Floriile reprezintă o sărbătoare importantă, acestea vestind venirea Paștelui. De Florii, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, tocmai de aceea sărbătoarea mai fiind numită și Duminica Stâlpărilor, după crenguțele cu care poporul evreu l-a întâmpiat pe Mântuitor.
Există anumite tradiții legate de Florii 2022 care ne arată că sunt lucruri pe care este absolut interzis să le facem pentru a nu avea ghinion.
Credincioșii nu au voie să se spele pe cap. Cel care va încălca regula va albi mai devreme decât ar fi normal. Reprezentând una dintre cele 12 mari praznice împărătești din an, de Florii nu se spală, calcă și nici nu se muncește la câmp.
În schimb, se recomandă ca femeile să scoată din casă lucrurile pentru a le aerisi, în bătaia soarelui. Ferestrele trebuie larg deschise ca aerul proaspăt să intre în toată casa.
Sărbătoarea Floriilor este legată de multe tradiții, superstiții și obiceiuri. Deoarece Domnul a fost întâmpinat în Ierusalim cu crenguțe de smochin, simbol al biruinței, tot așa merg și credincioșii la biserică, cu ramuri de salcie.
Preotul le sfințește de slujba de Florii, iar apoi oamenii le iau acasă, unde sunt păstrate la icoane pentru a proteja casa de rele, spune tradiția. Salcia poate fi pusă și la grinda casei, cu același scop.
Un alt obicei ne învață că cei mici trebuie atinși cu ramurile de salcie sfințite, pentru ca ei să crească mari și sănătoși.
În trecut, oamenii de la sate obișnuiau să ardă mâțișori pentru ca întreaga casă să fie afumată, existând credința că locuința va fi protejată de furia naturii.
De Florii 2022 este bine să mâncăm pește și obiceiul spune că dacă vom consuma acest aliment, atunci ne vom putea strecura printre toate problemele vieții cu ușurință, așa cum face peștele în apă. De altfel, duminică, pe aprilie, are loc ultima dezlegare la pește din Postul Paștelui.
Apoi urmează Săptămâna Mare în care credincioșii trebuie să țină post și să fie mai smeriți ca oricând, înainte de Învierea Domnului.
În unele zone ale țării, înainte de Florii 2022 are loc un ceremonial numit Lăzărița, asemănător cu colindele din perioada sărbătorilor de iarnă. Totuși, diferit în acest caz este faptul că numai fetele pot participa, iar una dintre ele trebuie să îmbrace rochia de mireasă.
Se mai spune că fetele care vor să se mărite trebuie să își scoată zestrea afară, la aer, pentru ca ursitul lor să fie chemat.
Un lucru foarte important pe care trebuie să îl știe toți creștinii este că de Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este interzis să fie plantați pomi.
Aceștia nu vor avea roade și cel mai bine ar fi să așteptăm până după Florii pentru a ne asigura că pomii vor avea și fructe.
Sunt interzise și urările de „La mulți ani” timpurii. Se spune că cine poartă nume de floare și are urări înainte de ziua cu pricina va avea un mare ghinion și toate necazurile se vor aduna asupra sa.