Funcția ascunsă pe care o au mașinile Dacia Logan sau Duster. Mulți șoferi nu știau că se poate activa atât de simplu. O poți face dacă apeși câteva butoane din computerul din bord.
Dacia a fost gândită ca o marcă low cost, însă are numeroase funcții utile pentru șoferi în computerul de bord. Unele dinte ele sunt întâlnite, în general, la autoturismele mai scumpe.
Aceste funcții nu au fost activate din fabrică pentru că modelele realizate au echipări inferioare sau nu sunt destinate pieței de la noi din țară. Potrivit unor surse din piață, funcțiile ascunse nu sunt activate pentru ca modelele Dacia să nu poată face concurență autoturismelor produse de Renault.
Posesorii de mașini Dacia pot activa sau dezactiva anumite funcții regăsite în meniul ascuns al computerului de bord. Este foarte simplu să le activezi și o poți face doar dacă apeși câteva butoane.
Alte funcții întâlnite la modelele Dacia sunt HSA (Hill Start Assist) – asistență la plecarea în rampă, semnalizare cu impuls, Cruise Control și Speed Limiter (pentru modelele prevăzute cu volan cu comenzi și senzori pedale), cameră marșarier (pentru modelele echipate cu sistem multimedia MediaNav sau funcție “cornering” a farurilor.
Dacă vrei să activezi funcțiile din meniul ascuns al computerului de bord al mașinilor Dacia, o poți face în particular sau poți merge la un atelier auto. Prețurile diferă în funcție de cât de multe funcții vrei să activezi. Costurile sunt cuprinse între 50 și 350 de lei.
Nu este recomandat să dezactivezi anumite funcții, cum ar fi sunetul de alertă atunci când una dintre portiere nu e închisă. În plus, nici sunetul de alertă pentru situațiile în care nu e cuplată centura de siguranță nu trebuie dezactivat. Unele funcții din meniu pot fi activate pentru cei care au modele Dacia Sandero sau Logan.
Există o metodă simplă, pe care o poți utiliza la modelele echipate cu sistem audio standard, disponibilă pentru modelele Logan 2, Dokker, Lodgy și Duster.
Ca să accesezi meniul ascuns, trebuie doar să ții apăsat, timp de cinci secunde, pe butonul Menu al sistemului audio. După aceea, meniul ascuns se va deschide și va avea trei secțiuni, și anume Diagnostics, Radio Monitor și Param ID.
Când ajungi aici, se rotește butonul rotativ central și se apasă pentru a selecta funcțiile pe care vrei să le activezi sau să le dezactivezi, cum ar fi Monitor, Faults sau Self Check, notează libertatea.ro.
În meniul Diagnostics, la secțiunea Monitor, poți să monitorizezi tensiunea acumulatorului auto, iluminarea bordului sau viteza de deplasare în format digital. Dacă există erori în computerul de bord, poți verifica acest lucru în meniul Faults.
âFuncționalitatea antenelor, a boxelor sau a microfonului se poate verifica din meniul Self Check. După ce ai activat sau dezactivat funcțiile pe care ți le dorești, ieși din meniu cu ajutorul butonului Back (săgeată).
Dacă ai un model Dacia dotat cu sistemul multimedia MediaNav, este puțin mai complicat să activezi sau să dezactivezi anumite funcții. Mai întâi, trebuie să ai la tine n stick de memorie USB gol.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să pornești MediaNav. După ce interfața sistemului multimedia se încarcă complet, trebuie să-l oprești de la butonul On/Off. Acesta se află în colțul din stânga sus.
Pe ecran o să-ți apară ceasul. Acum, trebuie să apeși succesiv și rapid tastele de volum “+” și “–”, în această ordine. Se introduce apoi stick-ul în portul USB al sistemului multimedia.
Meniul se va deschide în aproximativ trei secunde. Acesta conține mai multe funcții pe care le poți selecta prin intermediul interfeței tactișe a ecranului din bord.
Trebuie menționat că metoda funcționează doar pentru modelele Dacia echipate cu sistemul multimedia MediaNav 4.0.3 sau versiunile anterioare.