Furtuna Pia s-a dezlănţuit asupra României și a lăsat dezastru în urma ei. Cele mai mari probleme au fost întâmpinate de românii care au plecat cu mașinile către stațiunile montane, pentru a petrece sărbătorile de iarnă. Șoferii au rămas blocați pe mai multe drumuri din țară.
Iarnă autentică în mai multe regiuni ale României, în preajma Crăciunului, așa cum nu a mai fost de câțiva ani. Dacă ninsoarea a bucurat copiii și iubitorii sporturilor de iarnă, fenomenele meteo au creat probleme în traficul rutier.
Vântul, viscolul și ninsorile puternice au blocat circulația, sâmbătă seara, pe Valea Prahovei, pe drumul dintre Predeal și Azuga. Blocaj a fost și la intarea în Sinaia, acolo unde s-au format coloane de mașini pe câțiva kilometri.
Furtuna Pia a provocat probleme și în județul Harghita, unde au fost înregistrate mai multe incidente rutiere. Aici, șoferii au ajuns în șanț cu mașinile. În Caraș Severin, două drumuri care duceau spre stațiunile Semenic și Muntele Mic au fost închise.
În Bistrița-Năsăud, șoferii de TIR au rămas blocați în trafic din cauza ninsorilor viscolite. Acolo unde nu a nins, vântul a dat bătăi de cap. De exemplu, în Sibiu și Pitești acoperișurile unor blocuri au zburat din cauza rafalelor puternice.
Circulația rutieră a fost oprită pe Transalpina, duminică dimineață, pe DN 67C, între localitățile Novaci și Rânca, din județul Gorj. Măsura a fost anunțată de Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, din cauza ninsorii viscolite.
De asemenea, reprezentanții Poliției au informat că în zona montană a județelelor Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Hunedoara, Mureș, Prahova și Sălaj se circulă în condiții de iarnă, acționându-se cu utilaje de deszăpezire.
Și pe A1 Sibiu – Deva (km. 316 -412) și A10 Sebeș-Turda ninge slab, carodabilul fiind umed. „Pentru reducerea riscului rutier, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să-și asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă și geamuri laterale și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.
Reamintim că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă”, transmite Centrul Infotrafic.
Amintim că ANM (Administrația Națională de Meteorologie) a actualizat prognoza meteo. Vremea rea va ține până în dimineața de Crăciun. Un cod galben de vânt puternic și ninsori viscolite va fi valabil până luni, 25 decembrie la ora 10:00.
Totodată, un cod portocaliu de viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali a intrat în vigoare pe 24 decembrie, la ora 03:00. Acesta va fi valabil până în această seară, la ora 20:00. De la aceeași oră, zona înaltă a Carpaților Orientali va intra sub incidența unui alt cod portocaliu de viscol puternic. Cel din urma va ieși din vigoare pe 25 decembrie, la ora 10:00.