News

Gafă uriașă a procurorilor în dosarul exploziilor de la Crevedia. Cum s-a pus sechestru pe un imobil ce nu aparținea Flagas SRL, ci unei persoane decedate

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis punerea sub sechestru a mai multor bunuri ale firmei Flagas SRL.
19.03.2024 | 09:03
Gafa uriasa a procurorilor in dosarul exploziilor de la Crevedia Cum sa pus sechestru pe un imobil ce nu apartinea Flagas SRL ci unei persoane decedate
Ionuț Doldurea este unul din cei doi asociați ai firmei Flagas SRL. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Inquam photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Patronii firmei Flagas SRL, societate comercială care administra stația GPL de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, se află în arest la domiciliu. Ei sunt cercetați pentru distrugere din culpă ce a avut loc în urma unui dezastru, după exploziile de la Crevedia, din 26 august 2023, în urma cărora au decedat 6 persoane, iar alte 50 au fost rănite.

S-a pus sechestru pe 63 de imobile ale Flagas SRL

S-a pus sechestru pe bunurile aflate pe numele celor doi, adică imobile și conturi bancare. În ceea ce privește Flagas SRL, s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la mai multe bunuri imobile: 5 în județul Botoșani, 4 în județul Călărași, 28 în județul Dâmbovița, 6 în județul Giurgiu, 19 în județul Ilfov, unul în județul Olt. Prejudiciul reținut în acest dosar se ridică la aproximativ 27 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Unul din aceste imobile sechestrate se află în Bolintin-Vale, dar acesta nu aparținea Flagas SRL, ci unei persoane care îl închiriase firmei. Pe 4 octombrie 2023, un cetățean, N. C., a dat în judecată Flagas SRL la Judecătoria Bolintin-Vale, obiectul dosarului fiind “plângere împotriva încheierii de carte funciară”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Prin plângerea înregistrată acesta a solicitat, în contradictoriu cu intimata SC Flagas S.R.L., anularea încheierii prin care s-a dispus notarea sechestrului asigurător asupra imobilului din Bolintin-Vale înscris în cartea funciară. În motivare, reclamantul a învederat instanței că mama sa, decedată în data de 21 iulie 2023, are calitatea de proprietar al imobilului înscris în cartea funciară, imobil pe care l-a închiriat Flagas SRL pe o durată de 10 ani, printr-un contract semnat pe 5 noiembrie 2016.

ADVERTISEMENT

Petentul a susținut că, raportat la situația juridică a imobilului, Flagas SRL nu avea calitatea de proprietar asupra acestuia, astfel că sechestrul asigurător nu putea fi instituit asupra imobilului. Flagas SRL a depus note scrise în cauză prin care a învederat instanței că sechestrul asigurător a fost ridicat de pe imobilul înscris în cartea funciară și, drept urmare, a fost radiată din cartea funciară și notarea sechestrului.

Parchetul a dispus radierea sechestrului

Instanța a reținut că, prin ordonanța din data de 06.09.2023, emisă de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ în dosarul penal, s-a dispus, printre altele, instituirea sechestrului asigurător asupra imobilul intabulat în cartea funciară, motivat de faptul că Flagas SRL are calitatea de proprietar asupra acestui bun și, totodată, calitatea de inculpat în dosarul penal, măsura fiind necesară în vederea recuperării eventualului prejudiciu produs prin pretinsa infracțiune imputată Flagas SRL.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a instituirii acestei măsuri asigurătorii, sechestrul asigurător a fost notat în cartea funciară, astfel cum rezultă din încheierea din 11.09.2023 emisă de către Oficiul de cadastru și publicitte imobiliară. Prin ordonanța din data de 18.10.2023, emisă în dosarul penal de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ,  s-a dispus, printre altele, radierea notării sechestrului asigurător din cuprinsul cărții funciare, motivat de faptul că bunul nu se află în proprietatea Flagas SRL, ci a altei persoane.

În baza acestei ordonanțe, sechestrul asigurător a fost radiat din cartea funciară prin încheierea din 17.11.2023 , astfel cum rezultă din cuprinsul actualizat al cărții funciare. În drept, instanța reține că obiectul cererii este unul dintre cele trei elemente componente ale acţiunii civile şi se identifică cu dreptul subiectiv protejat prin formularea cererii în justiţie şi cu pretenţia concretă dedusă judecăţii.

ADVERTISEMENT

Dreptul de proprietate al reclamantului s-a reîntregit juridic

Instanța a arătat că obiectul cererii constă în dreptul petentului de exercitare deplină, negrevată a dreptului de proprietate asupra imobilului intabulat în cartea funciară, iar în concret, în dreptul acestuia de a se radia din cartea funciară anterior menționată notarea sechestrului asigurător instituit în sarcina intimatei. Aceasta a menționat că, pe parcursul procesului, Parchetul de pe lângă ÎCCJ  a dispus radierea sechestrului asigurător din cartea funciară.

Ca urmare a acestei dispoziții, Oficiul de cadastru și publicitate imobiliară a dispus radierea sechestrului, astfel cum rezultă din mențiunea din cuprinsul cărții funciare, context în care premisa existenței acestui proces a dispărut. Ca atare, întrucât dreptul de proprietate de care s-a prevalat petentul s-a reîntregit juridic pe parcursul procesului, plângerea sa a rămas fără obiect, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Astfel, pe 5 martie 2024, Judecătoria Bolintin-Vale a admis excepția rămânerii fără obiect a cererii de chemare în judecată, invocată de către intimata Flagas SRL, și a respins cererea de chemare în judecată ca rămasă fără obiect. Reclamantul are dreptul de a formula apel  în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.

ADVERTISEMENT