News

Florin Cîțu, înlocuit de la șefia Senatului. Fostul premier și-a dat demisia pentru a nu crea probleme în PNL: ”Măsurile PSD fac rău românilor”. Update

Liberalii vor decide miercuri dimineață, 29 iunie, schimbarea din funcția de șef al Senatului a lui Florin Cîțu. Locul acestuia va fi luat de Alina Gorghiu.
29.06.2022 | 06:51
Florin Citu inlocuit de la sefia Senatului Fostul premier sia dat demisia pentru a nu crea probleme in PNL Masurile PSD fac rau romanilor Update
Florin Cîțu pierde șefia Senatului. Ședință la PNL pentru schimbarea sa. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
29-06-2022
10:19

Cîțu susține că i s-a retras sprijinul politic din cauza criticilor la adresa măsurilor PSD

Așteptat de jurnaliști la Parlament, Florin Cîţu a declarat că şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Senatului la solicitarea liderului partidului, premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, şi secretarul general al PNL i-a cerut demisia și i-a transmis că i s-a retras sprijinul politic.

”Preşedintele partidului şi secretarul general mi-au cerut demisia. Mi s-a spus că mi s-a retras sprijinul partidului. Este o funcţie politică. Bineînţeles că în aceste condiţii nu am vrut să îi pun în situaţia penibilă pe colegii mei, unii dintre ei, să voteze împotriva conducerii partidului.

Și am decis, am luat această decizie personal, pentru a nu crea probleme Partidului Naţional Liberal. Totdeauna m-a interesat imaginea PNL”, a declarat Florin Cîţu.

Când a fost întrebat dacă i-au fost prezentate motivele pentru care a fost îndepărtat de la conducerea Senatului, Cîțu a punctat că mesajele în care a criticat măsurile fiscale propuse de PSD în trecut și în prezent au dus la decizia conducerii PNL.

Fostul premier a subliniat că i s-au reproşat declaraţiile despre măsurile care ”fac rău românilor”. ”Declaraţiile care sunt aceleaşi de ani de zile împotriva unor măsuri care fac rău românilor. Acele măsuri vin de la PSD, asta este problema, dar sunt măsuri care eu consider că fac rău românilor.

Eu consider că Partidul Naţional Liberal trebuie să stea aproape de antreprenori. Trebuie să stea aproape de sectorul privat, iar măsurile care vin împotriva lor întotdeauna le-am considerat nocive”, a completat Florin Cîţu.

În ceea ce privește planurile pe care le-a schițat după ce în mai puţin de un an i-au fost retrase toate funcţiile, de la premier, preşedinte al PNL, preşedinte al filialei PNL Sector 3 şi preşedinte al Senatului, Cîţu a spus că va rămâne în același domeniu care l-a adus în prim-plan: ”Politică! Exact ce am făcut înainte. Acestea sunt funcţii pe care le primeşti în urma unei activităţi pe care o ai, activitatea de senator. funcţiile nu sunt pe viaţă.”

Eu nu sunt în politică pentru mine, sunt în politică pentru români şi atât timp cât vor fi măsuri în spaţiul public sau cineva încearcă să ia măsuri împotriva românilor, eu mă voi opune.

Voi încerca să spun că aceste măsuri nu îşi au rostul. Trebuie să nu fim ipocriţi. Astăzi, rezultatele, inflaţia, dobânzile, perspectivele unei crize majore, nu vin din neant. Există o guvernare şi eu cred că dacă această guvernare nu era cu PSD, pe care nu am vrut-o niciodată, rezultatele ar fi fost mult mai bune. Partidul Naţional Liberal are soluţii”, a mai spus Cîţu.

De asemenea, el a fost întrebat dacă i s-a încheiat cariera politică, iar răspunsul a venit prompt: ”De ce? Astea sunt funcţii. În politică sunt senator. Nu este vorba de funcţie, ne facem treaba în politică acolo unde suntem.

Un vot în Parlament, aşa îţi faci treaba în politică. Deciziile se iau în urma unui vot pe care îl ai în partid, îl ai în grupul parlamentar ş.a.m.d. O decizie finală se ia în urma unui vot care vine cu susţinerea partidului.

Nimeni nu ia o decizie de unul singur. Vă spun că PSD sunt cei pe care i-am supărat, dar trebuie să ne uităm la rezultatele acestei guvernări şi până la urmă aici suntem.” La final, Cîţu a declarat că iese din funcţie pe aceeaşi melodie pe care a intrat “Don’t Stop Me Now”. 

29-06-2022
07:48

Florin Cîțu și-a dat demisia

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului. Premierul a completat că Alina Gorghiu va prelua conducerea interimară a Camerei superioare a Parlamentului. 

29-06-2022
06:42

Florin Cîțu nu știe nimic despre înlocuirea sa

Florin Cîțu a declarat că nu știe nimic despre posibila sa înlocuire. Din contră, Cîțu nu se așteaptă să fie schimbat din funcție, pentru că activitatea sa a fost ”foarte bună”.

”Despre ce vorbim? Avem o discuție aici? Despre ce vorbim? Eu nu am această informație, nu m-a sunat nimeni. Vorbim despre proiecte de lege. Activitatea Senatului e foarte bună”, a declarat Cîțu.

Întrebat de un reporter de ce a avut o carieră politică atât de scurtă, Cîțu a replicat: ”Nu e chiar atât de scurtă, sunt din 2016 în politică și sunt tot în politică”.

 

Zilele lui Florin Cîțu la șefia Senatului sunt numărate. Liberalii se întâlnesc miercuri dimineață, la ora 9:30, pentru a-l schimba pe Cîțu cu Alina Gorghiu, potrivit unor surse Antena 3.

Florin Cîțu pierde șefia Senatului

Cîțu a fost deja schimbat din funcția de prreședinte interimar al filialei sector 3 PNL, conform aceleiași surse. Toți senatorii Partidului Național Liberal au fost convocați la o ședință a grupului senatorial la ora 9:30 pentru a decide viitorul lui Cîțu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă, alături de secretarul general al PNL, Lucian Bode, au cerut prezența obligatorie pentru toți senatorii, în plenul Senatului, la ora 12:00.

Așadar, Florin Cîțu își va pierde funcția de președinte al Senatului în ultima zi din această sesiune parlamentară. În locul fostului lider PNL va fi propusă și susținută Alina Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Gorghiu ar urma să fie președinte interimar pe timpul vacanței parlamentare, urmând ca în septembrie, când începe sesiunea parlamentară, să fie găsit un nou președinte al Senatului.

Drumul lui Florin Cîțu spre șefia PNL a fost meteoric, politicianul ajungând de la cel mai important PNL-ist la statutul de „indezirabil” în doar câteva luni.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai vocali contestatari ai parteneriatului cu PSD, Florin Cîțu a demisionat din funcția de președinte al partidului în luna aprilie.

Este clar pentru mine că această coaliție cu PSD a fost greu de digerat, nu a fost un lucru natural. Tot ceea ce am făcut în această funcție, de când am preluat funcția de ministru al Finanțelor, premier și această funcție de președinte PNL, am luat decizii pentru binele României.

ADVERTISEMENT

Am spus că sunt măsuri, și dacă eram ascultat astăzi nu aveam aceste probleme, dar sunt măsuri care vor avea efect de bumerang, știm foarte bine că așa se întâmplă. Am corectat, când am preluat guvernarea României în 2019, probleme care s-au acumulat între 2017 și 2019. Din păcate, văd iarăși același ritm”, declara Cîțu în momentul demisiei.

Cîțu devenise, în acel moment, un lider contestat de mulți liberali, astfel că zilele sale la șefia partidului păreau oricum numărate.

De altfel, Florin Cîțu nu a renunțat niciodată să atace măsurile propuse de coaliția de guvernare, în special de PSD. Liderul social democrat Marcel Ciolacu a răbufnit și a făcut o declarație care-l viza și pe Cîțu. ”M-am săturat la fiecare discuție să apară tot felul de tiriplici care vin și-și dau cu părerea după ce au distrus România și să spună ce se întâmplă și cum creionează ei viitorul luminos și cât de bună este cota unică”, declara Ciolacu.

ADVERTISEMENT