Sport

Fotbalul mondial e iar în doliu! A murit Gianluca Vialli, fostul mare internațional italian. A câștigat Liga Campionilor cu Juventus și Cupa Cupelor cu Chelsea

Gianluca Vialli, fostul mare fotbalist italian, a încetat din viață la doar 58 de ani, după o lungă suferință, cauzată de un cancer la pancreas.
06.01.2023 | 11:57
Fotbalul mondial e iar in doliu A murit Gianluca Vialli fostul mare international italian A castigat Liga Campionilor cu Juventus si Cupa Cupelor cu Chelsea
Gianluca Vialli avea doar 58 ani. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fostul mare atacant al naționalei Italiei, care a mai evoluat și la Juventus Torino și Chelsea Londra,  a încetat din viață.

Doliu în fotbalul mondial. Gianluca Vialli a murit

După dispariția lui Pele, fotbalul mondial pierde un alt fost mare jucător. Gianluca Vialli a rămas în istoria sportului rege drept unul dintre cei mai buni atacanți, cu peste 100 de goluri marcate în Serie A și alte 15 în 53 de meciuri pentru Squadra Azzura.

ADVERTISEMENT

Fostul antrenor și comentator sportiv la Sky Sports a murit într-un spital din Londra, după o luptă grea împotriva cancerului de pancreas.

Fotbalul italian primește astfel o altă lovitură dură, după dispariția lui Sinija Mihajlovic. Presa din Italia și-a luat adio de la fostul mare jucător: „Ciao, Stradivialli. Odihnește-te în pace!”, au titrat cei de la „Corriere dello Sport”, în timp ce „Gazzetta dello Sport” a scris: „Lumea fotbalului este în doliu: a murit Gianluca Vialli!”.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Gianluca Vialli. Câștigător al Ligii Campionilor cu Juventus și al Cupei Cupelor cu Chelsea

Gianluca Vialli a jucat în Italia la Cremonese, Sampdoria, Juventus și Chelsea, în perioada 1978-1999, și a fost coechipier pe Stamford Bridge cu Dan Petrescu.

Cu naționala Italiei, a reușit să câștige medalia de bronz chiar la ediția din 1990, care s-a disputat în „Cizmă”. În cariera sa a strâns nu mai puțin de 14 trofee.

ADVERTISEMENT

În tricoul Sampdoriei, a câștigat Cupa Italiei (1985, 1988, 1989), Cupa Cupelor (1990), Serie A și Supercupa Italiei (1991). A urmat un nou triumf european cu Juventus, Cupa UEFA în 1991, apoi Serie A (1995),  Cupa și Supercupa Italiei (1995) și cel mai important trofeu din carieră: UEFA Champions League (1996).

La Chelsea, a cucerit Cupa Angliei în 1997, Cupa Ligii, un an mai târziu și din nou Cupa Cupelor în 1998, precum și Supercupa Europei pentru prima oară în carieră. Gianluca Vialli a fost unul dintre puținii fotbaliști care se poate lăuda că a câștigat toate competițiile internaționale intercluburi: Cupa Cupelor, Cupa UEFA, Liga Campionilor și Supercupa Europei.

ADVERTISEMENT

Ca antrenor, a pregătit-o pe Chelsea între 1998 și 2000, iar între 2001 și 2002 a antrenat-o pe Watford. A reușit să aducă performanțe pe Stamford Bridge și de pe bancă: Cupa Ligii (1998), Cupa Cupelor (1998), Supercupa Europei (1998), Cupa Angliei (2000) și Supercupa Angliei (2000).

Dan Petrescu era extrem de îngrijorat de starea de sănătate a lui Gianluca Vialli: „Nu știu dacă are șanse”

Dan Petrescu a fost apropiat de Gianluca Vialli și se temea pentru soarta italianului: „În același timp și Vialli, care a fost colegul și antrenorul meu, prietenul meu, nu este într-o stare bună. Nici el nu știu dacă are șanse… (n.r. – de supraviețuire).

Acum, Doamne Ferește ca Vialli să nu mai fie printre noi. Am înțeles că este în stare foarte gravă. Mama sa, care are 87 de ani, a zburat din Italia în Anglia, ca să îl vadă. Mă gândesc că este ceva grav.

Astea sunt lucruri mai important decât fotbalul. Sunt oameni care au dat tot fotbalului, ca și mine”, spunea „Bursucul” după moartea lui Sinija Mihajlovic.

ADVERTISEMENT