News

Fostul cumnat al lui Cristian Cioacă face bani frumoși după ieșirea din închisoare. Laurențiu a fost condamnat în dosarul permiselor false de la Pitești

Laurențiu Bălan, fostul cumnat al lui Cristian Cioacă, a făcut închisoare pentru implicarea în dosarul permiselor false de la Pitești. După ieșirea din detenție, fostul polițist conduce o afacere profitabilă.
02.12.2021 | 15:38
Fostul cumnat al lui Cristian Cioaca face bani frumosi dupa iesirea din inchisoare Laurentiu a fost condamnat in dosarul permiselor false de la Pitesti
Laurențiu Bălan, fostul cumnat al lui Cristian Cioacă, face bani frumoși după ieșirea din închisoare
ADVERTISEMENT

Înainte să se însoare cu avocata Elodia Ghinescu, polițistul Cristian Cioacă – în prezent încarcerat – mai fusese căsătorit pentru o scurtă perioadă cu Lavinia Bălan. Astfel, în august 2000, Cioacă își unise destinele cu Lavinia, la Pitești, dar căsnicia s-a terminat după nici trei ani.

În motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind arestarea polițistului în cazul uciderii Elodiei, anchetatorii depuseseră la dosar mărturii concrete ale abuzurilor la care fusese supusă Lavinia Bălan în timpul mariajului.

ADVERTISEMENT

“Acest pericol este demonstrat de firea violentă a inculpatului (n.r. Cristian Cioacă), evidenţiată în convorbirile telefonice cu inculpatul Breazu, în cursul cărora nu a contestat că ar fi sechestrat-o pe prima sa soţie în beci”, aminteau atunci anchetatorii despre firea violentă a lui Cristian Cioacă.

Fosta soție a lui Cioacă a plecat în Franța, fostul cumnat al polițistului a făcut închisoare

În ciuda absenței cadavrului Elodiei, Cristian Cioacă a fost condamnat inițial, în vara lui 2014, la 22 de ani de închisoare pentru omorârea avocatei. Ulterior, Curtea de Apel a schimbat încadrarea faptei din “omor” în “lovituri cauzatoare de moarte”, așa că pedeapsa lui Cioacă s-a redus la 15 ani și 8 luni.

ADVERTISEMENT

Lavinia Bălan, prima soție a lui Cioacă, a plecat după divorțul de polițist în Franța, unde și-a întemeiat o familie și a devenit o cercetătoare renumită în domeniul chimiei si biologiei moleculare. În urma ei a rămas la Pitești fratele Laurențiu Ionuț Bălan, ofițer de poliție judiciară.

Ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Argeş, Serviciul Rutier, fostul cumnat al lui Cristian Cioacă a făcut parte din celebrul ”dosar al permiselor false” din județul Argeş, trimis în judecată în 2008 de către DNA. Astfel, Laurențiu Bălan a fost condamnat definitiv, în 2014, la 6 ani de închisoare pentru ”aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată”. 

ADVERTISEMENT

Fostul cumnat al lui Cioacă a fost eliberat din detenție cu patru ani mai devreme

În 2016, însă, inspectorul principal Laurențiu Bălan a fost eliberat condiționat, cu patru ani mai devreme, după ce scrisese în detenție două lucrări științifice despre mașini. Cele două cărți se intitulau ”Automobilul solar, soluţie de transport cu energii regenerabile, studiul dinamic al automobilului” și ”Construcţia şi calculul automobilului – aerodinamica acestuia”.

Fire întreprinzătoare, fostul cumnat al lui Cristian Cioacă intrase de ani buni în atenția inspectorilor de la Agenția Națională de Integritate (ANI), care cercetau modul spectaculos în care sporise averea polițistului Laurențiu Bălan.

ADVERTISEMENT

”Inspectorii ANI au descoperit pe numele lui Laurenţiu Bălan o avere de peste 1,5 milioane euro în imobiliare. Inspectorul a fost atât de harnic încât a reuşit, în doar un an şi jumătate, în 2007 şi începutul lui 2008, să cumpere 6 (şase) apartamente în Bucureşti, într-un cartier rezidenţial din zona Politehnicii.

Averea fostului cumnat al lui Cioacă a fost verificată de ANI

Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Integritate au mai descoperit că, la nivelul anului 2007, poliţistul Laurenţiu Bălan a câştigat în doar câteva luni suma de 850.000 euro. Faptic, inspectorul Bălan de la Poliţia Rutieră Pitești a cumpărat trei hectare lângă Pitești cu suma de 50.000 euro, pe care le-a revândut, la scurt timp, cu o sumă de 18 ori mai mare. Prin această speculaţie imobiliară, poliţistul şi-a alimentat contul cu 900.000 de euro”, nota presa argeșeană în 2013.

În prezent, fostul cumnat al lui Cristian Cioacă este director general al unei firme care activează în domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții. Potrivit informațiilor FANATIK, cifra de afaceri a companiei pe ultimul an fiscal a fost una remarcabilă, de peste 17.500.000 lei, iar profitul înregistrat s-a dovedit unul pe măsură – 2.762.036 lei.

În ciuda acestor cifre, Laurențiu Bălan și firma lui au fost executați silit de Primăria Pitești într-un proces desfășurat la Judecătoria Pitești. Conform informațiilor FANATIK, pentru ”amenzi contravenţionale şi cheltuieli de executare”, fostul cumnat al lui Cioacă și firma lui au avut conturile poprite la începutul lui 2021 până la acoperirea sumei de 4508 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: