News

Gabriel Ţuţu a fost dat afară din funcţia de director general al Romarm. Este prima demitere în dosarul măştilor neconforme

Primele consecinţe ale scandalului declanşat de dosarul măştilor neconforme. Gabriel Ţuţu, directorul general al Romarm, a fost revocat din funcţie.
09.03.2023 | 15:13
Gabriel Tutu a fost dat afara din functia de director general al Romarm Este prima demitere in dosarul mastilor neconforme
Gabriel Ţuţu a fost revocat din funcţia de director general al Romarm Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul de Administraţie al Romarm a decis revocarea din funcţie a directorului general al companiei, Gabriel Ţuţu, începând cu data de 14 martie. Acesta este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă în formă continuată, fals intelectual în legătură cu achiziţii de maşini de fabricare a măştilor sanitare şi de măşti sanitare neconforme în timpul pandemiei.

Gabriel Ţuţu a fost mai mult în concediu de la declanşarea scandalului

Tribunalul Bucureşti a decis plasarea sub control judiciar a lui Alexandru Piţurcă şi a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, în dosarul intrumentat de DNA. Instanţa a respins astfel cererea de arestare preventivă formulată de către procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

În contextul acestui scandal, Consiliul de Administraţie al Romarm a decis joi revocarea din funcţia de director general a lui Ţuţu, începând cu marţea viitoare. “Având în vedere evoluţia evenimentelor cu privire la situaţia domnului Gabriel Ţuţu, prin impunerea unor noi obligaţii în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administraţie al CN ROMARM SA a decis revocarea domnului Gabriel Ţuţu din calitatea de Director General al companiei, începand cu data de 14.03.2023. Până la numirea unui nou Director General, conducerea executivă va fi asigurată de către Directorul Economic al CN ROMARM SA.”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

De la declanşarea scandalului măştilor neconforme, Gabriel Ţuţu a stat mai mult în concediu de odihnă, lucru confirmat săptămâna trecută de ministrul Economiei, Florin Spătaru. Mai mult, acesta spunea că Parchetul a clarificat statutul juridic în cazul lui Țuțu și “nu reiese că ar fi incompatibil cu mandatul pe care îl are”.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii ianuarie, directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu, şi Alexandru Piţurcă, fiul fostului selecţioner Victor Piţurcă, au fost reținuți într-un dosar legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme, din China, pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Ulterior, un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă. Magistratul a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, având mai multe interdicţii. În acelaşi dosar, Victor Piţurcă este cercetat, tot sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă.

ADVERTISEMENT

Gabriel Țutu, a fost numit în funcția de director general al Romarm, compania de armament deținută de statul român, în luna decembrie a anului 2019. În CV-ul său scrie că a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ în anul 1996 și până în anul 1998 a lucrat ca agent de poliție în Galați. Tot din acel an a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității Danubius, iar din 2001, în ultimul an de studii, a preluat conducerea pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați, ca angajat al firmei SC Securent SA, din București.

Între 2002 și 2004 să urmeze un program de master la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, Academia SRI, iar din anul 2003 până în 2011, lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații, unde ajunge să conducă departamentul de combatere a amenințărilor cibernetice la adresa securității naționale.

ADVERTISEMENT

În perioada în care este șef de departament în cadrul SRI, între 2008 și 2009, urmează cursuri post-universitare la Institutul Diplomatic Român în domeniul relațiilor internaționale. Mai mult, în timpul ultimului an în cadrul SRI, a urmat cursuri și la Colegiul Național de Apărare, dizertația sa fiind despre criza economică și riscurile financiare la adresa securității naționale.

ADVERTISEMENT