News

Fost primar al Bucureștiului, dat în judecată pentru neplata unei datorii. Cum a ajuns conflictul în instanță

Crin Halaicu, fost primar al Capitalei, a închiriat în perioada pandemiei un dispozitiv medical, dar nu a plătit sumele prevăzute în contract.
01.11.2023 | 11:48
Fost primar al Bucurestiului dat in judecata pentru neplata unei datorii Cum a ajuns conflictul in instanta
Crin Halaicu a avut probleme cu legea în ultima perioadă. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Crin Halaicu a fost primar al Bucureștiului în perioada 1992-1996, reprezentând la alegeri Convenția Democrată Română. După ce și-a încheiat mandatul de primar, Halaicu s-a retras din viața publică, dedicându-se afacerilor, în special celor din domeniul imobiliar. O scurtă revenire în politică s-a consemnat în perioada 2009-2012, când Halaicu a fost raportor al Comisiilor de specialitate ale PNL București.

Crin Halaicu a avut o datorie de aproape 800 lei

Halaicu, care are 71 de ani, a avut recent probleme cu legea, fiind dat în judecată de o societatea comercială de la care a închirat un concentrator de oxigen în perioada pandemiei. Acest dispozitiv este folosit pentru oxigenoterapie, o modalitate de a obține mai mult oxigen care să ajungă în corp atunci când plămânii au probleme în a absorbi în mod natural suficient oxigen. Dosarul al cărui obiect este “cerere de valoare redusă” a fost înregistrat pe 18 noiembrie 2022 la Judecătoria Buftea, conform informațiilor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Buftea, reclamanta Medair Oxygen Solution  SRL a solicitat instanţei să dispună obligarea lui Crin Halaicu la plata sumei de 768,88 lei, reprezentând chirie şi penalităţi de întârziere de 0,05 %/zi, calculate asupra debitului principal, începând cu data introducerii cererii şi până la achitarea integrală a debitului, cu cheltuieli de judecată.

În motivare, reclamanta a învederat că între aceasta, în calitate de locator, şi pârâții Crin Halaicu, în calitate de pacient, şi Anca Nicoleta Halaicu, soția acestuia, în calitate de fideiusor, a fost încheiat contractul de închiriere a unui dispozitiv medical prin care pârâtul Crin Halaicu a primit în folosinţă un concentrator de oxigen, în schimbul unei chirii lunare.

ADVERTISEMENT

Societatea comercială a mai arătat că, potrivit procesului-verbal de restituire din data de 11 iunie 2021, dispozitivul medical închiriat i-a fost restituit la acea dată, la care pacientul Crin Halaicu a înregistrat un sold de plată de 768,88 lei. În final, reclamanta a susţinut că, deşi a notificat pârâtul să îşi execute obligaţiile de plată, acesta nu a răspuns solicitării de achitare a debitului restant.

Chiria pentru dispozitivul medical era de 192,36 lei pe lună

Instanța a arătat că, la data de 14 octombrie 2020, între firmă și Crin Halaicu s-a încheiat un contract de închiriere cu durata de 12 luni. Prin acesta, firma şi-a asumat obligaţia de a-i transmite lui Crin Halaicu dreptul de folosinţă asupra unui concentrator de oxigen, în timp ce fostul primar al Bucureștiului s-a obligat să plătească suma de 192,36 lei/lună, reprezentând chirie, în termen de 5 zile de la data emiterii facturii, precum şi suma de 40 lei, reprezentând preţul accesoriilor dispozitivului medical închiriat.

ADVERTISEMENT

Instanța a constatat că între firmă şi Crin Halaicu a fost încheiat contractul menţionat în precedent și că, având în vedere argumentele prezentate, întrucât nu a fost făcută dovada desființării sale până în prezent și nici nu au fost sesizate cauze de nulitate absolută susceptibile a fi invocate din oficiu, instanța va considera că între cele două părţi există un contract valabil încheiat care are putere de lege între acestea.

Din analiza dovezilor administrate în cauză, instanţa a remarcat faptul că pârâtul Crin Halaicu nu a probat că şi-a îndeplinit obligaţiile derivate din contractul de închiriere, astfel că instanţa a concluzionat că există o neexecutare a obligaţiilor contractuale din partea acestuia. De asemenea, a reținut că Halaicu se află de drept în condiția de punere în întârziere.

ADVERTISEMENT

Lui Crin Halaicu i s-au confiscat arme și cartușe

Cu privire la condiția inexistenței unei cauze justificate de neexecutare a obligației contractuale, având în vedere că anterior s-a constatat că a existat o neexecutare a unei obligaţii contractuale, “îi revenea pârâtului Crin Halaicu sarcina de a proba că a existat una dintre cauzele justificate. Or, în cauză, nu a prezentat nicio apărare, instanţa urmând a aprecia că nu este incidentă nicio cauză dintre cele consacrate de dispozițiile legale precizate mai sus, existând, astfel, o neexecutare fără justificare a obligaţiilor din partea pârâtului”, după cum se arată în dosar.

În consecință, instanţa a admis capătul principal de cerere şi l-a obligat pe Crin Halaicu la plata sumei de 768,88 lei, reprezentând debit principal-chirie, hotărârea fiind dată pe 10 martie 2023. Halaicu a mai fost obligat la plata către reclamantă a penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,05% pe zi de întârziere, calculate asupra debitului principal în valoare de 768,88 lei, de la data introducerii cererii (16.11.2022) şi până la achitarea debitului principal. De asemenea, l-a mai obligat la plata către reclamantă a sumei de 250 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că, în octombrie 2020, Crin Halaicu a fost chemat în judecată într-un dosar penal al cărui obiect a fost confiscare specială. Pe 18 decembrie 2020, Judecătoria Buftea a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea şi a dispus confiscarea armelor marca Remington, seria A-667841 M, Remington, seria B-8246853, Remington, seria PC 510479, a două țevi marca Remington calibrul 12, a 94 de cartușe calibrul 12 și a 16 cartușe calibrul 308 win.

ADVERTISEMENT