Life

Floarea care își deschide petalele o dată la 10 ani. I se mai spune și “florea-cadavru” din cauza mirosului. Puțini știu de ea

Floarea rară care își deschide petalele o dată la 10 ani. Este cunoscută și ca “floarea-cadavru” din cauza mirosului puternic.
20.04.2024 | 12:00
Floarea care isi deschide petalele o data la 10 ani I se mai spune si floreacadavru din cauza mirosului Putini stiu de ea
Floarea-cadavru înflorește o dată la 10 ani și este foarte rară. Sursa foto: Capturi YouTube Deep Look/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Floarea-cadavru își deschide petalele o dată la 10 ani și are un miros puternic, neplăcut, care îi fascinează pe mulți. Este o plantă rară, întâlnită doar în anumite zone.

Floarea care își deschide petalele o dată la 10 ani. Mai e cunoscută ca “floarea-cadavru” din cauza mirosului

Această plantă emană un miros neplăcut, însă este printre cele mai speciale din lume. Înflorește o dată la aproximativ 10 ani, iar un exemplar a atras un număr mare de vizitatori la Academia de Științe din California.

ADVERTISEMENT

Amorphophallus titanum sa floarea-cadavru, așa cum este cunoscută, și-a deschis petalele la finalul lunii februarie 2024, la Academia de Științe California, din San Francisco.

În ciuda denumirii sale, multe persoane au vrut să vadă și chiar să miroasă planta, atunci când au auzit că urmează să înflorească. Mirosul ciudat, asemănat cu mâncarea stricată, îi fascinează pe mulți.

ADVERTISEMENT

Această floare înflorește o dată la 7 sau 10 ani și este originară din Indonezia. De asemenea, crește în mai multe țări din Asia de Sud-Est, printre care și Filipine.

Este o specie aflată pe cale de dispariție. În prezent, în sălbăticie există mai puțin de 1.000 de exemplare ale acestei flori. Mirosul specific este cauzat de faptul că floarea e polenizată de muște. Insectele sunt atrase de mirosul plantei, așa că vin să-și depună ouăle pe aceasta.

ADVERTISEMENT

“Această floare miroase aşa pentru că este polenizată de muște. Miroase ca un corp în putrefacţie, tocmai pentru a determina muștele să vină și să interacționeze cu ea, să culeagă polen și apoi să-l ducă la o altă floare.

Să vezi această floare că îţi deschide petalele este o experiență foarte interesantă. Este absolut minunat. Și are, de asemenea, o aromă unică de care cred că oamenii sunt ușor curioși, chiar dacă este un miros urât”, a explicat Lauren Greig, horticultor, notează observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Cum înfloresc aceste plante

Un alt lucru interesant despre floarea-cadavru este faptul că înflorește doar timp de 24 de ore. Sunt unele cazuri foarte rare în care planta își deschide petalele mai devreme de 7 sau 10 ani.

Atunci când înflorește, floarea-cadavru emană mai multe substanțe chimice cu un miros foarte puternic. În interiorul acestor plante se află florile masculine, dar și cele feminine.

În timp ce florile masculine au forma unor coceni de porumb, cele feminine au aspectul unor tulpini de mici dimensiuni și bulboase. Atunci când planta își deschide petalele, florile feminine sunt gata să primească polen de la o plantă care aparține aceleiași specii.

Aspectul florilor devine lipicios, pentru a putea prinde grăunțele ce au fost aduse de insecte. După aceea, florile masculine vor începe să emane polen, transportat de insecte la o altă plantă. Acestea se vor acoperi cu polen, urmând să fie transportat la o altă floare-cadavru.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat...
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat din România: Aveam nevoie de un şoc!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii