News

Francezii și spaniolii sunt disperați. Specialitățile tradiționale, coq au vin și paella, nu au fost niciodată mai scumpe

Autoritățile franceze au introdus așa-numitul „coș alimentar antiinflaționist”, 50 de articole de bază cărora comercianții cu amănuntul nu au voie să le mărească prețul.
21.04.2023 | 15:28
Francezii si spaniolii sunt disperati Specialitatile traditionale coq au vin si paella nu au fost niciodata mai scumpe
Prepararea paella costă cu 20% mai mult decât anul trecut
ADVERTISEMENT

Prețurile alimentelor din Franța și Spania continuă să crească fără încetare, pe măsură ce la nivelul întregii Uniuni Europene continuă cea mai gravă criză a costului vieții dintr-o generație, după cum relatează Bloomberg, într-o analiză publicată în această săptămână.

Prepararea paella e cu aproape 20% mai scumpă decât în 2022

Prețul principalelor ingrediente pentru prepararea preparatului franțuzesc coq-au-vin – adică pui gătit în vin roşu – a crescut cu 15,4 la sută în luna martie, la peste 19 euro față de aceeași perioadă a anului trecut, după cum a anunţat Biroul de Statistică al Ministerul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

Franța este principalul consumator de păsări de curte din Uniunea Europeană. Prețul puiului, ingredientul principal al acestui preparat tradițional, a crescut cu 18 la sută, morcovii s-au scumpit cu 33,5 la sută, untul cu 23,9 la sută și chiar preţul la vin a crescut, cu 8,4 la sută.

Potrivit datelor agenției de statistică INSEE, inflația în Franța crește într-un ritm alarmant, iar în luna februarie a ajuns la un nivel mai mare decât se aștepta, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente. Produsele alimentare, serviciile și produsele manufacturate sunt principalii factori ai inflației, după cum scrie Bloomberg.

ADVERTISEMENT

De altfel, autoritățile franceze au introdus deja un așa-numit „coș alimentar antiinflaționist” compus din aproximativ 50 de articole de bază și i-au obligat astfel pe marii comercianți cu amănuntul să nu majoreze prețurile acestor produse de bază.

În acelaşi timp, prețurile ingredientelor cheie folosite în preparatul tradiţional spaniol paella au crescut, de asemenea, potrivit unei analize Bloomberg, bazată pe datele preluate de la Institutul Național de Statistică din Spania.

ADVERTISEMENT

Pregătirea acestui faimos fel de mâncare spaniolă este acum cu 18,5 la sută mai scumpă decât în urmă cu un an. Uleiul de măsline a crescut cu 32,1 la sută, în timp ce preţul legumelor a crescut cu 27,8 la sută, pe o bază anuală, și cu 5,7 la sută, pe o bază lunară. De asemenea, prețul la orez a crescut cu 22,1 la sută față de 2022.

Asociația Spaniolă a Tinerilor Fermieri avertizează cu privire la noi creșteri ale prețurilor din cauza unei probabile penurii de ulei de măsline după seceta de anul trecut, deoarece producțiile au fost deja reduse semnificativ în Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume. Prețul orezului ar putea crește și el, din cauza unei scăderi anuale de 40% a producției în 2022.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Ungaria a anunţat că va forţa marii retaileri de alimente să reducă preţurile la unele produse de bază, cel mai recent efort de a ţine sub control inflaţia. Noua măsură, care se aplică la 20 de categorii de alimente de bază şi va forţa retailerii să reducă preţurile la cel puţin un produs din fiecare grup în cadrul campaniile săptămânale de vânzări, va intra în vigoare la 1 iulie.

ADVERTISEMENT