Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Fostul şef ANAD explică de ce are Simona Halep probleme cu pașaportul biologic: “Este ca o amprentă! Ai depăşit limita, s-a terminat”

Cristi Balaj, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre modul în care funcţionează paşaportul biologic şi este imposibil de falsificat.
15.10.2023 | 14:19
Fostul sef ANAD explica de ce are Simona Halep probleme cu pasaportul biologic Este ca o amprenta Ai depasit limita sa terminat
Fostul şef al ANAD explică modul în care funcţionează paşaportul biologic: "Este ca o amprentă! Ai depăşit limita, s-a terminat". Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Paşaportul biologic a fost lansat de Agenţia Mondială Anti-Doping la 1 decembrie 2009. Este o colecţie electronică a anumitor parametrii din sânge şi urină, obţinute din probe colectate de-a lungul anilor, din care se stabilesc valorile de bază şi pot fi observate anomalii.

Fostul şef al ANAD explică modul în care funcţionează paşaportul biologic

În acest an, a fost răsunătorul caz al Simonei Halep. Pe lângă faptul că a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open, Halep a fost acuzată de doping şi din cauza anomaliilor descoperite în paşaportul biologic, fiind suspendată patru ani pentru cele două cazuri.

ADVERTISEMENT

Cristi Balaj, fostul şef al Agenţiei Naţionale Anti-Doping, a explicat la FANATIK SUPERLIGA cum funcţionează paşaportul biologic şi de ce este imposibil de falsificat:

“Este imposibil să fie falsificat. Este ca şi o amprentă. Pentru a stabili parametrii sau graficul paşaportului biologic în raport cu proprietăţile şi parametrii pe care îi are fiecare persoană în parte, trebuie să faci minimum 10 testări.

ADVERTISEMENT

Nu înseamnă că dacă ai făcut 10 testări nu se recomandă să mai faci încă 10 în plus ca să ai un profil cât mai exact. Profilul este stabilit de anumite condiţii, la femei de unele perioade ale lunii, perioadă de antrenament, perioadă de repaus.

“Ca să înţelegeţi, este ca şi cum aţi avea un telefon şi amprenta pe el”

Când s-a stabilit profilul sportivului, adică acei parametrii, se dă cu ciocanul şi s-a spus că ăsta este profilul… Ca să înţelegeţi, este ca şi cum aţi avea un telefon şi amprenta pe el, că nu mai introduceţi codul. 

ADVERTISEMENT

Ca să ai o amprentă cât mai exactă, trebuie să apeşi de mai multe ori. Cu cât apeşi de mai multe ori, cu atât amprenta este mai exactă. Aşa e şi la profilul paşaportului biologic pentru urină şi pentru sânge.

Când s-a stabilit profilul sportivului, s-a stabilit un borderline peste care WADA nu acceptă să se treacă. Vin şi spun că dacă s-au depăşit acel parametrii, nu se poate decât dacă s-a intervenit din exterior asupra organismului. 

ADVERTISEMENT

“Există o depăşire legată de paşaportul biologic, s-a terminat”

Că s-au luat anumite substanţe interzise care au fost eliminate din organism cu o săptămână înainte sau trei zile înainte sau când s-a făcut o metodă interzisă care nu a fost descoperită şi se vede doar urma unui ac în mână, pe cei de la WADA nu îi mai interesează. 

Există o depăşire legată de paşaportul biologic, s-a terminat. Dacă ar fi existat paşaportul biologic în momentul în care Lance Armstrong câştiga competiţiile la ciclism, 100% ar fi fost suspendat mult mai repede.

S-a stabilit care să fie limita maximă şi minimă admisă din start în paşaportul biologic. Specialiştii spun că nu ai cum să depăşeşti parametrii din paşaportul biologic decât dacă s-a intervenit asupra organismului. 

“După ce s-a stabilit dacă există suspiciuni sau nu, apare abia atunci numele sportivului”

Nu îi mai interesează pe cei de la WADA dacă s-a găsit în organism o substanţă interzisă sau dacă a fost prins sportivul dacă a folosit o metodă interzisă. Există specialişti care analizează fiecare paşaport, dar ei analizează un cod, nu ştiu numele sportivului. 

Este un cod al unei persoane. După ce s-a stabilit dacă există suspiciuni sau nu, apare abia atunci numele. Ei decid dacă mai fac testări. Pot să urmărească sportivul, să îl cheme mai des la testări.

Analizele când ajung în laborator, pe formular nu apare numele sportivului, în laborator la recepţie, acel cod este schimbat de sistem şi în laborator proba se plimbă cu un alt cod cu cel venit iniţial.

“Este la cel mai înalt standard de profesionalizare. Este exclus că cineva ar avea ceva cu românii”

Dacă rezultatul este pozitiv, este reanalizat în acel laborator şi după ce există convingerea certă că proba este pozitivă, doar atunci se introduce rezultatul pozitiv pentru cod, sistemul face legătură cu următorul cod şi apoi cu numele sportivului. 

Acest lucru se întâmplă simultan şi rezultatul apare şi la Agenţiile Naţionale şi la cel care a comandat controlul şi la WADA. Este la cel mai înalt standard de profesionalizare. Este exclus că cineva ar avea ceva cu românii. Nu există aşa ceva”, a spus Cristi Balaj la FANATIK SUPERLIGA.

Paşaport biologic la fotbalişti? “Implică cel puţin 10 recoltări într-un an, teste antidoping pentru sportiv”

Fostul preşedinte al ANAD a explicat că paşaportul biologic poate fi făcut şi la fotbalişti, dar a explicat că şi costurile sunt importante, în condiţiile în care un test anti-doping costă aproximativ 2000 de lei:

“Se pot face şi la fotbalişti, dar paşaportul biologic implică cel puţin 10 recoltări într-un an, teste antidoping pentru sportiv. Dacă faceţi un calcul să vedeţi câţi fotbalişti sunt în România, înmulţiţi cu 10 şi calculaţi şi aproximativ 2000 de lei cât costă recoltare plus analize şi veţi vedea la ce sume ajungeţi.

Aceste paşapoarte se fac şi în România la un număr limitat de sportivi, nu ştiu care sunt aceia. De când nu mai sunt la ANAD, nu mai am acces la informaţii. Atunci când sunt suspiciuni şi Federaţia şi WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping) o cere, se poate demara paşaportul biologic.

Se pot face chiar şi comparaţii legat de profilul sportivului cu anumite probe pe care le-a dat în trecut, profilul din ultimii 10 ani. Se pot face aceste comparaţii”, a spus Cristi Balaj.

HORIA IVANOVICI și invitații lui vă așteaptă la FANATIK SUPERLIGA în fiecare zi de luni, marți și vineri, de la 10:30, pe FANATIK.RO. Reluarea are loc de la ora 17:30 pe Facebook și Youtube.

Cristi Balaj explică modul în care funcţionează paşaportul biologic

ADVERTISEMENT