Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Cristi Balaj, fost președinte ANAD, exclude un complot în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Putea să ia 6 ani!”

Cristi Balaj, fostul președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, a exclus un complot în cazul de dopaj al Simonei Halep, spunând că exista și posibilitatea unei pedepse de șase ani.
12.10.2023 | 19:05
Cristi Balaj fost presedinte ANAD exclude un complot in cazul de dopaj al Simonei Halep Putea sa ia 6 ani
Cristi Balaj, fost președinte ANAD, exclude un complot în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Putea să ia 6 ani!”. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost suspendată timp de patru ani de tribunalul Sports Resolutions după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat și i s-au găsit neregularităţi în paşaportul biologic. Sportiva a făcut apel la TAS în încercarea de a-şi demonstra nevinovăţia.

Cristi Balaj, fost președinte ANAD, exclude un complot în cazul de dopaj al Simonei Halep

Cristi Balaj este fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping. Într-o intervenţie în emisiunea FANATIK SUPERLIGA, Balaj a explicat motivele pentru care a durat atât de mult procesul sportivei şi exclude un complot împotriva sportivilor români:

ADVERTISEMENT

“Până la urmă, pe cei de la Comisia Respectivă, pentru ei nu a fost important să dea decizia în 8 luni sau 12 luni. Atâta timp cât a fost un dosar complex, iar avocaţii Simonei au venit cu completări care au trebuit analizate şi reanalizate, cu o audiere de foarte multe ore şi a trebuit să existe un transcript al acelor audieri, cu motivarea care are foarte multe pagini, pe cei din Comisie nu i-a interesat dacă decizia se dă după un an. 

Cel mai important a fost să dea o decizie corectă atâta timp cât ştiau că sancţiunea este mai mare decât un an. Ne ducem într-o direcţie greşită când spunem că şi-au bătut joc de Halep, de noi.

ADVERTISEMENT

“Cu ce ne-ar fi ajutat dacă s-ar fi dat decizia mai rapid? Putea să primească şase ani”

Pentru cei de la Comisia care a dat sancţiunea, nu era cel mai important să dea decizia rapid. Era cel mai important să analizezi şi ce aduce partea adversă, probele, şi să dea decizia corectă. Nu o decizie rapidă.

Noi ne-am cramponat că am luat-o ca pe o umilinţă. Cu ce ne-ar fi ajutat dacă s-ar fi dat decizia mai rapid? Putea să primească şase ani pentru că sunt două abateri.

ADVERTISEMENT

Pentru fiecare abatere, sancţiunea este de patru ani de zile. Le-au comasat. Trebuie făcute simultan. S-au suprapus şi au rămas patru ani, probabil. Propunerea a fost de şase ani, iar comisia, blamată că nu a dat mai repede, i-a dat patru ani”, a spus Cristi Balaj la FANATIK SUPERLIGA.

“Este exclus să fie ceva împotriva românilor, este mania persecuţiei”

Simona Halep contestă decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar fostul şef de la ANAD speră ca sportiva să primească o reducere a pedepsei, în condiţiile în care ar fi putut ingera suplimentele la recomandarea oamenilor din staff:

ADVERTISEMENT

“Probabil depăşirile sunt mult prea mici, nu ştiu de ce contestă. Orice paşaport biologic poate fi contestat, dar WADA a stabilit că dacă s-a depăşit limita, din punctul lor de vedere este sancţiune. 

Tu ca şi sportiv, dacă ştii că nu ai luat niciodată nimic, e greu să accepţi o astfel de decizie. Dacă există o persoană din staff care trebuia să fie mai atentă… Este exclus să fie ceva împotriva românilor, este mania persecuţiei.

Important, să sperăm că poate să îşi demonstreze nevinovăţia. Există posibilitatea să vină reprezentantul care i-a recomandat şi i-a garantat că produsul poate fi ingerat, că nu este un pericol din punct de vedere anti-doping. Dacă există o asemenea persoană, atunci putem vorbi de lipsa intenţiei. În acest caz, sancţiunea există, dar este redusă”, a spus Cristi Balaj.

FANATIK SUPERLIGA este în direct și în exclusivitate, pe FANATIK.RO, de la 10:30. Show-ul se poate vedea în fiecare luni, marți și vineri, iar în premieră, în aceeași zi de la 17:30. Emisiunea este pe canalul de Youtube Fanatik și pe Facebook Fanatik și Horia Ivanovici Oficial.

Cristi Balaj, fost preşedinte ANAD, exclude un complot împotriva Simonei Halep

ADVERTISEMENT