News

Fugara Alina Bica și-a schimbat adresa de frica jurnaliștilor. Fosta șefă DIICOT a fost audiată în România și a cerut evacuarea întregii săli

Alina Bica vrea să scape de jurnaliștii care se țin pe urmele ei, în Italia. Fosta șefă DIICOT le-a spus judecătorilor români că a fost nevoită să-și schimbe domiciliul.
19.03.2024 | 16:19
Fugara Alina Bica sia schimbat adresa de frica jurnalistilor Fosta sefa DIICOT a fost audiata in Romania si a cerut evacuarea intregii sali
Până anul trecut, Alina Bica a locuit în Altamura, Italia, acolo unde partenerul ei deținea un restaurant / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Facebook
ADVERTISEMENT

Alina Bica e la doar un pas de a deveni prima fugară care se poate întoarce liniștită în țară, fără a mai avea grija că ar putea fi arestată. Fosta șefă DIICOT și-a executat întreaga pedeapsă de patru ani, în Italia, într-un regim extrem de lejer. Mai nou, ea cere justiției din România să nu mai emită un alt mandat european pe numele ei.

Alina Bica a scăpat de pedeapsă în Italia. Urmează România

La sfârșitul lunii februarie, Alina Bica a fost audiată prin videoconferință de către judecătorii Curții de Apel, care trebuie să judece contestația la executare depusă de fosta șefă a DIICOT.

ADVERTISEMENT

În timpul audierilor, Bica le-a confirmat judecătorilor că și-a efectuat perioada de executare a pedepsei în întregime, lucru dezvăluit de FANATIK în premieră, încă din toamna anului trecut.

”La interpelarea Curţii, în sensul de a preciza dacă se află în perioada executării pedepsei aşa cum a fost recunoscută de către statul italian, contestatoarea-condamnată precizează că nu se mai află în executarea pedepsei, precizând că a finalizat executarea pedepsei în Italia”, se arată în încheierea de ședință consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației europene în domeniu, autoritățile unui stat își pierd dreptul de a mai emite forme de executare a pedepsei unui condamnat, dacă acesta și-a început executarea într-un alt stat membru.

Fosta șefă DIICOT ar putea scăpa de mandatul european

Alina Bica are de partea ei o hotărâre pe fond a Tribunalului București, care îi deduce o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, perioadă în care a fost în arest la domiciliu sau a fost reținută în Costa Rica. Judecătorii au dispus emiterea unui nou mandat european de arestare, conform cu această decizie.

ADVERTISEMENT

Doar că fosta șefă antimafia a contestat-o, solicitând instanței să renunțe la a mai emite un alt mandat pe numele ei, ținând cont că și-a finalizat executarea pedepsei. Ea spune că, odată emis un nou mandat, riscă să fie din nou reținută în Italia.

Bica se plânge că e singurul caz din România unde justiția refuză să-i echivaleze pedeapsa

”De asemenea, precizează că a formulat contestaţie prin care a solicitat să existe o hotărâre prin care să se constate că a executat pedeapsa întrucât autorităţile italiene, atâta timp cât există forme de executare în România, nu pot să intervină, să modifice şi să constate executat cuantumul pedepsei de 4 ani întrucât la acest moment apare în toate sistemele de semnalare ca fiind o persoană căutată în România, care are emis un mandat de executare.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă se respectă hotărârea emisă de Tribunalul Bucureşti, în sensul că se emit din nou forme de executare, va ajunge din nou în închisoare şi va executa pentru a doua oară aceeaşi pedeapsă deoarece se va semnala în sistemul din Italia că a fost emis un nou mandat de executare pe numele său, va sta din nou 48 de ore în penitenciar până când va ajunge în faţa unui judecător pentru a explica că este arestată a doua oară pentru aceeaşi pedeapsă”, a mai arătat Alina Bica, potrivit documentului de încheiere de ședință.

Fosta procuroare se consideră discriminată și spune că este ”singurul caz din România”, în care justiția refuză să-i ”echivaleze” pedeapsa, astfel încât să îi retragă formele de executare.

A fost evacuată sala de judecată pentru audierea Alinei Bica

Audierea Alinei Bica s-a desfășurat cu ușile închise, pentru că aceasta nu a dorit ”ca presa să participe la judecată”.

”Totodată, precizează că a fost nevoită să îşi schimbe domiciliul pentru că au apărut jurnalişti în faţa locuinţei sale”, a notat grefiera de ședință. Ca urmarea a cererii Alinei Bica, instanța a dispus evacuarea sălii și a declarat ședința nepublică.

Anul trecut, Alina Bica locuia într-un cochet oraș medieval din zona Bari, numit Altamura. Aici, partenerul ei de viață deținea un mic local, unde Bica a fost văzută la evenimentul de inaugurare, vânzând pizza. După ce s-a aflat unde locuiește și ce lucrează, restaurantul a fost închis, iar Bica și-a schimbat domiciliul.

Partenerul Alinei Bica și-a închis restaurantul din Altamura

Alina Bica a beneficiat de un tratament mai mult decât blând din partea justiției italiene. Aceasta a executat pedeapsa dictată în România pentru favorizarea infractorului într-un regim lejer de arest la domiciliu. Mai exact, Bica a fost obligată să nu părăsească domiciliul pe durata nopții. Ziua, românca putea să meargă unde dorea, fără să i se îngrădească în vreun fel dreptul la muncă.

Miercuri, 20 martie, Curtea de Apel București ar putea lua o decizie în ceea ce privește cererea Alinei Bica. În cazul în care judecătorii români vor admite contestația fostei procuroare și îi va anula mandatul de arestare, acest lucru ar echivala cu o recunoaștere din partea justiției române a executării pedepsei în Italia.

ADVERTISEMENT
Tags: