Sport

Televiziunea daneză, decizie drastică înainte de Mondialul din Qatar. Brian Laudrup a fost dat afară pentru un clip publicitar

Campion european cu Danemarca acum 30 de ani, Brian Laudrup nu va însoți selecționata în Qatar, alături de echipa TV 2, pentru că a promovat Dubaiul fără să-și anunțe angajatorul.
26.09.2022 | 16:05
Televiziunea daneza decizie drastica inainte de Mondialul din Qatar Brian Laudrup a fost dat afara pentru un clip publicitar
După ce a promovat VisitDubai, Brian Laudrup și-a pierdut posturile de analist la TV 2 și Politiken. Foto: Politiken
ADVERTISEMENT

Consultant vedetă la TV 2, televiziunea daneză deținătoare a drepturilor pentru prima reprezentativă, Brian Laudrup nu a mai apărut pe post la meciul cu Croația, de joia trecută. Și nici aseară, pentru a comenta spectaculosul succes cu Franța (2-0). Angajatorul său a făcut lumină. A promovat, fără să anunțe, ”Visit Dubai”, oficiul de turism al Emiratului.

”Campania pentru Dubai nu se potrivește cu postul de expert în fotbal”, a motivat TV 2 încetarea contractului lui Brian Laudrup

În urmă cu 30 de ani, Brian Laudrup, era între cei care realizau minunea de la Euro 1992. Atunci când, cu o echipă strânsă în pripă, din vacanță, pentru a lua locul Iugoslaviei, Danemarca își trecea în cont titlul.

ADVERTISEMENT

Jucătorul care a trecut pe la echipe precum Bayern Munchen, AC Milan, Rangers, Chelsea sau Ajax, avea ulterior să pună umărul și la un alt succes important al naționalei. Mai exact, Cupa Confederațiilor din 1995.

Performanțele sale i-au adus poziția de consultant la mai multe televiziuni. Dar și pe cea de analist al jocurilor reprezentativei la TV2, deținătorul de drepturi în țara sa natală. Poziție din care urma să facă parte inclusiv din delegația postului la Mondialul din Qatar.

ADVERTISEMENT

Numai că, fără să anunțe în prealabil conducerea postului, Brian Laudrup a apărut într-un clip al ”Visit Dubai”, oficiul de turism al Emiratului.

Povestind despre golul său împotriva Braziliei la Cupa Mondială din 1998. Ca și modul special în care l-a celebrat. Dar și despre Dubai în sine, acolo unde vor locui mulți fani în timpul Cupei Mondiale din Qatar.

ADVERTISEMENT

”Campania pentru Dubai nu se potrivește cu postul de expert în fotbal pentru echipa națională masculină. De aceea, colaborarea lui Brian Laudrup cu TV 2 se încheie.

Dorim să-i mulțumim lui Brian pentru înțelegerea și contribuția sa la meciurile naționalei masculine de la TV 2”, a anunțat directorul sportiv Frederik Lauesen.

ADVERTISEMENT

Politiken a procedat la fel

La fel a procedat și ”Politiken”. Și, trebuie spus, parteneriatul cu această publicație tocmai demarase. Mai exact, era implicat într-un podcast dedicat fotbalului, ”Brian and Bolden”, care a avut o singură ediție. Iar proiectul a fost oprit imediat.

”Decizia nu schimbă marele nostru respect pentru Brian Laudrup, experiența și cunoștințele sale despre fotbal. Dar ideea de a face reclamă pentru Cupa Mondială din Qatar prin VisitDubai, este incompatibilă cu standardele noastre de jurnalism critic și independent.

Principii care, desigur, se aplică și acoperirii noastre despre Cupa Mondială din Qatar”, a anunțat redactorul-șef, Amalie Kesler.

”Un caz tipic de spălare sportivă”

Trebuie precizat însă și un alt fapt. Mai exact, canalele media care au încheiat colaborarea cu Brian Laudrup îi reproșează acestuia că a fost implicat într-un caz de ”spălare sportivă”.

Vorbim despre Sportswashing sau sportwashing. Mai exact este un termen care descrie modul în care sportul este folosit de state, organizații, companii sau persoane pentru a îmbunătăți reputația și percepția publicului – atât la nivel național, cât și internațional.

Iar el este folosit atunci când sportul este utilizat ca formă de PR și propagandă de către statele care sunt cunoscute pentru suprimarea sistematică și severă a drepturilor omului.

Ori atât Dubai, care face parte din Emiratele Arabe Unite, cât și Qatar, au fost subiectul unor critici masive. Se referă, printre altele, la lipsa drepturilor omului și a egalității, suprimarea libertății de exprimare și încălcarea dreptului la viață privată.

Mai precis, pentru Qatar, se aplică și în procesul de pregătire a Cupei Mondiale. Căci au fost relevate numeroase cazuri legate de condițiile precare pentru lucrătorii migranți ce au lucrat la infrastructura pentru competiție. Și chiar la decese ale acestora.

ADVERTISEMENT