News

Gabriela Firea, mesaj alarmant despre consolidarea clădirilor! Ce spune fostul primar

29.11.2020 | 17:02
Gabriela Firea mesaj alarmant despre consolidarea cladirilor Ce spune fostul primar
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a transmis un mesaj alarmant despre consolidarea clădirilor cu risc seismic. Fostul primar spune că acesta este un subiect de siguranță națională! De asemenea, cea care a condus Bucureștiul preț de 4  ani de zile a adus aminte de Programul început în Capitală despre care spune că trebuie să fie un model pentru întreaga țară.

Firea a tras și un semnal de alarmă și a precizat că nu doar clădirile din București sunt un pericol! „România este în topul țărilor europene vulnerabile în fața cutremurelor. Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai ridicat risc seismic.

ADVERTISEMENT

Locuințele românilor sunt îmbătrânite, iar viețile lor pot fi puse în pericol. Autoritățile lucrează cu o legislație veche de peste 24 de ani și cu fonduri puține alocate la nivel national.

Ce spune Gabriela Firea despre consolidarea clădirilor!

Puține sunt exemplele unde autoritățile locale au găsit soluții. În Capitală, în ultimii patru ani au fost realizați pași cât pentru toți cei treizeci de ani dinainte”, a precizat fostul primar.

ADVERTISEMENT

Totodată, Gabriela Firea a ținut să explice că atunci când a venit la primărie, a găsit foarte multe lucrări blocate, dar și puțini oameni care se ocupau de acest domeniu.

„Reducerea riscului seismic este o treabă foarte serioasă și care nu a primit atenția cuvenită multă vreme. Pe scurt, în anul 2016, am găsit lucrări de consolidare puține și blocate, subfinanțare, doar o mână de oameni care lucrau în Primăria Capitalei în acest domeniu și nici o strategie de viitor”, a adăugat Firea.

ADVERTISEMENT

Primul contact al fostului primar a fost unul dur. Gabriela Firea spune că inventarul imobilelor aflate în pericol era unul impresionant. Aceasta a transmis că erau peste 2.000 de imobile cu probleme, încadrate în diferite clase de risc, majoritatea expertizate și acum 20 de ani.

Tocmai de aceea a decis să înființeze o structură în cadrul primăriei, cu specialiști în construcții, care să se ocupe exclusiv de acest domeniu. Așa a apărut Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

ADVERTISEMENT

„Era nevoie să plecăm la drum cu o strategie. Problema fiind atât de amplă și necesitând o rezolvare cât de cât rapidă, a fost nevoie să avem o imagine asupra situației.

În primul rând, am stabilit ce ne permite legislația să facem, care sunt obligațiile noastre, care sunt obligațiile proprietarilor și unde s-au blocat în trecut lucrurile. Trebuie spus de la început că lucrurile arată cu totul alfel pe hârtie, față de ce am găsit în teren”, a mai spus Firea despre programul București Trainic

Fostul primar a explicat că de multe ori legislația mai mult a încurcat. Conform acesteia, principala lege după care se ghidează toate instituțiile are peste 24 de ani vechime. „În București, însă, am ajuns în această situație pentru că legea nu a fost respectată.

De exemplu, avem și acum clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, prin expertize făcute până în anul 2000, care nu au fost consolidate. Asta în condițiile în care, proprietarii și autoritățile aveau obligația să realizeze aceste lucrări în maximum 4 ani”.

De altfel, Gabriela Firea a transmis că fondul construit îmbătrânește, iar una dintre principalele obligații ale proprietarilor este să-și îngrijească proprietățile, fie că vorbim de persoane fizice sau instituții.

Firea și-a adus aminte și de primele decizii pe care le-a luat în calitate de primar. Ea spune că prioritatea a fost consolidarea clădirilor pericol public. S-a făcut atunci primul inventar al bucureștenilor care locuiesc în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. A reieșit că aproape 9.000 de oameni erau puși în pericol zilnic.

Aceștia nu aveau încredere în autorități că pot realiza lucrările, având în vedere exemplele proaste din trecut, nu aveau resursele necesare pentru consolidare și nu cunoașteau drepturile sau obligațiile pe care le au. Pentru a începe acest program, au fost adoptate hotărâri în Consiliul General al Municipiului București și a fost îmbunătățită, la nivel local, legislația în vigoare.

Concret, în primul rând, au fost oferite facilități proprietarilor. Pentru prima dată, proprietarii cu venituri reduse nu au mai plătit sau au contribuit doar cu jumătate la costul lucrărilor.

„O lucrare de consolidare nu este ieftină și nu este deloc ușor de acceptat să plătești niște sume mari, chiar și în rate pe 25 de ani. Unii proprietari chiar nu au de unde și dacă unul singur nu acceptă, nu se poate începe lucrarea.

Am avut, însă, cazuri unde situația a fost tranșată de judecători. Nu poți să pui în pericol viața vecinilor doar pentru mofturi. Programul pe care l-am realizat împreună cu echipa de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic poate fi un exemplu de bune practici pentru toate autoritățile locale”, a mai zis Firea.

În ultimii trei ani, la nivelul Capitalei au fost realizate expertize tehnice pentru 1.000.000 de metri pătrați, din fonduri publice și private! Astfel, se cunoaște care este riscul seismic real pentru 500.000 mp de locuințe, aproape 300.000 mp de instituții medicale (spitale, policlinici etc.), dar și pentru 200.000 mp de instituții social-culturale (teatre, muzee, etc.).

Pentru toate acestea au fost realizate Documentații de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), Proiecte Tehnice (PT) și se lucrează în unele cazuri la reproiectare! Peste 240 de imobile au fost incluse în programul de reducere a riscului seismic pentru: Expertizare, proiectare sau reproiectare, Intervenții de urgență și Punere în siguranță, Consolidări imobile din clasa RS I, Reparații fațade imobile din clasele RS II și RS III.

De altfel, doar în ultimii doi ani, 10 imobile RS I au fost consolidate din punct de vedere tehnic, 5 imobile fiind în curs de predare către proprietari, 10 imobile sunt în curs de consolidare. Peste 1.500 de persoane au fost relocate din imobile RS I și există peste 3.000 de persoane care își doresc să se mute.

Gabriela Firea spune că tocmai companiile municipale înființate în timpul mandatului său și-au dovedit utilitatea în acest domeniu.

„Majoritatea lucrărilor au fost executate de Compania Municipală Consolidări, prin contracte atribuite de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. În toți acești ani, s-a indus idea că aceste companii au funcționat din fonduri atribuite pe ochi frumoși. Nu, au trăit din ce au lucrat.

În programul de reducere a riscului seismic au lucrat și Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, care a avut specialiștii necesari pentru expertizarea tehnică”, a mai spus fostul primar.

Gabriela Firea știe de ce este nevoie pentru o reabilitare a clădirilor. „E nevoie de o actualizare a tuturor actelor normative, folosind experiența din teren. Trebuie o comunicare mult mai bună între autoritățile locale și centrale pe acest subiect. Noi am ajuns să sesizăm inclusiv Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Riscul seismic este o problemă de siguranță națională pentru că trebuie să luăm în calcul tot fondul construit din România, locuințe, spitale și policlinici, poduri, drumuri, instituții publice”, a adăugat Firea.

Dacă ajunge în Senatul României, Gabriela Firea spune că tocmai aceste lucruri vrea să le modifice. „Există proprietari care nu doresc expertizarea tocmai pentru că nu vor ca imobilul să fie depistat cu risc seismic și să aibă nevoie de intervenție, dar există proprietari care nu-și permit financiar această expertiză.

Așadar, cred că ar fi nevoie de o modificare legislativă prin care expertizarea tehnică să devină obligatorie pentru toate imobilele. Acum legea spune că trebuie expertizate doar imobilele care prezintă degradări sau avarieri. În plus, putem găsi fondurile necesare finanțării acestor expertize, acolo unde proprietarii nu-și permit”

 

ADVERTISEMENT