Sport

Franz Beckenbauer, în România. Episod antologic în Giulești: ”Lăsaţi-o mai uşor”

Franz Beckenbauer, decedat duminică, 7 ianuarie, a fost de câteva ori în România. Mai întâi ca fotbalist, apoi ca analist TV la meciuri disputate de echipe germane în țara noastră.
09.01.2024 | 16:12
Franz Beckenbauer in Romania Episod antologic in Giulesti Lasatio mai usor
Franz Beckenbauer a fost prezent în 2004 la amicalul România - Germania 5-1, disputat pe vechiul stadion al lui Rapid Sursă foto: fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Legendarul Franz Beckenbauer, decedat duminică, 7 ianuarie,  a jucat prima dată în România cu naționala Germaniei, într-un amical disputat pe 2 noiembrie 1967, pe fostul stadion ”23 August”, Arena Națională de astăzi.

”Tricolorii” pregătiți de Angelo Niculescu s-au impus cu scorul de 1-0, prin golul lui  Laszlo Gergely (80). În tribune au fost 35.000 de spectatori.

ADVERTISEMENT

Franz Beckenbauer a înfruntat Steaua, în Ghencea

Franz Beckenbauer a mai venit la București, cu Bayern Munchen, în martie 1972, pentru meciul tur cu Steaua (1-1), din sferturile Cupei Cupelor. Militarii au deschis scorul prin Gigi Tătaru (17), fiind egalați de marele atacant Gerd Muller (70).

”Kaiserul” a fost căpitan de echipă, iar la finalul partidei a făcut schimb de tricouri cu Lajos Sătmăreanu.

ADVERTISEMENT

Ca fotbalist, ”Kaiserul” a mai jucat într-un amical contra României, pe 8 aprilie 1970, la Stuttgart, scor 1-1. Goluri Neagu (19) și Overth (33).

Franz Beckenbauer a fost în România și ca expert TV

Franz Beckenbauer a mai fost în România și ca analist TV. Pe 28 aprilie 2004, legendarul fotbalist și antrenor german a comentat din Giulești meciul amical România – Germania, încheiat cu victoria la scor a ”tricolorilor”, 5-1.

ADVERTISEMENT

Naționala României, care tocmai ratase calificarea la EURO 2004, a realizat o primă repriză fantastică și a condus pe tabelă cu un incredibil 4-0!

Pleşan (21), Raţ (23) şi Dănciulescu (35, 43) l-au ciuruit din toate pozițiile pe marele portar Oliver Khan, într-un interval de 22 de minute!

ADVERTISEMENT

Episod antologic cu Franz Beckenbauer în Giulești, povestit de Anghel Iordănescu

Fostul selecționer Anghel Iordănescu a dezvăluit un episod antologic de la acea întâlnire, cu Franz Beckenbauer în prim-plan, petrecut în pauza partidei.

”La jocul din Giuleşti, 5-1, Voller era antrenor la Germania, cu Kahn, Lahm, Kuranyi, o echipă extrem de bună… Și îmi amintesc, la un moment dat… la noi a marcat Pleşan un gol superb.

Şi îmi amintesc că, la un moment dat, din tribuna oficială din Giuleşti a coborât Beckenbauer, a trecut prin faţa băncii de rezerve, s-a oprit în dreptul meu şi mi-a spus: langsam, langsam! (n.r.  – lăsaţi-o mai uşor). A fost ceva….eu m-am blocat”, a povestit Anghel Iordănescu, în 2019, într-o emisiune la Digi Sport.

”Generalul” și-a văzut de treabă, iar ”tricolorii” au umilit definitiv Germania în partea secundă. Caramarin a făcut 5-0, în minutul 84. Onoarea nemților a fost salvată de reușita lui Lahm, cu un gol marcat în minutul 88!

După eșecul rușinos suferit de ”Mannschaft” în Giulești, Franz Beckenbauer, cel mai mare fotbalist german al tuturor timpurilor, a fost extrem de vehement: ”Niciodată nu i s-au dat Germaniei pantalonii jos atât de repede”.

Franz Beckenbauer a revenit în România, în august 2009, tot în calitate de expert și a comentat pentru postul TV Sat 1 confruntarea Poli Timișoara – VfB Stuttgart (0-2), disputat pe stadionul ”Dan Păltinișan”, în manșa tur din play-off-ul Ligii Campionilor.

  • 78 de ani a avut Franz Beckenbauer
  • 2 titluri mondiale a câştigat Kaiser Franz: câte unul ca jucător (1974) şi antrenor (1990)
ADVERTISEMENT
Tags: