Sport

Gareth Southgate, inamicul public numărul unu după remiza cu Scoția. Cum poate rata naționala Angliei calificarea în optimi

Gareth Southgate nu mai are viață ușoară pe banca naționalei Angliei. Britanicii acuză lipsa de inspirație a selecționerului în momentele-cheie ale meciului cu Scoția.
19.06.2021 | 12:49
Gareth Southgate inamicul public numarul unu dupa remiza cu Scotia Cum poate rata nationala Angliei calificarea in optimi
ADVERTISEMENT

Deși era văzută drept una dintre favoritele la câștigarea trofeului, Anglia este în pericol să rateze calificarea în optimile de finală ale Campionatului European, după un 0-0 chinuit cu reprezentativa Scoției. Scoși din minți de această situație, foști internaționali, jurnaliști și suporteri au pus la unison tunurile pe Gareth Southgate.

Foden nu ar fi trebuit în niciun caz să fie scos de pe teren în această seară. Îl ai pe Sancho pe bancă și nici măcar nu îl introduci în teren”, a răbufnit Ian Wright (n.r. fostul atacant al lui Arsenal, Crystal Palace și West Ham United), din postura de prezentator radio și TV, acuzând lipsa de inspirație a selecționerului în momentele – cheie.

ADVERTISEMENT

La această oră, naționala Albionului se află pe locul al doilea în grupa D și are nevoie de victorie, marți, 22 iunie, împotriva Cehiei. Orice alt rezultat va face ca ecuația calificării în optimile de finală ale competiției să se complice dramatic.

Gareth Southgate, pus la zid după egalul cu Scoția. Anglia e în pericol de eliminare

E dezamăgitor, într-adevăr. Foden nu ar fi trebuit în niciun caz să fie scos de pe teren în această seară. Îl ai pe Sancho pe banca de rezerve – un jucător care a reușit 15 goluri și 20 de pase decisive în sezonul recent încheiat – și tu nu-l folosești deloc.

ADVERTISEMENT

Avem nevoie de creativitate în joc. Putem vorbi despre Harry Kane sau despre șansele pe care le-ar fi putut avea, dar vă întreb – am creat îndeajuns de mult? Noi, englezii, trebuie să câștigăm acest turneu final. Sunt jenat de ce am văzut”, a  reacționat Ian Wright la ITV, imediat după fluierul de final al meciului cu Scoția.

Și Graeme Souness, căpitanul lui Liverpool de la începutul anilor ’80, a criticat în termeni duri prestația naționalei conduse de Gareth Southgate. „Fotbalul nu se întoarce acasă cu echipa asta, sincer să vă spun. Harry Kane a fost și acum numai o umbră a golgeterului pe care-l știm.

ADVERTISEMENT

A arătat prea greoi, lipsit de entuziasm în ambele meciuri, iar fundașilor adverși le-a fost ușor să-l marcheze. Dar nici n-a primit pase, pentru că și mijlocul Angliei a suferit”, au fost cuvintele rostite de acesta la microfonul Sky Sports.

Selecționerul recunoaște jocul modest al elevilor săi: „Nu a fost cea mai bună performanță a noastră”

Luat la întrebări de jurnaliști, Gareth Southgate a recunoscut că elevii săi nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor în meciul cu Scoția, dar a dat asigurări că lucrurile vor sta cu totul și cu totul altfel împotriva Cehiei.

ADVERTISEMENT

A fost o seară frustrantă. Putem juca mai bine. Scoția s-a apărat foarte bine și, când la un turneu final nu poți câștiga, este bine să te asiguri că nu pierzi meciul. Înțeleg decepția fanilor, dar vom încerca să ne revanșăm la următorul. 

Nu e doar vina lui Kane că nu am marcat, fiecare jucător are datoria să-și spună că începe de la mine, pot să joc mai bine. În astfel de meciuri de mare intensitate e complicat să găsești spații”, a declarat selecționerul Angliei.

Cum poate rata Anglia calificarea în optimile de finală

Marți, 22 iunie, de la ora 22:00, pe stadionul Wembley din Londra, elevii lui Gareth Southgate vor înfrunta reprezentativa Cehiei și au nevoie de victorie pentru a rezolva ecuația calificării în optimile Campionatului European. În caz contrar, ținând cont că vor evolua împotriva codașei Scoția, croații au motive întemeiate să spere la locul doi.

Dacă două sau mai multe echipe care nu se întâlnesc în ultimul meci din grupă se află la egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de mai multe criterii, după cum urmează:

  • Golaverajul superior dintre echipele aflate la departajare;
  •  Numărul mai mare de goluri înscrise dintre echipele aflate la departajare. Dacă după primele trei criterii echipele sunt tot la egalitate, diferenţa se va face cu ajutorul meciurilor directe între echipele aflate la departajare;
  •  Dacă şi după acest criteriu echipele sunt tot la egalitate, se vor aplica criteriile 5-9;
  •  Golaverajul superior din toate meciurile grupei;
  •  Numărul mai mare de goluri din toate meciurile grupei;
  •  Dacă doar două echipe se află la departajare şi sunt la egalitate după primele şase criterii, dar şi după ce s-au întâlnit în ultima etapă a grupei, se vor organiza lovituri de departajare (acest criteriu nu se aplică dacă mai mult de două echipe sunt la departajare);
  •  Metoda fair-play-ului (un punct pentru un singur cartonaş galben, trei puncte pentru un cartonaş roşu, ca şi consecinţă a primirii a două cartonaşe galbene, trei puncte pentru un cartonaş roşu direct, patru puncte pentru un cartonaş roşu direct, după ce jucătorul mai avea un cartonaş galben);
  •  Poziţia în clasamentul general al calificărilor europene.

Spre deosebire de edițiile anterioare, în optimile de finală nu se vor califica doar primele două clasate din fiecare grupă, ci și patru dintre echipele care ocupă locurile trei în grupe. Departajarea se va face în funcție de:

  • Numărul mai mare de puncte obţinute;
  •  Golaverajul superior;
  •  Numărul mai mare de goluri înscrise;
  •  Metoda fair-play-ului;
  •  Poziţia în clasamentul UEFA.
ADVERTISEMENT