Franța este țara europeană cu cea mai mare creștere a îmbolnăvirilor de COVID-19, după ce vineri, 28 noiembrie, s-au înregistrat 28.629 de cazuri noi. Situația este mai gravă chiar și decât cea din 2021, atunci când, în aceeași perioadă, erau sub 40.000 de cazuri.
Al nouălea val de coronavirus se anunță a fi unul complicat, în condițiile în care Franța se află în fața unei triple epidemii: COVID, gripă și bronșiolită, cu evoluție incertă.
Este o situație cu care Europa nu s-a mai confruntat niciodată, iar medicii atrag atenția că, în acest caz, consecințele ar fi extrem de grave.
În acest moment, peste 1.000 de pacienți testați pozitiv cu COVID-19 sunt internați în fiecare zi, în spitalele din Franța, cu 200 mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Cea mai expusă categorie o reprezintă persoanele în vârstă, care au un sistem imunitar slăbit. În aceste condiții, Oliver Veran, purtător de cuvânt al guvernului francez, a făcut apel către populație să se vaccineze.
”Vă ia doar 5 minute și vă va proteja, va limita riscurile de complicații și spitalizare”, a declarat oficialul guvernului, conform Le Figaro, citat de Mediafax.
În același timp, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că ”pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat” și că scăderea vigilenței oamenilor și autorităților lasă ușa deschisă către apariția unei noi variante ”îngrijorătoare” a Omicron.
”Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul unei conferințe de presă, în care a discutat și despre situația Chinei, care se luptă cu unul dintre cele mai violente valuri de pandemie, de la apariția virusului.
Potrivit OMS, cel puțin 90% din populația lunii are o formă de imunitate la COVID-19, fie datorită unei infecții anterioare, fie datorită vaccinării.