News

Florin Cîțu, mazilit de la conducerea PNL. „Scenariul a venit deja scris de la Cotroceni”. Cât de riscant e pariul liberalilor pe popularitatea premierului Ciucă

Florin Cîțu are zilele numărate la conducerea PNL, în timp ce liderii liberali par a miza că popularitatea premierului Ciucă ar putea opri scăderea în sondaje a partidului
31.03.2022 | 18:06
Florin Citu mazilit de la conducerea PNL Scenariul a venit deja scris de la Cotroceni Cat de riscant e pariul liberalilor pe popularitatea premierului Ciuca
După doar șase luni de la congresul PNL, Florin Cîțu este pe punctul de a pierde funcția de președinte al partidului. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu are zilele numărate la conducerea PNL, acolo unde nu mai este dorit de vicepreședinții partidului și de mai mulți lideri importanți din teritoriu, care l-ar dori pe premierul Ciucă în fruntea partidului.

Florin Cîțu, mazilit de la conducerea PNL

Potrivit unor surse liberale, soarta lui Florin Cîțu este deja pecetluită întrucât nu ar mai avea decât sprijinul a doi-trei membri din conducerea partidului. „Este treaba ca și hotărâtă (…)Scenariul a venit deja scris de la Cotroceni”, a declarat pentru FANATIK un lider liberal.

ADVERTISEMENT

Capii „rebeliunii” din PNL ar urma să aibă în cursul acestei zile o discuție cu Florin Cîțu, iar dacă acesta refuză să-și dea demisia, Biroul Permanent Național va fi convocat pentru 3 aprilie în scopul stabilii datei unui congres extraordinar în care să fie ales noul președinte al partidului. „Se pare că președintele partidului o să fie Nicolae Ciucă și secretar general Lucian Bode”, a precizat sursa citată.

Însă pentru alți lideri PNL, situația poate deveni mai complicată. Dacă Florin Cîțu va demisiona de bunăvoie, nu se va ajunge la congres, conducerea liberalilor urmând să-i desemneze succesorul, precum și înlocuitorul lui Dan Vîlceanu, întrucât și secretarul general este vizat de puciul din partid.

ADVERTISEMENT

În schimb, dacă se ajunge la congres, este incert ce se va întâmpla cu restul conducerii. Unii susțin că și Congresul îi poate „extirpa” doar pe cei doi, în timp ce alții cred că toate funcțiile din conducerea partidului vor fi puse în joc, potrivit statutului.

Cert este că noul președinte al PNL va devenit Nicolae Ciucă, acesta fiind varianta agreată de către președintele Iohannis. Ca și în cazul lui Cîțu, se va face o derogare de la vechimea în partid necesară alegerii sale ca președinte.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă este simpatizat de mai toți liberalii, unii dintre ei cred că premierului îi lipsește încă experiența necesară pentru a gestiona partidul. „Ciucă este un militar disciplinat, onest, dar este foarte complicat să fii și om politic. Sper să reușească să facă față provocărilor, dar este o șerpărie în politică. Nu știu dacă are calitățile necesare”, a declarat un liberal.

Prin debarcarea lui Cîțu, se va stabili indirect și viitorul candidat al PNL la alegerile prezidențiale, Iohannis vrând ca Ciucă să-i urmeze la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Mai multe surse liberale au declarat pentru News.ro că liderii partidului sunt nemulțumiți de relația pe care Florin Cîțu o are cu PSD, una care tensionează atmosfera în coaliție, dar şi de faptul că liderul liberal nu comunică cu liderii judeţeni şi cu primarii partidului.

Primele voci care cer schimbarea lui Cîțu

Deputatul PNL, Ben Oni-Ardelean a scris joi pe pagina sa de Facebook că partidul „are nevoie urgentă de un restart”, pentru că altfel „bâjbâiala îi va costa pe toţi”.

„Partidul Naţional Liberal are nevoie urgentă de un restart! Dezbaterile valorice, strategia şi viziunea politică trebuie să cuprindă toate entităţile care contribuie la o gandire politică coerentă, pragmatică şi realistă. Suntem obligaţi să nu ne abatem de la valorile creştin-democrate, având o responsabilitate imensă in faţa ţării”, a scris Ben Oni-Ardelean.

Și președintele PNL Iași, Alexandru Muraru a scris joi pe pagina sa de Facebook că PNL are nevoie de un restart, în contextul în care „România anului 2022 este diferită de 2021”.

„Un partid este o instituţie, nu un club de pasionaţi de politică şi nu un grup de interese care îşi dispută puterea şi atât. De aceea este fundamental ca un partid politic să trăiască potrivit provocărilor timpului său. România anului 2022 este diferită de 2021. Viteza cu care ţara trebuie să facă faţă noilor provocări interne, geopolitice şi de strategie macroeconomică la toate nivelurile, este şi viteza cu care partidele politice trebuie să se adapteze. Am toată convingerea că făcând acum acest restart românii vor aprecia noul leadership”, a scris liderul PNL Iaşi, joi, pe Facebook.

Miercuri, deputatul liberal Robert Sighiartău declarase  că „în special primarii PNL sunt îngrijoraţi” de modul cum se comportă partidul la guvernare şi a amintit de posibilitatea unor alegeri interne. „Am mai avut discuţii în interiorul partidului, nu vrem să aduce subiectele unor discuţii din interiorul PNL în spaţiul public, nu cred că merită. Nu cred că va mai fi vorba de un congres cu multe lupte interne”, a spus deputatul PNL.

Liderul liberal a mai precizat că premierul Ciucă ar putea fi o variantă pentru șefia partidului. „Din ultimele sondaje, a crescut considerabil, şi asta în primul rând pentru că lumea aştepta un altfel de politician care lasă deoparte demagogia şi face politică de stat, iar Nicolae Ciucă a demonstrat acest lucru. În contextul în care vom avea congres, poate fi o variantă de preşedinte”, a spus Sighiartău.

Debarcarea lui Florin Cîțu de la conducerea partidului ar veni astfel la doar șase luni după ce a fost ales la congresul partidului de la finalul lunii septembrie. După numirea lui Nicolae Ciucă în fruntea guvernului, prim-vicepreședinții partidului s-au poziționat în dese ocazii de partea acestuia în disputele cu Florin Cîțu.

Florin Cîțu, piatră de moară în sondaje pentru PNL

Poziția lui Florin Cîțu în partid nu este deloc ajutată de sondajele de opinie, unde se bucură o încredere a circa 5% a respondenților, fapt ce-l face pe acesta să fie văzut drept o piatră de moară pentru partid în contextul alegerilor cruciale din 2024.

Joi, News.ro a publicat cifrele unui ultim sondaj de opinie realizat de către Avangarde pentru PSD, iar, în ceea ce privește intențiile de vot, 35% dintre cei chestionaţi au spus că ar vota PSD, 16% că optează pentru PNL, 15% pentru AUR, iar 12% votează USR. În ceea ce privește personalitățile politice în care românii au cea mai mare încredere, pe primele locuri, cu un procent de 34% fiecare, se situează Alexandru Rafila, Mircea Geoană și premierul Nicolae Ciucă. Pe ultimele locuri se situează primarul Capitalei cu 8% încredere, și Rareș Bogdan și Florin Cîțu, ambii cu câte 6%.

Ca dinamică, un alt sondaj Avangarde, realizat la începutul lunii decembrie a anului trecut, plasa PSD la 40% intenție de vot cu PNL în scădere la 17%, în vreme ce Florin Cîțu se bucura de aceeași încredere în rândul populației, cu doar 5%. Un alt sondaj recent, de data aceasta realizat de Inscop la începutul lunii martie, PSD conducea în clasamentul intenției de vot cu 32%, urmat de PNL cu aproape 20%.

Comentatorii politici sunt de părere că schimbarea lui Florin Cîțu de la conducerea partidului pare să fi devenit o certitudine, însă subliniază că lipsa de încredere de care se bucură acesta în rândul electoratului este doar unul dintre motivele acestui puci, nefiind nici măcar cel mai important dintre ele.

„Incapacitatea lui Florin Cîțu de a-și crește cota de încredere și de a nu fi o piatră de moară legată de gâtul partidului e doar unul din motivele alături de multe altele care au condus la acest deznodământ. Faptul că în luna septembrie nu a existat o altă alternativă pentru a-l bate pe Orban, dovedește că principalul obiectiv al taberei Iohannis la momentul congresului PNL a fost mai degrabă înfrângerea lui Orban și nu câștigul lui Florin Cîțu.

Florin Cîțu a ajuns acolo și el contextual bineînțeles, după problemele lui Orban și necesitatea de a găsi un alt nume de premier, un nume care să nu pună foarte multe probleme, să fie ascultător față de ce vine dinspre Cotroceni, totodată să nu aibă un potențial foarte mare. Doar o figură extrem de frumoasă a lui Florin Cîțu i-ar fi schimbat statutul până la urmă. Acest lucru nu s-a întâmplat, și-a pierdut din potențial, a scăzut puternic în încrederea publică, și-a ars punțile politice inclusiv cu USR”, a declarat pentru FANATIK consultantul politic Adrian Zăbavă.

În opinia acestuia PNL va rămâne în jurul unui scor de 15-20% în perioada următoare, decisiv pentru scorul partidului în 2024 putând fi numărul mare de primari pe care liberalii îi au în condițiile în care se vehiculează o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare. Totuși, pe termen scurt, partidul nu are nicio alternativă la a continua guvernarea alături de PSD, fiind de asemenea și cea mai probabilă alianță care va rezulta după alegerile din 2024.

„În momentul de față aritmetica electorală, sau în perspectiva ei pentru anul 2024, nu se întrevăd foarte multe posibilități pentru PNL, mai ales după modul în care s-a rupt alianța cu USR. Dacă ar trebui să facem un pariu astăzi cu privire la viitoarea majoritate parlamentară după 2024, cea mai mică cotă ar avea-o PSD-PNL. Asta rezumă complet dinamica actuală în care se află liberalii.

Sigur, se mai pot întâmpla multe până în 2024, dar în contextul unui PSD la 35-40% și a unui PNL ce tinde spre 20%, cu celelalte forțe politice în jurul a 10-15% – nu există multe alternative pentru construcția unei majorități politice. Este foarte multă intoleranță între acești actori. PNL nu se poate alia cu AUR, niciunul din cele trei partide principale nu poate face asta, cu o șansă mai mare la PSD să spunem, după modul în care s-au rupt relațiile între PNL și USR, mi-e greu să cred că fără o schimbare majoră acesta partide ar putea fi împreună din 2024 încolo”, a explicat analistul politic.

Nicolae Ciucă, pariul riscant al liderilor PNL

Pe de altă parte însă, analiștii politici consideră că pariul pe care par să-l facă liderii liberali în a da partidul pe mâna premierului Ciucă nu este unul lipsit de riscuri. În opinia acestora, cota ridicată de încredere de care se bucură acum Nicolae Ciucă este mai degrabă una contextuală, datorată războiului din Ucraina, iar lucrurile se pot schimba mult în special prin prisma faptului că anul viitor va veni rândul PSD-ului de a da un nume în fruntea guvernului. Nu în ultimul rând, Nicolae Ciucă nu este un politician cu vechime, care să fi demonstrat capacitatea de a trece peste crizele guvernării și nici nu se bucură de o susținere considerabilă în teritoriu.

„Nicolae Ciucă beneficiază de pe urma contextului geo-politic prin prisma istoricului său și a imaginii profilului său. E un fost general de armată activ, în fruntea unei țări în vremuri de criză, când războiul este la granița țării. Acesta e profilul pe seama căruia premierul Ciucă a ajuns la o cotă înaltă de încredere. Deocamdată însă, profilul său este slab conturat, fără să fi avut de-a face cu mari probleme interne, care să fie și cele mai importante pe agenda internă. În momentul de față războiul din Ucraina ține capul de afiș. Deci, această cifră de încredere în dreptul său este în acest moment contextuală.

Ea poate deveni o certitudine într-un an, în jumătate de an, în funcție de ceea ce face premierul Ciucă până în fatidica lună martie din 2023 când practic ar trebui să predea bagheta de premier. Depinde foarte mult de ce va face până în acel moment, dacă acesta devine un politician care să se consolideze cu o cifră bună de încredere, sau din contră, această cotă de încredere contextuală se va desumfla din cauza lipsei de conținut și a problemelor întâmpinate la guvernare”, a explicat pentru FANATIK analistul Adrian Zăbavă.

ADVERTISEMENT