News

Fumătorii, vânați de un nou proiect de lege. Interdicțiile se vor extinde la tot ce scoate fum, cu sau fără tutun

Un grup de parlamentari USR vrea să extinde restricțiile care vizează țigările, la toate produsele care sunt fumate, indiferent dacă acestea conțin tutun sau nu.
16.02.2023 | 13:58
Fumatorii vanati de un nou proiect de lege Interdictiile se vor extinde la tot ce scoate fum cu sau fara tutun
Restricții extinse la toți fumătorii Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Războiul împotriva fumătorilor ar putea intra într-o nouă fază, în care obiectivul nu este doar combaterea consumului de tutun pentru limitarea efectelor nocive ale acestuia, ci fumatul în sine, chiar și în cazurile în care nu este vorba de produse din tutun. Inițiatorii unui proiect de lege depus la Senat vor să combată „gestica specifică fumatului”, iar magazinelor să interzică afișarea produselor din tutun, înlocuindu-le cu o listă scrisă cu un font a cărui mărime este stabilită prin lege.

Interzis pentru tot ce scoate fum

Cei doi semnatari de la USR susțin că legea este necesară nu pentru reducerea consumului de tutun, ci pentru accelerarea ritmului de reducere. „Urmărind evoluţia consumului de tutun al copiilor începând cu anul 2004, studiile Global Youth Tobacco Survey arată că, după 10 ani de scădere semnificativă şi constantă a procentului copiilor cu vârsta de 13-15 ani care fumează, în prezent observăm o încetinire a ritmului de scădere atât a tentativelor de a încerca ţigara cât şi a fumatului curent”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În primul rând, este lărgită considerabil semnificația cuvântului „fumat” din Legea 349/ 2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, astfel încât să vizeze nu doar țigările, trabucurile sau pipele, în cazul cărora fumul este produs prin ardere, ci orice produs care conține nicotină sau este derivat din tutun. În consecință, toate restricțiile privind fumatul în locurile publice care se aplică pentru țigări vor fi valabile și pentru țigările electronice sau produsele din tutun încălzit, prin al căror consum nu se produce gudron pentru că nu există ardere.

În autorii proiectului nu se opresc aici. Sintagma „produse similare” tutunului este astfel definită încât să includă orice produs prin a cărui inhalare se produce fum, chiar dacă nu are tutun și nici măcar nicotină: „Un produs sau sistem asemănător ca mod de utilizare şi scop cu produsele din tutun care se pot fuma, dar care nu conţine tutun, cum ar fi dispozitivele destinate fumatului, dar fără a se limita la ţigaretele electronice, produsele din plante pentru fumat ori narghileaua fără tutun.

ADVERTISEMENT

Astfel, nu va mai conta dacă produsul respectiv nu este toxic pentru cei din jurul fumătorului sau nici măcar pentru acesta. Este suficientă producerea de fum pentru ca respectivul produs să fie interzis în baruri, cluburi ș.a.m.d. Astfel că cei care au renunțat la țigările clasice pentru cele electronice sau pentru tutunul încălzit ca să evite restricțiile vor fi nevoiți și ei, pe viitor, să părăsească spațiile închise în momentele în care se vor deda acestei plăceri.

Magazinele specializate, tratate precum sex-shopurile

Inițiatorii recunosc deschis că vor să combată „gestica specifică” fumatului. „Urmare a contactului cu nicotină şi cu gestica specifică fumatului de ţigarete, adolescenţii de azi vor deveni adulţii fumători de mâine. Astfel, măsurile de reducere a consumului de tutun care şi-au dovedit eficacitatea prin diminuarea procentului de copii care fumează şi care sunt expuşi efectului toxic al fumului de tutun, sunt subminate de lacune de reglementare legislativă”, se spune în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Restricții noi sunt impuse și producătorilor care nu vor mai putea sponsoriza niciun fel de eveniment, cultural sau nu, iar publicitatea va fi interzisă inclusiv pentru produsele din tutun încălzit întrucât și acestea vor fi vizate de noile definiții pentru „fumat” și „produs similar” tutunului. Mai mult, comercianții nu vor mai putea să afișeze produsele din tutun sau similare tutunului, cu excepția magazinelor cu acest specific. Însă și acestea vor trebui să aibă vitrine opace, prin care trecătorii să nu poată vedea în interior. Practic, magazinele de tutun, produse similare sau produse conexe consumului de tutun (pipe, foițe de țigară, filtre etc.) vor deveni niște „prăvălii ale rușinii”, precum sex-shopurile.

Țigările, vândute „pe sub mână” la supermarket

În ce privește supermarketurile și magazinele de cartier, pentru acestea se impune un alt set de restricții. Vor putea să vândă țigări, dar nu va fi permisă afișarea vizibilă a acestora. Fumătorii vor trebui să se zgâiască la o hârtie de format A4 pe care sunt scrise mărcile și tipurile de țigară, precum și prețul, cu font de mărime reglementată prin lege:

ADVERTISEMENT

a) afişarea este permisă exclusiv la locul de vânzare;
b) informaţiile sunt scrise ori tipărite pe hârtie;
c) informaţiile sunt scrise sub formă de listă;
d) informaţiile sunt doar sub formă de text care este scris sau tipărit folosind caractere cu o dimensiune uniformă de maxim 14 pt, iar spaţiul dintre linii este cel mult egal cu dimensiunea caracterelor folosite (…)
f) suportul pentru afişare are dimensiunea maximă de 21 x 29,7 cm (format A4).

ADVERTISEMENT