News

Furtuna a făcut prăpăd în județul Hunedoara. Clienții unui restaurant, în pericol

Județul Hunedoara a fost afectat de o furtună puternică. Veștile proaste nu se opresc, la 18.00 intră în vigoare un cod portocaliu
05.08.2023 | 18:22
Furtuna a facut prapad in judetul Hunedoara Clientii unui restaurant in pericol
Un copac a căzut peste acoperișul unei case din Petroșani Sursa foto: ISU Hunedoara
ADVERTISEMENT

Copacii rupți de furtună au făcut sâmbătă necesară intervenția pompierilor din județul Hunedoara. Au fost afectate construcții din Petroșani, Deva și Gânțaga.

Furtuna a făcut prăpăd în județul Hunedoara

Judeţul Hunedoara s-a aflat sub avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică, iar de la 18.00 zona se numără printre cele afectate de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

”Pompierii Detaşamentului Petroşani au intervenit, în urmă cu puţin timp, pentru degajarea unui copac de mari dimensiuni care a căzut pe acoperişul unei case.

Copacul s-a rupt în urma unei rafale puternice de vânt, iar tulpina şi crengile desprinse au distrus partea de acoperiş de deasupra camerelor de locuit.

ADVERTISEMENT

Pompierii au intervenit cu o autoscară şi au eliberat acoperişul, iar în urma intervenţiei a fost eliminat pericolul ca şi alte părţi ale copacului să se prăbuşească pe construcţie”, a transmis ISU Hunedoara.

În același timp, la Deva, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea unui copac rupt de vânt care ar fi putut să cadă peste scările şi poarta de intrare ale unui restaurant de lângă Parcul Cetăţii din Deva.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, un echipaj de pompieri ai detaşamentului Hunedoara a intervenit, în jurul orei 15.00, pentru degajarea unor copaci care au căzut peste firele de curent din satul Gânţaga, comuna Bretea Română. Copacii s-au rupt din cauza rafalelor de vânt. Intervenţia de aici este în desfăşurare”, a mai precizat ISU Hunedoara.

Avertizări meteo de furtuni

Pe lângă avertizările meteo, valabile pentru sâmbătă – cea de caniculă -, respectiv până duminică la ora 10.00 – cele de instabilitate atmosferică -, meteorologii ANM au emis sâmbătă și avertizări de vreme severă imediată care au afectat vestul țării.

ADVERTISEMENT

O avertizare meteo de tip cod portocaliu a fost valabilă până la ora 18.00. Meteorologii au anunțat că localitățile Sânnicolau Mare, Dudeștii Vechi, Comloșu Mare, Cenad, Teremia Mare, Beba Veche, Valcani din județul Timiș riscau să fie afectate de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 80…90 km/h, vijelie, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25…35 l/mp.

O altă avertizare care a expirat la ora 18.00 a vizat averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

Localitățile afectate au fost Săcueni, Tileagd, Diosig, Brusturi, Șimian, Sălard, Chișlaz, Sârbi, Roșiori, Tarcea, Abrămuț, Cherechiu, Ciuhoi, Cetariu, Tămășeu, Spinuș din județul Bihor.

ADVERTISEMENT