Sport

Florin Talpan, mesaj-manifest pentru fanii roș-albaștri. „Vreți Steaua în A? Vreți Steaua curată?” Noi săgeți către Vasile Dîncu! Exclusiv

Florin Talpan le-a transmis un mesaj-manifest fanilor roș-albaștri. FANATIK vă prezintă în exclusivitate scrisoarea înaintată de juristul CSA Steaua.
25.04.2023 | 20:30
Florin Talpan mesajmanifest pentru fanii rosalbastri Vreti Steaua in A Vreti Steaua curata Noi sageti catre Vasile Dincu Exclusiv
Florin Talpan, scrisoare către fanii roș-albaștri. Acuze la adresa lui Vasile Dîncu. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Florin Talpan a transmis un amplu mesaj fanilor roș-albaștri în care a explicat de ce refuză asocierea Clubului Sportiv al Armatei Steaua cu un privat. Totodată, Florin Talpan l-a pus la zid pe Vasile Dîncu pe care îl acuză de minciună. FANATIK vă prezintă în exclusivitate scrisoarea trimisă către fanii Stelei.

Florin Talpan, scrisoare-fluviu pentru fanii roș-albaștri: „Trebuie să știți că asocierea e cea mai sigură cale către dezastru”

Florin Talpan a declarat în precedentele ediții ale emisiunii FANATIK SUPERLIGA refuză sub orice preț asocierea CSA Steaua cu o societate comercială pe acțiuni sau cu o asociație non-profit. Juristul celor de la CSA Steaua, care este extrem de vocal în lupta pe care o duce cu FCSB pentru identitate și palmares, a precizat că o posibilă asociere a Clubului Sportiv al Armatei cu un privat ar reprezenta dezastrul.

ADVERTISEMENT

„Dragi suporteri, dacă vreți STEAUA în A și dacă vă doriți “un club curat mai presus de toate”, atunci trebuie să știți că “asocierea“ pe care unii “AFACERIȘTI” o prezintă azi drept soluția salvatoare, este de fapt calea cea mai sigură către un dezastru pentru echipă.

Ca și mine, adevărații suporteri își doresc, cu siguranță, ca Steaua să revină în A. Dar acest lucru trebuie să fie făcut legal și corect, fără greșeli! Suporteri steliști, aveți obligația morală să vă puneți și să vă răspundeți sincer la câteva întrebări: Vreți Steaua în A sau vreți, de fapt, o altă entitate sportivă – una total diferită de clubul Steaua – în A? Vreți ca Clubul Sportiv al Armatei Steaua, clubul sportiv istoric, înființat în iunie 1947 sub numele de A.S. Armata să revină în Liga 1 sau vreți înființarea unei noi entități sportive care să ii ia locul?

ADVERTISEMENT

„Unii ‘afaceriști’ o propun soluția salvatoare”

Clubul Steaua București nu are nevoie de nicio asociere. Este de neacceptat așa zisa soluție ca Clubul Sportiv al Armatei Steaua București să își închidă Secția de Fotbal și locul său să fie preluat de o altă entitate sportivă apărută peste noapte, prin asociere. Asta s-ar întâmpla în cazul unei “asocieri”.

Această soluție, pe care unii ”afaceriști“ o propun acum drept soluția salvatoare pentru club, ar fi de fapt o greșeală imensă pentru Steaua, o lovitură care ar duce la dispariția Secției de Fotbal din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, dar o adevărată investiție profitabilă pentru ”binevoitori”! În cazul unei asocieri, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București ar fi dezafiliat de FRF, iar locul său în fotbal ar fi luat de o nouă entitate sportivă”, se arată în prima parte a scrisorii lui Florin Talpan.

ADVERTISEMENT

„Secția de Fotbal din cadrul CSA Steaua nu poate fi ruptă sau desprinsă de club”

Florin Talpan a mărturisit că odată cu asocierea cu un privat, CSA Steaua va deveni o altă entitate sportivă, iar echipa înființată în anul 1947 va dispărea. Totodată, va apărea o nouă entitate care își va începe activitatea din momentul înființării.

„În locul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, ar fi afiliată la FRF o nouă Asociație, adică un club sportiv total diferit de clubul istoric Steaua înființat în 1947. Clubul Steaua trebuie să meargă mai departe în forma de organizare în care există încă din anul 1947. Potrivit legii, Secțiile sportive nu au personalitate juridică.

ADVERTISEMENT

Secțiile sportive sunt doar simple departamente sau subunități în cadrul unui club polisportiv – asta spun normele de aplicare ale Legii Sportului, adoptate prin Hotărârea de Guvern nr. 884/2001.

Asta înseamnă că Secția de Fotbal din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București nu poate fi ruptă sau desprinsă de club, nu își poate schimba forma de organizare și nu poate fi „transformată” niciodată în societate comercială pe acțiuni sau în asociație non-profit. O astfel de entitate, dacă ar fi înființată peste noapte, ar avea un nou Certificat de Identitate Sportivă, diferit de CIS-ul clubului Steaua și ar avea anul înființării în 2023”, a mai spus Florin Talpan.

Florin Talpan, săgeți către Vasile Dîncu, acuzat de interese: „Nu are sens”

Vasile Dîncu a fost invitat special în cadrul emisiunii FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI și a vorbit pe larg despre proiectul de lege pe care l-a propus și care-i permite Stelei să promoveze pe prima scenă a fotbalului din România.

Florin Talpan a precizat că Vasile Dîncu vorbește despre asociere, deși este conștient de răul pe care l-ar putea produce Clubului Sportiv al Armatei Steaua. De asemenea, juristul l-a acuzat pe fostul ministru al Apărării de interese ascunse. „Dl. Dîncu, care a mințit in privința mea, afirmând că aș fi semnat eu pentru asocierea cu AFC-ul, în 1998 si că ar trebui să fiu tras la răspundere (deși eu nici nu eram în club în acel an) tot insistă și vorbește acum despre asociere.

Adică mă acuză că am făcut ceva ilegal în 1998, dar acum ne spune că e în regulă si propune asocierea. Nu are sens. Și dl. Dîncu știe că o asociere nu ar fi benefică pentru Steaua. Dar de ce mai vorbește despre asociere dacă a pornit inițiativa de modificare a Legii Sportului?

Să modifice legea, dacă vrea să ajute Steaua. E suficient! Steaua nu are nevoie de asocierea cu altă entitate. Și mai ales nu are nevoie de asocierea cu oameni care urmăresc doar să se îmbogățească de pe urma ei”, a precizat Florin Talpan.

„UEFA a explicat că meritul sportiv este singura regulă care primează”

Florin Talpan a menționat că pentru CSA Steaua este suficient ca cei care se asociază să o facă în calitate de sponsori. Juristul i-a răspuns lui Gigi Becali și a precizat că UEFA și FIFA nu interzic cluburile de drept public în competițiile profesioniste.

„Cine vrea să fie alături de brandul Steaua o poate face foarte simplu ca SPONSOR al echipei de fotbal și al clubului Steaua, dar NU prin înființarea unei alte entități sportive la presiunile unor personaje care nu iubesc acest club. Companiile și firmele private care vor să investească la Steaua o pot face în orice moment din poziția de sponsor al echipei Steaua, pe baza unui contract legal de sponsorizare.

Secția de Fotbal a clubului Steaua a fost reactivată după lungi procese în care am demonstrat că marca, numele si palmaresul Stelei au rămas întotdeauna în patrimoniul Clubului Sportiv al Armatei Steaua și nu au fost niciodată înstrăinate de MApN. Instanța a constatat în aceste dosare faptul că AFC Steaua (asociația înființată în 1998) si FCSB (societatea lui Gigi Becali, înființată în anul 2003) nu au fost niciodată adevărata STEAUA, care poate promova și care poate juca în Liga 1 în actuala formă de organizare.

Așteptăm ca Parlamentul României să modifice Legea Sportului în procedură de urgență, mai ales că recent a fost depus un proiect de lege în Senat pentru modificarea art. 31 din Legea Sportului nr. 69/2000. UEFA nu a impus niciodată și nu impune restricții cluburilor deținute și finanțate de Stat. UEFA v-a transmis chiar vouă, fanilor steliști, că nu există si nu a existat niciodată vreo regulă prin care să interzică cluburile de drept public, deținute de Stat. Tot UEFA a explicat că meritul sportiv este singura regulă care primează.

„Trebuie să luptăm pentru ca Steaua noastră să fie curată”

„Meritul sportiv este singurul principiu aplicat de UEFA în competițiile sportive. De altfel, meritul sportiv este prevăzut clar și în Regulamentul de licențiere adoptat de FRF. FRF este o entitate privată care interpretează în mod abuziv și discriminatoriu Legea Sportului. Normele de aplicare prevăd că “sportul profesionist poate fi practicat în cluburile sportive INDIFERENT de forma lor de organizare”.

FRF își permite să încalce o Hotărâre de Guvern și să interpreteze după bunul plac Legea Sportului, depășind astfel cadrul legal stabilit de Guvern prin normele de aplicare. FRF își permite să spună că STEAUA și alte cluburi de drept public (CS Rapid, CS Dinamo, CSM București) nu sunt cluburi sportive profesioniste! STEAUA este, fără îndoială, un club sportiv 100% profesionist, la fel ca toate cluburile de drept public din România, în care sportivii sunt plătiți prin contract, pentru a face performanță în sport.

Este inadmisibil ca FRF să interpreteze legea în mod abuziv iar reprezentanții săi, care nu respectă legea, ar trebui sancționați! În consecință, trebuie sa luptăm împreună pentru ca STEAUA noastră sa fie curată și în Liga 1!”, a scris Florin Talpan.

ADVERTISEMENT