Un focar de râie a fost descoperit la azilul groazei din Mureș. Dintre cele patru persoane găsite de cei de la CRJ în subsolul clădirii unde se afla căminul, trei au fost depistate cu scabie.
Continuă să vină informații cutremurătoare în cazul azilului groazei descoperit recent în județul Mureș. Este deja cunoscut faptul că patru persoane cu dizabilități grave au fost găsite ascunse în subsolul clădirii în care funcționa Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min, din localitatea Bărdești.
Cei de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au fost martorii acestor orori, după o vizită neanunțată pe care au făcut-o joi, 27 iulie. Apar acum date noi despre oamenii găsiți ascunși în subsol. Se pare că trei din cei patru salvați au râie, o boală extrem de contagioasă, scrie Digi24.ro.
Încă din urmă cu două zile, cei de la CRJ descriau condițiile inumane în care se aflau cei din azil. Referindu-se la cele patru persoane cu dizabilități grave, ele ”zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa)”, explică ONG-ul.
Una dintre aceste persoane se afla stare avansată de malnutriție. Era numai piele și os, prezentând și leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale, mai explică cei de la CRJ. Și aceasta ar fi infectată cu râie.
După ce medicii au descoperit această boală contagioasă, directorul DSP Mureș a declarat la postul de știri citat că va începe verificări și o anchetă epidemiologică. Totul se va petrece duminică.
Într-un comunicat emis sâmbătă, 29 iulie, DIICOT a anunțat reținerea pentru 24 de ore a trei persoane acuzate că au coordonat, sub paravanul unei asociații, căminul din județul Mureș în care beneficiari, persoane vulnerabile, erau ținute în condiții inumane, fără îngrijiri și fără hrană.
Potrivit procurorilor, încă din anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, ”în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători”.
Banii care trebuiau să fie alocați îngrijirii persoanelor vătămate au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. ”Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat , lipsa îngrijirii și asigurarea igienei”.