Life

Planta din România care este protejată prin Decret Regal. E de o frumusețe ieșită din comun, dar e și pe cale de dispariție. Unde o mai puteți vedea

Această plantă din România este protejată prin Decret Regal. Are o frumusețe ieșită din comun, iar dacă treci pe lângă ea nu ai cum să nu o observi.
18.01.2024 | 17:33
Planta din Romania care este protejata prin Decret Regal E de o frumusete iesita din comun dar e si pe cale de disparitie Unde o mai puteti vedea
Planta din România care este protejată prin Decret Regal. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ai mai auzit până acum de planta din România care e protejată prin Decret Regal? Deși este de o frumusețe ieșită din comun, este pe cale de dispariție, astfel că era nevoie de o protecție suplimentară.

Planta din România care este protejată prin Decret Regal

Planta din România care este protejată prin Decret Regal nu poate fi comparată cu nimic altceva. Este vorba despre Papucul Doamnei, o floare de legendă. Papucul Doamnei-Cypripedium calceolus este practic o orhidee.

ADVERTISEMENT

Să nu vă așteptați însă să arate la fel ca plantele din comerț. Aceasta este rară și extrem de frumoasă. Tocmai din acest motiv, planta a fost protejată încă din anul 1923, prin Decret Regal.

Unde crește această plantă și unde poate fi văzută? Papucul Doamnei se găsește în general în grupuri sporadice, adică fie prin păduri, fie prin diferite tufărișuri. Adevărul este că această plantă poate sta și în locuri ceva mai umbroase.

ADVERTISEMENT

Planta protejată prin Decret Regal adoră solurile calcaroase umede. De asemenea, la un moment dat putea fi găsită destul de ușor. Iar acesta este și motivul pentru care a ajuns să fie pe cale de dispariție.

Cu ani în urmă, Papucul Doamnei ajungea să fie cules excesiv. Astfel, în prezent, planta a dispărut din numeroase regiuni din țară. Se va întâmpla, deci, destul de rar să o poți vedea.

ADVERTISEMENT

Cum arată Papucul Doamnei

Cum arată? După cum spuneam și mai sus, are o frumusețe și o formă aparte. Înălțimea ei se situează între 30 și 80 de cm, iar frunzele sunt late și ovale. Florile ei sunt de asemenea destul de mari, iar petala inferioară este de culoare galben intens.

De cealaltă parte, petalele laterale și superioare sunt mult mai înguste. Ele sunt de culoare roșu-închis spre brun. Tocmai din acest motiv, planta protejată prin Decret Regal va atrage atenția oricui.

ADVERTISEMENT
Planta din România care este protejată prin Decret Regal. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
Planta din România care este protejată prin Decret Regal. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik

Unde se găsește planta? În Europa, aceasta este pe cale de dispariție. S-a încercat și înmulțirea sa în vitro, având în vedere că șansele ca specia să se repopuleze singură sunt foarte mici.

În România însă, planta mai poate fi văzută în anumite locuri. În Bucegi spre exemplu, sau la poienile Ceahlăului și Făgărașului, ori în platourile Apusenilor, oricine s-ar putea să o observe la un moment dat.

ADVERTISEMENT