News

Fostul șef al Romarm iese la atac. Mișcare-surpriză făcută de Gabriel Țuțu, acuzat de DNA în dosarul măștilor neconforme

Gabriel Țuțu, cercetat de DNA în dosarul măștilor neconforme alături de Victor și Alexandru Pițurcă, a lansat o ofensivă-surpriză împotriva companiei Romarm.
12.07.2023 | 11:03
Fostul sef al Romarm iese la atac Miscaresurpriza facuta de Gabriel Tutu acuzat de DNA in dosarul mastilor neconforme
Gabriel Țuțu, fostul director Romarm, a fost reținut de procurorii DNA, în ianuarie 2023 / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Fostul director general al Romarm, Gabriel Țuțu, a dat în judecată compania de stat, la patru luni după ce a fost demis, în urma scandalului măștilor neconforme. Țuțu a fost pus sub acuzare de DNA, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual în legătură cu achiziții de mașini de fabricare a măștilor sanitare și achiziții de măști neconforme, în timpul pandemiei. În dosar mai apar Victor și Alexandru Pițurcă, care au intermediat achizițiile.

Dosarul măștilor a semănat cu un exercițiu de imagine

După ”bomba” detonată de Direcția Națională Anticorupție, în ianuarie 2023, asupra dosarului Romarm s-a lăsat o liniște apăsătoare. Reținerea fostului selecționer pentru 24 de ore a reprezentat un adevărat șoc pentru opinia publică.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București le-a mai tăiat din avânt procurorilor, sugerând că reținerea lui Pițurcă a semănat mai mult cu un exercițiu de imagine, că în cazul lui Țuțu nu sunt indicii care să dovedească reaua sa credință și că DNA a știut de existența presupuselor fapte încă din 2020, însă nu a acționat decât trei ani mai târziu.

Gabriel Țuțu a fost demis din funcția de director Romarm, în urma scandalului măștilor

Totuși, în urma scandalului uriaș și a acuzațiilor extrem de grave aduse de procurori, Consiliul de Administrație al companiei Romarm a decis să-l demită pe Gabriel Țuțu din funcția de director general, începând cu data de 14 martie.

ADVERTISEMENT

Având în vedere evoluţia evenimentelor cu privire la situaţia domnului Gabriel Ţuţu, prin impunerea unor noi obligaţii în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administraţie al CN ROMARM SA a decis revocarea domnului Gabriel Ţuţu din calitatea de Director General al companiei, începand cu data de 14.03.2023.

Până la numirea unui nou Director General, conducerea executivă va fi asigurată de către Directorul Economic al CN ROMARM SA”, a anunțat compania, la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

De ce a dat Gabriel Țuțu în judecată Romarm

Fostul director a părăsit funcția, însă nu fără luptă. Potrivit informațiilor FANATIK, Gabriel Țuțu a dat în judecată CN Romarm SA, deschizând o acțiune care are ca obiect ”pretenții”. Dosarul a fost depus la Tribunalul București, la mijlocul lunii iunie, însă primul termen nu a fost stabilit. Din primele informații, nu reiese că Țuțu contestă decizia de demitere, iar litigiul are legătură cu unele drepturi pe care fostul angajator încă i le datorează.

Contactat de FANATIK, Gabriel Țuțu a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect, motivând că se află în vacanță.

ADVERTISEMENT

Ce afaceri are fostul șef al Romarm

Potrivit declarației de avere completată în vara anului 2022, Gabriel Țuțu încasa un salariu mediu lunar de 16.200 de lei, în funcția de director al Romarm. El deținea o jumătate dintr-un apartament de 87 mp, situat în București și avea două împrumuturi (unul bancar și altul către o persoană fizică), în valoare totală de 110.000 lei, scadente în 2023.

Fostul șef Romarm mai deține părți sociale la patru societăți comerciale, inclusiv la o companie de securitate, cu sediul în Cipru. Astfel, el a mai obținut suma de 94.763 de lei, din dividende.

Romarm este o societate deținută de statul român. Compania a fost înființată în anul 2000 prin fuzionarea celor mai importante fabrici ale Industriei Românești de Apărare. Romarm este principalul furnizor de echipament militar din România și este producător și exportator de armament al statului român.

ADVERTISEMENT