News

Fostul șef DIICOT, acuzat de comportament abuziv față de doi polițiști de la rutieră. Inspecţia judiciară s-a sesizat în legătură cu Daniel Horodniceanu. Update

Daniel Horodniceanu este protagonistul unei filmări în care are un comportament abuziv la adresa polițiștilor de la rutieră. Procurorul susține că a fost provocat
08.05.2023 | 10:09
Fostul sef DIICOT acuzat de comportament abuziv fata de doi politisti de la rutiera Inspectia judiciara sa sesizat in legatura cu Daniel Horodniceanu Update
Daniel Horodniceanu este, în prezent, vicepreședinte CSM Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
08-05-2023
07:14

Inspecţia judiciară s-a sesizat în cazul lui Horodniceanu

Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi va efectua verificări pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al CSM, în timpul dialogului pe care acesta l-a purtat cu echipajul de poliţie care l-a oprit în trafic.

“În urma apariţiei înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliţie, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare şi va efectua verificări pentru a clarifica circumstanţele incidentului şi a evalua comportamentul magistratului în timpul interacţiunii cu echipajul de poliţie”, se arată în comunicatul public transmis de Inspecţia Judiciară.

Filmarea a fost realizată în timpul nopții când echipajul de la rutieră l-a oprit pe procurorul Daniel Horodniceanu pentru că ar fi efectuat o depășire fără să semnalizeze.

Daniel Horodniceanu, acuzat de comportament abuziv față de doi polițiști de la rutieră

Fostul șef al DIICOT, actual vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu și-a pierdut cumpătul atunci când i s-a cerut să se legitimeze de către echipajul de la rutieră.

ADVERTISEMENT

“Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată, nu mă cunoaşteţi, de ce nu mă cunoaşteţi oare? (…) Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror. Vă mai întreb încă o dată: de ce m-aţi oprit?”, spune procurorul conform înregistrării video publicată de jurnalist.ro.

“Sunteţi foarte scrupuloşi la datorie, văd. (…) Ce faceţi dumneavoastră la ora asta, faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat? (…) Am să vorbesc cu şeful IPJ”, mai spune magistratul, care continuă: “Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crima organizată. (…) Eu sunt în măsură să fac orice, din cauza mea aveți un 15 % la salariu, în favoarea dumneavoastră, eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați luat 15%”.

ADVERTISEMENT

Daniel Horodniceanu: ”Am fost provocat. Imaginile sunt prelucrate”

Procurorul Daniel Horodniceanu a transmis duminică un drept la replică în care încearcă să își explice atitudinea pe care a avut-o față de echipajul de poliție care l-a oprit în trafic.

”Am remarcat că, în cursul zilei de astăzi (duminică n.r.) a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliție pentru o presupusă contravenție rutieră.

ADVERTISEMENT

La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezista presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect.

În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo norma Rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam.

ADVERTISEMENT

Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. As accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în fața unui polițist la datorie.

Comportamentul meu intrigat poate avea un sens – deși e greu sa privești ca acceptabil orice exces de putere – doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar și polițiștii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmplă asta”, acuză vicepreședintele CSM.

Fostul șef al DIICOT susține că a fost provocat și că reacția sa a avut în spate și probleme de natură personală, dar că, totuși, regretă această reacție. Pe de altă parte, Horodniceanu continuă să susțină că a fost oprit fără motiv.

”Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, și să reacționez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu ma caracterizează.

Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care, fie ea și provocată, o regret sincer, subiectul conține și tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer.

Dincolo de calitatea mea de magistrat dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoții publice”, se mai arată în reacția transmisă presei de Daniel Horodniceanu.

ADVERTISEMENT