News

Formula 1, start după trei luni de pandemie! Cum arată noul calendar, ce schimbări s-au făcut și cine este favorit pentru titlu

03.07.2020 | 00:04
Formula 1 start dupa trei luni de pandemie Cum arata noul calendar ce schimbari sau facut si cine este favorit pentru titlu
ADVERTISEMENT

Lunga așteptare a luat sfârșit. Formula 1 se pregătește pentru prima cursă după o pauză de șapte luni, precedenta fiind Marele Premiu de la Abu Dhabi din 2019, care încheia sezonul în care Lewis Hamilton obținea al șaselea titlu mondial din carieră.

În luna martie, lumea a fost nerăbdătoare să se dea startul din Australia, echipele s-au instalat pe circuitul Melbourne Park, însă cu 10 minute înainte de prima sesiune de antrenamente s-a luat decizia anulării Marelui Premiu.

ADVERTISEMENT

Pe rând au fost anulate sau amânat cursele din: Australia (anulat), Bahrain (amânat), Vietnam (amânat), China (amânat), Olanda (anulat), Monte Carlo (anulat), Azerbaijan (anulat), Canada (amânat), Franța (anulat), Singapore (anulat), Rusia (amânat), Japonia (anulat), SUA (amânat), Mexic (amânat), Brazilia (amânat) și Emirate (amânat).

Formula 1, start după trei luni de pandemie! Calendar cu 8 curse

Cursele amânate vor putea fi reprogramate pe parcursul acestui an. În acest moment, FIA caută cele mai bune soluții pentru a completa sezonul. Până acum s-a stabilit un calendar provizoriu de opt curse care vor avea loc, două circuite având privilegiul de a organiza câte două curse de Formula 1, la pauză de o săptămână.

ADVERTISEMENT

Sezonul 2020 începe în Austria, pe Red Bull Ring din Spielberg. Cursa va avea loc în acest weekend, pe 5 iulie, iar o săptămână mai târziu, piloții din Marele Circ se vor întrece din nou pe circuitul austriac în a doua etapă din Formula 1.

Calendarul 2020 până acum:

1. Austria – 3-5 iulie
2. Austria – 10-12 iulie
3. Ungaria – 17-19 iulie
4. Marea Britanie – 31 iulie – 2 august
5. Marea Britanie – 7-9 august
6. Spania – 14-16 august
7. Belgia – 28-30 august
8. Italia – 4-6 septembrie

ADVERTISEMENT

Primăvară fierbinte pe piața transferurilor! Vettel, out de la Ferrari

Ulterior, vor fi adăugate alte curse la acest calendar, în funcție de situația generată de pandemia de COVID-19. Cursele anulate nu vor mai fi reintroduse în calendar, doar cere care au fost amânate. Încă nu se știe câte curse va avea acest sezon și data la care se va încheia. Sunt luate în calcul mai multe variante.

Însă, pandemia de COVID-19 nu a oprit tumultul pieței transferurilor din Formula 1, iar mutările din acest an au început mult mai devreme. Dacă anii trecuți, schimbările începeau în perioada de vară, iată că, de această dată în plină pandemie, echipele au făcut schimbări importante.

ADVERTISEMENT

Ferrari a decis să nu îi mai prelungească înțelegerea lui Sebastian Vettel, care va pleca la finalul sezonului. În locul său va veni Carlos Sainz de la McLaren, cel care a avut o prestație lădabilă anul trecut. Locul lui Sainz de la McLaren va fi luat de Ricciardo, cel care părăsește Renault după doar două sezoane.

Cum arată grila de start din acest sezon!

Locul lui Valtteri Bottas la Mercedes este din nou amenințat, iar zvonurile susțin că liderul echipei Toto Wolff, i-ar fi sugerat că un loc la Renault este destul de “călduț”. Toată această avalanșă de mutări a fost generată de plecarea lui Vettel, care a rămas fără angajament în Formula 1 pentru anul viitor. Va mai fi o perioadă plină de transferuri probabil în toamnă, când echipele își vor face strategia pentru 2021 și în funcție de rezultatele obținute de piloți în acest sezon.

Dar, să aruncăm o privire pe grila de start 2020:

Mercedes: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Ferrari: Sebastian Vettel, Charles LeClerc
Red Bull: Max Verstappen, Alexander Albon
Mclaren: Carlos Sainz, Lando Norris
Renault: Daniel Ricciardo, Esteban Ocon
Racing Point: Sergio Perez, Lance Stroll
Alfa Romeo Racing: Kimi Raikkonen, Sebastian Giovinazzi
Alpha Tauri: Pierre Gasly, Daniil Kvyat
Haas F1: Romain Grosjean, Kevin Magnussen
Williams: George Rusell, Nicholas Latifi

Mercedes și McLaren, monoposturi cu mesaj pentru combaterea rasismului!

Unele echipe și-au schimbat designul monoposturilor în aceste trei luni. Mercedes a anunțat în această săptămână că mașinile vor fi negre, nu clasicul argintiu, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor la care sunt supuse persoanele de culoare. De altfel, Lewis Hamilton a fost una dintre cele mai vocale voci din Formula 1 în momentul în care au existat protestele din Statele Unite. McLaren va avea un curcubeu pe monopost pentru a simboliza faptul că luptă împotriva rasismului.

Și Williams va avea un nou monopost, în condițiile în care sponsorul principal, Rockit, s-a restras în pandemie. Echipa este de vânzare și după ultimele sezoane foarte dificile, viitorul legendarei echipe în Formula 1 este incert.

Trei posturi TV transmit competiția

Programul primei etape din Formula 1:

Vineri, 3 iulie: 

12:00 – 13:30 – Prima sesiune de antrenamente

16:00 – 17:30 – A doua sesiune de antrenamente

Sâmbătă, 4 iulie:

13:00 – 14:00 – A treia sesiune de antrenamente

16:00 – 17:00 – Calificări

Duminică, 5 iulie

16:10 – 18:10 – Cursa

Noul sezon din Formula 1 va fi transmis de trei televiziuni în România: Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport.

Hamilton, favorit la un nou titlu mondial! Verstappen, favorit în Austria

Lewis Hamilton este favorit să obțină la finalul anului 2020 al șaptelea titlu mondial al carierei. Asta ar însemna să îl egaleze la numărul de titluri pe Michael Schumacher, recordman-ul all time, cu 7 campionate mondiale câștigate.

Cote la câștigarea titlului:

  1. Lewis Hamilton – 1,60
  2. Max Verstappen – 4,50
  3. Valtteri Bottas – 6,75
  4. Charles Leclerc – 8,00
  5. Sebastian Vettel – 17,00

Cote la câștigarea primei curse:

  1. Max Verstappen – 2,75
  2. Lewis Hamilton – 3,00
  3. Valtteri Bottas – 6,00
  4. Charles LeClerc – 6,25
  5. Sebastian Vettel – 9,00
ADVERTISEMENT