News

Fricile vecinilor Rusiei. Doi din trei bulgari se tem de un atac al Moscovei. Putin este „mai periculos decât Hitler sau Stalin”, spune și premierul polonez

Bulgarii se tem că Rusia ar putea să le atace țara, iar premierul polonez avertizează că ideologia lui Putin ”este echivalentul comunismului și nazismului din secolul al XX-lea”.
12.05.2022 | 10:30
Fricile vecinilor Rusiei Doi din trei bulgari se tem de un atac al Moscovei Putin este mai periculos decat Hitler sau Stalin spune si premierul polonez
Țările vecine Rusiei se tem că Putin nu se va opri la Ucraina Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Doi din trei bulgari se tem că Rusia le va ataca țara cu rachete și bombe, în timp ce mai mult de jumătate se tem că Rusia ar putea să o ocupe, se arată într-un sondaj sociologic realizat de agenția ESTAT în numele Fundației Workshop for Civic Initiatives.

Doi din trei bulgari se tem de un atac al Rusiei

Potrivit sondajului, trei din patru bulgari se tem de folosirea armelor nucleare, în timp ce 54% spun că se tem de posibila ocupație de către Rusia, iar 62% se tem de atacuri cu rachete și bombe asupra teritoriului țării lor.

ADVERTISEMENT

Acest lucru ar putea explica de ce țara nu favorizează o politică dură împotriva Moscovei și de ce societatea bulgară încearcă să adopte o poziție neutră față de războiul din Ucraina.

Între timp, doar 10% spun că sunt familiarizați cu istoria relațiilor bulgaro-ruse, în timp ce 80% spun că nu se simt încrezători în cunoștințele lor, ceea ce creează un teren fertil pentru propaganda rusă și denaturarea faptelor istorice.

ADVERTISEMENT

Sondajul indică, de asemenea, că 50,3% dintre respondenți spun că se așteaptă ca NATO să ajute dacă Bulgaria este atacată, dar doar 41% susțin aderarea Bulgariei, în timp ce 33% sunt împotrivă.

61% dintre bulgari nu știu că Rusia s-a opus unificării teritoriilor bulgare în 1885, iar 42% dintre oameni sunt convinși că URSS nu a declarat război Bulgariei. Țara a fost ocupată de Armata Roșie din 1944 până în 1947, după care Bulgaria a fost condusă sub dictatură comunistă pentru următorii 45 de ani, relatează Euractiv.

ADVERTISEMENT

Premierul polonez avertizează asupra ”ideologiei monstruoase” a lui Vladimir Putin

Vladimir Putin este mai periculos decât Hitler sau Stalin, a avertizat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a cerut ca „ideologia monstruoasă” a tiranului rus să fie nimicită.

Mateusz Morawiecki a spus că Putin are „arme mai mortale la dispoziție” decât dictatorii secolului al XX-lea, cel mai probabil referindu-se la arsenalul nuclear al Rusiei, și a adăugat că folosește și internetul pentru a-și răspândi propaganda.

ADVERTISEMENT

Web-ul a fost „infectat… cu milioane de știri false”, a spus Morawiecki, citat de Daily Mail. El a mai spus că lumea are nevoie de „deputinizare”.

„Ideologia ‘Russkiy Mir’ (lumea rusă) a lui Putin este echivalentul comunismului și nazismului din secolul al XX-lea”, susține el. „Este o ideologie prin care Rusia justifică drepturile și privilegiile inventate pentru țara sa.”

Această ideologie, a spus premierul polonez, reprezintă o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă și trebuie „înlăturată în întregime”.

Morawiecki a subliniat discursul lui Putin de Ziua Victoriei, când Putin le-a spus rușilor că se luptă din nou cu „naziștii”, o linie comună de propagandă rusă pentru a justifica invadarea Ucrainei de către Kremlin.

„Voi luptați pentru Patria Mamă, pentru viitorul ei, astfel încât nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial. Ca să nu existe loc în lume pentru călăi și naziști”, a spus Putin.

Morawiecki acuză Occidentul că ignoră amenințarea crescândă a ideologiei lui Putin

Potrivit premierului polonez, Putin „a prezentat din nou lumii mitologia victoriei Rusiei asupra nazismului”, dar a ignorat deceniile de tulburări provocate de Uniunea Sovietică în multe țări din Europa de Est după război.

Acum Putin a inaugurat o nouă eră a imperialismului rus și răspândește propagandă care „descrie agresiunea împotriva Ucrainei ca pe o operațiune de ‘denzificare’ a țării”.

El a acuzat Occidentul că ignoră amenințarea crescândă lucru care i-a permis lui Putin să promoveze ideologii asemănătoare cu „comunismul și nazismul secolului al XX-lea”.

„Putin nu este nici Hitler, nici Stalin. Din păcate, el este mai periculos”, a spus Morawiecki. „Dacă Europa îl va opri, Putin va conduce forțele ruse mai departe în Europa”, a avertizat el. „De noi depinde să decidem unde oprim [Rusia]”, mai spune el.

Avertismentul lui Morawiecki a venit în același timp cu cel al directorului american al serviciilor de informații, Avril Haines, care a declarat, de asemenea, că Putin nu va pune capăt așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina în regiunea Donbas.

Ea a avertizat că Putin ar putea face o mișcare pentru a ocupa regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova și ar putea bloca accesul Ucrainei la mare.

ADVERTISEMENT