01.01.2020, contractul domnului Dăncilă Victor Florin în funcția de consilier din cabinetul demnitarului la Cabinetul domnului Ilie Sârbu — vicepreședinte al Autorității de Audit a încetat în temeiul art. 55 lit. c) din Legea nr. 53/2003 — Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”, a precizat Curtea de Conturi.

ADVERTISEMENT

“La data de 01.01.2020, domnul Dăncilă Victor Florin a fost încadrat în funcția de consilier superior gradul I din cabinetul demnitarului la Cabinetul Președintelui Curții de Conturi a României, cu contract individual de muncă pe durată determinată. În ceea ce privește statutul consilierilor personali din cabinetele demnitarilor din cadrul Curții de Conturi, facem precizarea că art. 48 alin. (l) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, statuează faptul că aceștia au calitatea de personal contractual.”, ne-a mai comunicat instituția.

“De asemenea, dispozițiile art. 548 din Codul administrativ arată că această categorie de personal este numită sau eliberată din funcție numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcționează, desfășurându-și activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, pe durata mandatului demnitarului. Această concluzie este întărită și de prevederile art. 382 lit. b) din Codul administrativ, potrivit cărora personalului salariat încadrat la cabinetul demnitarului nu i se aplică prevederile privind funcționarii publici.”, a mai comunicat Curtea de Conturi pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Fiul Vioricăi Dăncilă a încasat un salariu lunar de 7.000 lei

Victor Dăncilă a încasat venituri substanțiale la Curtea de Conturi, conform declarațiilor de avere. Astfel, potrivit documentului din 14 iunie 2019, fiul Vioricăi Dăncilă a notat că a câștigat 94.509 lei în primul an și jumătate ca angajat al instituției, cu funcția de consilier al vicepreședintelui Ilie Sârbu.

Din ultima declarație de avere, datată 8 iunie 2023, reiese că Victor Dăncilă a încasat un venit anual de 84.878 de lei de la Curtea de Conturi, cu funcția de consilier al președintelui Mihai Busuioc, ceea ce înseamnă că a avut un salariu lunar de aproximativ 7.000 de lei. În presă s-a relatat că Mihai Busuioc este un apropiat al lui Liviu Dragnea, fostul coleg din PSD al Vioricăi Dăncilă. Busuioc a fost secretar general al Guvernului în 2017, apoi a fost numit președinte la Curtea de Conturi, în același an, cu un mandat de 9 ani.

Conform declarației de avere, Victor Dăncilă deține un apartament în București cu o suprafață de 70 metri pătrați, dobândit prin donație în 2013, și un ceas în valoare de 14.000 euro, cumpărat în 2019. Fiul Vioricăi Dăncilă nu  a completat date legate de datorii sau active financiare. El a mai câștigat 5.400 de euro pe an din închirierea apartamentului.

ADVERTISEMENT