Sport

Franța boicotează Mondialul din Qatar! Țara campioanei mondiale protestează pentru nerespectarea drepturilor omului

Din pricina aspectelor de mediu, dar mai ales cele legate de drepturile omului, 7 orașe, inclusiv Parisul, au decis că nu vor difuza meciurile de la Cupa Mondială din Qatar.
04.10.2022 | 11:10
Franta boicoteaza Mondialul din Qatar Tara campioanei mondiale protesteaza pentru nerespectarea drepturilor omului
Oficialitățile din mai multe orașe din Franța, între care și Paris, au decis să boicoteze Mondialul din Qatar.
ADVERTISEMENT

Mai puțin de 50 de zile (mai exact 47) au rămas până la startul Cupei Mondiale din Qatar. Iar controversele și criticile față de organizatori, din pricina aspectelor legate de mediu, dar mai cu seamă a respectării drepturilor omului, se întețesc. Ultimul exemplu îl oferă țara campioanei mondiale în exercițiu, Franța, care boicotează, prin varii mijloace, competiția.

Faptul că PSG funcționează cu bani din Qatar nu contează pentru edilii Parisului, care au decis să boicoteze Mondialul 2022

Este o obișnuință ca jocurile de top din fotbal, precum finalele competițiilor europene, ori întâlnirile reprezentativelor la competițiile majore să adune comnitățile în spații publice, în jurul unor ecrane gigant.

ADVERTISEMENT

Asistăm însă, acum, la reversul medaliei. Într-un context în care s-a vorbit în mod repetat despre faptul că Mondialul din Qatar reprezintă un caz clar de sportwashing.

Mai exact, de cosmetizare a imaginii unei țări în care drepturile omului sunt încălcate. Ca să nu mai vorbim, strict legat de Cupa Mondială 2022, despre problemele de mediu, ori despre condițiile inumane la care au fost supuși constructorii stadioanelor.

ADVERTISEMENT

În Franța, tocmai aceste evenimente locale devin un vector de exprimare a protestului. Iar fenomenul a căpătat amploare în numai câteva zile.

Lille a dat startul, iar de pe listă nu lipsesc Marseille și Paris

Consiliul Municipal din Lille a fost primul dintre orașe care a votat boicotul. O inițiativă care a fost preluată, ulterior, și de alte municipalități. Precum Strasbourg, Rodez, Reims, și Bordeaux.

ADVERTISEMENT

Primarul orașului Bordeaux Pierre Hurmic, membru al Partidului Verzilor, a explicat decizia: ”Nu dorim ca orașul nostru să devină complice la o astfel de risipă de mediu, ca să nu mai vorbim de toate celelalte.

Drept urmare nu vom fi unul dintre orașele care vor difuza Cupa Mondială pe ecrane gigant în spațiile publice”.

ADVERTISEMENT

A urmat apoi și Marseille. Un alt pol de putere al fotbalului din Franța. Municipalitatea anunțându-și decizia printr-o scrisoare deschisă.

”Angajați în valorile solidarității în sport și construcției unui loc mai durabil, nu putem contribui la promovarea Cupei Mondiale 2022 din Qatar, convertită într-un dezastru uman și ambiental”, se arată în scrisoare.

Chiar și așa, puțini se așteptau ceea ce avea să urmeze. Mai exact faptul că și Parisul a decis să se alăture inițiativei. În condițiile în care PSG și-a clădit succesul din ultimii ani cu banii din Qatar. Și, în contrapartidă, promovează imaginea acestui stat.

Dar anunțul a venit. Viceprimarul Parisului responsabil pentru Sport, Pierre Rabadan, a justificat această decizie, pentru AFP, invocând ”condițiile organizării acestei Cupe Mondiale, atât pe aspectul de mediu, cât și pe cel social”.

Și presa se alătură boicotului

Și nu este totul. Media franceză se implică și ea în acest fenomen. Iar primul exemplu este dat de ”Le Quotidien”, care și-a anunțat boicotul în numărul care a marcat aniversarea a 46 de ani a publicației.

”Fără noi”, a titrat publicația în materialul prin care și-a prezentat decizia. Iar în articol se precizează că nu va publica articole sau reclame despre eveniment. Motivul?

”Competiția cristalizează atacuri intolerabile la adresa demnității și libertății umane. Nu este vorba despre condamnarea unui stat și a unei populații, ci despre a observa faptul că o multitudine de coluzii și decizii absurde au făcut din acest eveniment o concentrare absolută a ceea ce este inacceptabil”

ADVERTISEMENT
Tags: