Life

Gara din România care are peronul la etajul 1. Mari personalități istorice au trecut prin ea

Unde se află prima gara construită pe teritoriul României. Este singura din țară cu detalii unice, precum peronul situat la etajul 1 și statui sculptate de italieni.
12.04.2024 | 20:00
Gara din Romania care are peronul la etajul 1 Mari personalitati istorice au trecut prin ea
Prima gară construită în România a fost tranzitată de personalități marcante ale vremii. Sursa foto: captură Youtube/ Valter Patrick
ADVERTISEMENT

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că pe căile ferate din România se află adevărate bijuterii arhitecturale. Vorbim despre acele gări spectaculoase care au scris file de istorie și care au servit drept popas unora dintre cele mai marcante personalități ale României.

Prima gară din România, o adevărată filă de istorie pentru țara noastră

O călătorie cu trenul poate fi o aventură, mai ales pentru cei care adoră să descopere locuri noi și nu numai. Unele dintre gările din România au povești impresionante pe care, din păcate, nu multă lume le cunoaște.

ADVERTISEMENT

Este și cazul primei gări din România, ridicată în anul 1847. Pe lângă faptul că este prima construcție de pe căile ferate de la noi din România, această gară mai are un aspect care îi dă unicitate.

Gara din Oravița, căci despre ea este vorba, este singura gară din România care are peronul situat la etajul 1. Spre deosebire de restul gărilor din țară, gara din Oravița se distinge prin acest aspect unic.

ADVERTISEMENT

Gara din Oravița se află în județul Banat, iar apariția ei a fost condiționată de o mare necesitate a acelor vremuri. Și anume, transportul în siguranță a cantităților uriașe de cărbuni între Oravița și Anina.

Gara din Oravița este administrată de CFR de la finalul Primul Război Mondial

În anii 1800, Banatul adăpostea importante zăcăminte care erau exploatate la minele din zonă. Toate se află sub ocupația Imperiului Austriac, astfel că transportul de cărbuni dintr-un loc în altul era foarte important.

ADVERTISEMENT

După ce ani la rând acest transport s-a realizat pe străzile de la acele vremuri, cu toții au ajuns la concluzia că o cale ferată le-ar ușura considerabil munca. Astfel, cu ajutorul localnicilor, a fost ridicată prima gară din România.

Românii au făcut echipă cu zeci de meșteri italieni care s-au ocupat să își pună amprenta asupra locului. Italienii au sculptat diverse statui în marmură, iar gara a început să arate din ce în ce mai bine.

ADVERTISEMENT

Potrivit atlas-geografic.net, Gara din Oravița a fost inaugurată în luna noiembrie 1863. Primul tren care a circulat a fost unul de marfă. Mai exact, șase vagoane trase de o locomotivă. Cu timpul, zona a început să fie din ce în ce mai tranzitată, ceea ce a însemnat noi nevoi pentru oameni.

În 1869, calea ferată din Oravița a început să fie folosită de către trenurile de călători. Garniturile plecau din Oravița și aveau destinații internaționale, precum Budapesta sau Viena. Astfel de călătorii durau între 26 și 36 de ore și erau adevărate plăceri în acei ani.

Gara din Oravița a fost, ani la rând, locul în care au pășit unele dintre cele mai importante personalități ale vremii. Regele Carol I, Împărăteasa Sissi sau marele poet Mihai Eminescu sunt doar câteva dintre numele care au tranzitat, la un moment dat, prima gară din România.

ADVERTISEMENT