News

Fost deputat PSD, datorii de peste două milioane lei. Funcția primită în Guvern și contractele publice ale firmei soției

Retras din politică în 2020, după propriile declarații, Gabriel Petrea a fost numit în 2020 în noul Consiliul Consultativ înființat de premierul Ciucă în 2022
15.04.2024 | 09:15
Fost deputat PSD datorii de peste doua milioane lei Functia primita in Guvern si contractele publice ale firmei sotiei
Petrea a avut două mandate publice, consilier local și deputat. Acum spune că s-a retras din politică. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2022, premierul Nicolae Ciucă înființa Consiliul Consultativ, un organ în subordinea Guvernului (SGG) cu rol în evaluarea impactului social și economic al actelor normative emise de către Executiv. Potrivit proiectului inițial, organismul trebuia să fie alcătuit din 5-10 specialiști recunoscuți, care însă nu erau plătiți pentru aceste funcții. Printre primii șase specialiști numiți în CCEIAN s-a numărat și Gabriel Petrea, fost deputat PSD, în prezent director adjunct la Universitatea Politehnica.

Fost deputat PSD, îngropat în datorii

Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în iunie 2023, pentru anul fiscal 2022, Gabriel Petrea avea datorii la bănci și persoane fizice însumând 231.260 euro și 1.404.047 lei. În lei, suma totală depășește 2,5 milioane lei. Marea majoritate a sumelor sunt credite bancare, împrumuturile de la persoane fizice însemnând doar 67.000 euro și circa 90.000 lei.

ADVERTISEMENT

Probabil că soții Petrea își permit aceste împrumuturi în condițiile în care salariul pe care-l primește de la Universitatea Politehnica București, unde ocupă funcția de director adjunct și unde coordonează și alte proiecte, precum postul Euronews – partea administrativă, cu peste 30.000 lei pe lună. În total, în anul 2022 suma încasată de la universitate a fost de 372.000 lei. Soția sa, care este director de marketing la o firmă privată câștigă și ea peste patru mii de euro pe lună, ceea ce înseamnă că venitul lunar al familiei depășește pragul de 10.000 euro.

Gabriel Petrea, datorii trecute în declarația de avere 2023
Gabriel Petrea, datorii trecute în declarația de avere 2023

 

Majoritatea acestor datorii au fost făcute după ce a părăsit scena politică. În anul 2020, atunci când a candidat la alegerile parlamentare, în declarația de avere apare datorii de 300.000 euro și 260.000 lei, adică circa 1,76 milioane lei. Probabil că diferența până la 2,56 milioane lei s-a dus în achiziționarea celor două apartamente, cumpărate în anul 2021, unul de 133 mp și altul de 63 mp, din Capitală.

ADVERTISEMENT

După numirea la SGG vin și contractele cu statul

După cum am precizat, în 2022, Gabriel Petrea face parte dintre cei șase experți recunoscuți numiți de premierul Ciucă în Consiliul Consultativ de la SGG. Ca o paranteză, funcția nu este plătită, însă, așa cum nota publicația PressHub, la câteva luni de la înființarea CCEIAN, Guvernul a emis o hotărâre prin care a introdus și un articol privind remunerarea membrilor Consiliului, ajunși acum zece la număr. „Membrii Consiliului beneficiază de o indemnizație al cărei cuantum brut lunar reprezintă 25% din indemnizația acordată unui secretar de stat”, era textul de lege introdus chiar înainte de Crăciun.

Numirea la SGG coincide însă și cu o serie de noi contracte pentru firmele familiei Petrea, firme unde acționar este trecută soția fostului deputat PSD. Este vorba de firma SOLID CONSULT TIME SRL, înființată în anul 2005 la Focșani, cu Petrea Gabriel administrator, ce avea să devină acționar în 2010, atunci când firma și-a schimbat sediul social în Capitală. Directorul din Politehnică iese oficial din firmă în anul 2012, iar astăzi acționar unic și administrator este soția acestuia, Dana Corina.

ADVERTISEMENT

Datele financiare de la Ministerul Finanțelor merg doar până în anul 2020, atunci când firma realiza un profit de circa 50.000 lei, la o cifră de afaceri de 141.000 lei. În 2011 aceeași firmă avea o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei, însă raporta pierderi de 150.000 lei. Până în anul 2019, firma a mers doar pe pierdere, reușind să-și revină abia acum, în ultimii ani.

Contract achizitie Agronomie

Potrivit datelor de pe platforma Termene, începând cu 2020 firma a beneficiat de 19 contracte publice, prin achiziție directă. În 2020, contractele publice însemnau doar 84.000 lei, o sumă similară cu cea din 2022, când ajungeau la 90.000 lei. În anul 2023 această sumă avea să crească de patru ori, până la 360.000 lei, cel mai important fiind un contract de 180.000 lei cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară pentru derularea unei campanii de publicitate pe Facebook și Instagram.

ADVERTISEMENT

Se pare că acest contract s-a desfășurat în condiții optime, pentru că acum, în martie 2024, între cele două părți a fost încheiat un nou contract de publicitate, în valoare de 198.000 lei. În afara acestor contracte mari, de circa 40.000 euro fiecare, firma are mai multe contracte de publicitate cu primăriile mai multor comune din zona Tulcea-Brăila.

Aceasta însă nu este singura firmă unde soția fostului deputat PSD este acționară. Ea mai deține 60% din acțiunile firmei IT QUEST & MANAGEMENT SRL. În anul 2020, firma avea o cifră de afaceri de peste 900.000 lei, dar raporta pierderi de 469.000 lei. Acționar în această firmă, cu 20% din acțiuni, este Sbârcea Marius Virgil, consilier local în municipiul Călărași, ales pe listele PSD.

Soții Petrea mai figurează în acționariatul a alte două firme: SMART HOME VIBES SRL, ambii cu câte 50%, firmă înființată în septembrie 2022, an în care firma declară un profit de 30.000 lei; și firma P-S HUB SRL, unde Petrea Gabriel este acționar unic, și ea înființată în septembrie 2022 și cu un profit de 67.000 lei în același an.

Dana Petrea terasa Vacante Culinara
Dana Petrea și terasa restaurantului Vacanța Culinară, de pe Lacul Mogoșoaia

 

Pe lângă firmele în care este acționar și administrator, dar și locul de muncă la multinațională, în anul 2020, Dana Petrea povestea într-un interviu pentru revista Forbes despre noua afacere pe care o începuse, restaurantul Vacanța Culinară, un local care combina pasiunile pentru vacanțe și mâncare. În interviul menționat, aceasta preciza că a investit 25.000 de euro în deschiderea localului, locația fiind pe malul Lacului Mogoșoaia, unde „deținea o locație, formată din trei săli, preluată în 2017”.

„Un mare atu a fost și faptul că avea la dispoziție circa 1.000 de metri de spațiu verde, pe malul lacului, dar și bucătăria gata amenajată și dotată cu aparatură de ultimă generație, pe care o pregătise special pentru evenimentele ce urmau să aibă loc”, scrie sursa citată. În declarațiile de avere nu pare însă decât un teren intravilan, de 2.800 mp, în București însă.

În plină pandemie, restaurantul avea să eșueze din păcate, astăzi, pe site-ul fostului local, sunt comercializate odorizante de cameră.

Ascensiunea și decăderea din PSD a lui Petrea

În anul 2015, numele lui Gabriel Petrea apărea în presă în contextul în care acesta era ales lider tineretului social-democrat, funcție din care își dăduse demisia Mihai Sturzu, după un schimb dur de replici cu liderul Liviu Dragnea. Doi ani mai târziu avea să ajungă direct în Guvern, în fruntea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, funcție de ministru dobândită la vârsta de doar 33 de ani.

Ascensiunea sa în cariera politică se leagă de numele fostului ministru al educației, Ecaterina Andronescu, președinta Senatului Universității Politehnice mai mulți ani. Petrea a ajuns la studii în Capitală în anul 2004, iar în anul următor era ales președinte al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, de unde ajunge secretar general al Uniunii Studenților din România.

În anul 2008, tânărul student este angajat în universitate pe funcția de inginer de sistem, responsabil cu întreținerea reţelei de calculatoare din cadrul UPB. La finalul aceluiași an, Ecaterina Andronescu ajunge ministrul educației, iar după doar trei luni Petrea Gabriel este angajat pe postul de consilier al unui secretar de stat în minister. Nu stă în această funcție decât patru luni, fiind numit director al Unității de Management al Proiectelor Finanțate din Fonduri Structurale din cadrul ministerului.

Consilier local sustinut de USL
Ales consilier local la Sectorul 6 pe listele USL.

În această funcție rămâne până în anul 2009, tot atunci când Andronescu părăsește ministerul, iar în 2012 în vedem deja, pentru câteva luni, în funcția de director adjunct al universității. Apoi, timp de trei ani, între 2012 și 2015 ocupă postul de viceprimar la Sectorul 6, ales pe listele USL, de unde revine la UPB. În decembrie 2016 ajunge în Parlamentul României, iar trei ani mai târziu este exclus din PSD, fiind unul dintre cei câțiva deputați care au votat moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă.

„Am făcut acest pas cu amărăciune, dar cu responsabilitate. Resursele acestei guvernări şi acestui stil de management politic s-au epuizat. Rămân un om de stânga şi cred în continuare în reconstrucția unui proiect politic care să vorbească despre competență, meritocrație, orientare euroatlantică”, avea să scrie acesta după votul care a dus la căderea Guvernului Dăncilă.

În declarația sa de avere din 2017 apare menționat cadoul de nuntă și botez din 2016: 35.000 euro, 320.000 lei, 3.500 USD și 1.000 lire – o sumă ce depășește jumătate de milion de lei. Patru ani mai târziu, la următorul botez, obține 48.000 euro.

De la PSD a trecut imediat la partidul lui Victor Ponta, Pro România, partid pe listele căruia a candidat la Senatul României în 2020. Partidul nu trece însă pragul electoral, iar în anul următor, Petrea Gabriel declara presei că s-a retras complet din politică.

ADVERTISEMENT