News

Fugarul Sorin Oprescu, pe lista foștilor parlamentari care au dat statul în judecată

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a dat în judecată Parlamentul României, alături de mai mulți foști deputați și senatori.
14.09.2023 | 09:03
Fugarul Sorin Oprescu pe lista fostilor parlamentari care au dat statul in judecata
Medicul Sorin Oprescu a avut două mandate de senator în Parlamentul României. În iunie 2023, aleșii și-au pierdut pensiile speciale / Foto: Raul Stef / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Condamnat la 10 ani și opt luni de închisoare pentru fapte de corupție și fugit în Grecia, fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, apare pe lista aleșilor care au deschis o acțiune în instanță împotriva Parlamentului României. Fostul primar al Capitalei a fost ales de două ori în Senatul României, pe listele PSD.

Sorin Oprescu a dat în judecată Parlamentul, alături de Adrian Năstase și Anghel Iordănescu

Sorin Oprescu (71 de ani) a refuzat să se mai întoarcă în România pentru a-și executa pedeapsa în dosarul de corupție, însă apare pe lista foștilor parlamentari care au dat în judecată statul român.

ADVERTISEMENT

Fostul primar al Capitalei s-a alăturat unui număr mai mare de foști aleși care au deschis o acțiune în instanță, la secția ”Conflicte de muncă și Asigurări sociale” a Tribunalului București, având ca obiect ”pretenții”, pârâți fiind Senatul României și Camera Deputaților.

Printre aceștia se numără: Ilie Sârbu, Sorin Stănescu, Nicolae Văcăroiu, Mădălin Voicu, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolăescu, Anghel Iordănescu, Matei Vintilă (socrul lui Șerban Huidu), Adrian Năstase sau Octav Cozmâncă.

ADVERTISEMENT
proces oprescu
Numele lui Sorin Oprescu apare pe lista reclamanților în procesul foștilor parlamentari

Acțiunea vine după ce, la finalul sesiunii parlamentare, pe 26 iunie, aleșii au votat renunțarea la pensiile speciale – denumită, generic, indemnizație pentru limită de vârstă. La scurtă vreme, instanțele au fost luate cu asalt de foști parlamentari care contestă măsura, așa cum s-a întâmplat și în 2021, când a fost luată o decizie asemănătoare. Paradoxal, Sorin Oprescu nu mai are dreptul la pensie specială, pentru că a fost condamnat definitiv, pentru fapte de corupție.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate și reintroduse de mai multe ori

Pe 5 mai 2022, Curtea Constituțională a stabilit că desființarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă a parlamentarilor s-a făcut greșit, unul dintre argumente fiind că legea 7/2021 a fost adoptată într-o singură zi. Deloc întâmplător, pe 26 iunie 2023, s-a folosit o procedură accelerată, măsura putând fi, de asemenea, atacată, inclusiv în instanță, la fel ca în trecut.

ADVERTISEMENT

În România, peste 800 de foști parlamentari au beneficiat de pensii speciale, cu un buget alocat de peste 55 de milioane de lei.

Indemnizațiile pentru limită de vârstă, în cazul foștilor parlamentari, au fost acordate în funcție de numărul de mandate încheiate. Astfel, pentru un mandat redus (cum este cazul mandatului 1990-1992) s-a acordat 1.483 de lei, pentru un mandat întreg – 2.187 lei, pentru două mandate – 5.741 lei iar pentru trei sau mai multe mandate – 12.168 lei.

ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu nu a apucat să-și încheie al doilea mandat de senator

Sorin Oprescu a fost senator între anii 2000 și 2008, însă nu a apucat să-și încheie al doilea mandat, pentru că a câștigat alegerile pentru primăria Capitalei. El a făcut parte din grupul parlamentar PSD până în aprilie 2008, când a devenit independent.

Indemnizația pentru limită de vârstă a parlamentarilor a fost introdusă în anul 2006, motivația fiind aceea că aleșii nu au salariu ci sunt remunerați cu o indemnizație, deci veniturile lor nu pot fi calculate în funcție de contributivitate.

Fostul primar a fugit în Grecia pentru a nu face închisoare

În mai 2022, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru mai multe fapte de corupție, comise pe vremea când era primar. El a fost acuzat, printre altele, că a constituit un grup infracțional organizat, care s-a ocupat cu darea și luarea de mită și s-a folosit în scopuri proprii de diverse sume provenite din bugetul municipiului București.

În 2015, Sorin Oprescu a fost arestat preventiv, după ce a fost prins în timp ce primea 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost șef al Administrației Cimitrelor.

După condamnare, Sorin Oprescu nu a mai fost găsit la domiciliu, iar câteva zile mai târziu, fostul edil a fost reținut în Grecia. Pe 31 mai 2023, Sorin Oprescu a fost eliberat pe cauțiune de o instanță din Atena, după care autoritățile elene au respins cererea de extrădare formulată de România pe numele acestuia.

În timpul audierilor, el le-a mărturisit judecătorilor că are o pensie de aproximativ 15.000 de lei, echivalentul a 3.000 de euro, după o carieră de medic chirurg și profesor universitar.

ADVERTISEMENT