News

Arme ascunse, tuneluri subterane și cartierul general al Hamas. Spitalul Al-Shifa din Gaza, în centrul unui război de comunicare

De ce a devenit spitalul Al-Shifa punctul central al operațiunii terestre a IDF în Fâșia Gaza. Israel și SUA spun că uriașa clădire ascunde operațiunile Hamas
16.11.2023 | 13:46
Arme ascunse tuneluri subterane si cartierul general al Hamas Spitalul AlShifa din Gaza in centrul unui razboi de comunicare
Armata israeliană a prezentat arme, grenade și alte echipamente militare ale Hamas pe care spune că le-a găsit la spitalul Al-Shifa din gaza / Foto: X, Michael A. Horowitz
ADVERTISEMENT

Armata israeliană a lansat miercuri o operațiune „țintită” asupra spitalului Al-Shifa din Gaza, afirmând că aici este găzduită o bază subterană a Hamas, acuzație negată de mișcarea islamistă și de conducerea spitalului. Acest spital, cel mai mare din enclavă, se află de câteva zile în centrul unui război de comunicare, sute de pacienți și mii de palestinieni fiind blocați în interior în condiții dezastruoase.

O „operațiune țintită” împotriva Hamas

De câteva zile, Al-Shifa a fost punctul central al operațiunii terestre a Israelului în Fâșia Gaza, desfășurată ca represalii la atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Miercuri, soldații israelieni au intrat în spitalul Al-Shifa, un simbol, în ciuda misiunii unității, al calvarului locuitorilor din Gaza, prinși în conflictul dintre statul evreu și mișcarea islamistă palestiniană și în războiul de comunicare pe care aceștia îl poartă în jurul clădirii.

ADVERTISEMENT

Oficial, pentru Israel, a fost vorba de o „operațiune țintită (…) împotriva Hamas într-un sector specific al spitalului”. Miercuri, Al-Shifa găzduia încă 2.000 de refugiați, 400 de membri ai personalului medical, 650 de răniți și 36 de copii prematuri, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas, potrivit Le Figaro.

Miercuri dimineață, Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al armatei israeliene, a ținut un briefing cu presa internațională. Repetând în mai multe rânduri că „armata israeliană este în război cu Hamas, nu cu populația civilă”, el a explicat că această operațiune a permis să fie adunate „dovezi concrete” că Hamas a folosit spitalul Al-Shifa în scopuri militare.

ADVERTISEMENT

„Forțele noastre s-au confruntat cu teroriștii pe străzile din jurul spitalului. Patru dintre ei au fost neutralizați”, a declarat Hagari, adăugând că scopul principal al acestei operațiuni „în curs” nu a fost de a vâna luptători Hamas, ci de a găsi infrastructura militară a mișcării islamiste.

„Folosiți ca scuturi umane”

„Din câte știu eu – a spus Daniel Hagari – nu există lupte în interiorul spitalului. Lucrăm cu precizie, încet, pentru a limita pagubele provocate clădirilor, pacienților și echipelor medicale. Facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că acești oameni nevinovați, folosiți ca scuturi umane de Hamas, sunt cruțați”.  De asemenea, el a explicat că la spital au fost desfășurați soldați vorbitori de limbă arabă și echipe medicale și că tancurile au fost „umplute cu echipamente medicale”. O înregistrare video furnizată de armata israeliană arată soldați care transportă cutii cu medicamente.

ADVERTISEMENT

Armata israeliană susține că a găsit în spital „muniții, arme și echipamente militare” ale Hamas, publicând imagini în care pot fi văzute arme de asalt, grenade și alte echipamente. „Am intrat în spital pe baza unor informații concrete”, a declarat Mark Regev, consilier al premierului Benjamin Netanyahu, la postul de televiziune american MSNBC. Potrivit autorităților israeliene, nu au existat confruntări sau ciocniri în interiorul spitalului, nici cu civili, nici cu pacienți sau cu personalul medical.

Aceste declarații au fost imediat contestate de Ministerul Sănătății din Hamas, care a declarat că armata israeliană „nu a găsit arme sau echipamente militare”, scrie France 24. Martorii din interiorul clădirii au descris pentru Reuters o situație aparent calmă în timp ce soldații percheziționau sediul. S-au auzit focuri de armă sporadice, dar nu au existat rapoarte imediate privind victime în interiorul clădirii.

ADVERTISEMENT

Israel și SUA: Teroriștii „operează în și sub spitalul Al-Shifa”

Seara, un jurnalist care lucra cu AFP a raportat că soldații și tancurile israeliene s-au retras din spital și s-au repoziționat în jurul complexului. La rândul lor, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Organizația Mondială a Sănătății s-au declarat „extrem de îngrijorați” de impactul asupra personalului medical, a pacienților și a civililor care s-au refugiat în spital.

De ani de zile, israelienii au acuzat Hamas că folosește spitalele din Gaza ca baze. Pentru ei, nu există nicio îndoială că Hamas „operează în interiorul și sub” spitalul Al-Shifa, cel mai mare din enclava palestiniană. La 27 octombrie, Daniel Hagari, a afirmat că are „dovezi concrete că spitalul a fost folosit pentru a ascunde membri ai Hamas”. În timpul unei conferințe de presă, el a prezentat fotografii și înregistrări audio care dovedesc, potrivit lui, că mișcarea islamistă avea mai multe complexe subterane ascunse sub spital, accesibile prin rețeaua de tuneluri de sub Fâșia Gaza, precum și o intrare în una dintre secții.

Aceste acuzații au fost susținute la 14 noiembrie de Casa Albă, care a afirmat că dispune de informații americane potrivit cărora Hamas folosește spitalul Al-Shifa pentru a-și dirija operațiunile militare și, probabil, pentru a depozita arme. Hamas și conducerea spitalului au negat în mod repetat acuzațiile și au solicitat o anchetă independentă. Directorul general al spitalului, Mohammed Abu Salmiya, a cerut public ca experții internaționali să vină și să se convingă singuri că spitalul său nu este folosit ca bază operațională de către mișcarea islamistă.

Luni, el descris o situație deosebit de gravă în spitalul său, care nu avea electricitate în acel moment și era înconjurat de tancuri israeliene. „Când totul a căzut, nu mai puteam să-l numim spital”, a spus el. „Sunt aproape 5.000 de oameni aici, poate chiar mai mulți. Familii întregi s-au adăpostit pe coridoarele spitalului și se află sub asediu ca și noi. Se află într-o situație foarte critică, fără mâncare și fără apă”.

Greu de dovedit

Totuși, nu este prima dată când se stabilește o legătură între Hamas și acest spital. Într-un raport publicat în 2015, ONG-ul Amnesty International acuzase mișcarea islamistă că a torturat și executat sumar palestinieni în timpul ofensivei militare a Israelului împotriva Fâșiei Gaza în iulie și august 2014. „Unele persoane au fost supuse la interogatorii și tortură sau au fost supuse la alte rele tratamente într-o clinică ambulatorie dezafectată din cadrul spitalului Al-Shifa”, sublinia ONG-ul.

Liderul politic al Hamas în Gaza, Yahya Sinwar, a confirmat în 2021 că mișcarea sa operează o vastă rețea de tuneluri „care depășește 500 de kilometric”. Yocheved Lifshitz, o femeie în vârstă de 85 de ani luată ostatică de Hamas la 7 octombrie, a declarat după eliberarea sa că a mers kilometri întregi prin tunelurile din Gaza care semănau cu „o pânză de păianjen”.

„Este complet plauzibil să credem că Hamas are o ascunzătoare de arme și un tunel de acces sub Al-Shifa”, spune Marina Miron, cercetător în cadrul departamentului de Studii de Război de la King’s College din Londra, adăugând că „totuși, va fi foarte greu de dovedit”. „Presupusele dovezi” furnizate până acum de Israel pur și simplu nu sunt suficiente, crede ea. „Am văzut în trecut că astfel de dovezi pot fi falsificate”.

Într-un articol publicat la 13 noiembrie de New York Times, actuali și foști oficiali israelieni din domeniul apărării și al serviciilor de informații au susținut afirmațiile statului evreu, descriind mai detaliat centrul subteran situat sub spital. Un fost șef al Shin Bet, serviciul de informații interne, și alți doi oficiali israelieni au declarat pentru cotidianul american că sub spital au fost săpate mai multe etaje, care adăpostesc săli de întâlnire, spații de locuit și depozite.

Complexul subteran, despre care se spune că poate găzdui cel puțin câteva sute de persoane, depinde în parte de energia electrică deviată de la spitalul Al-Shifa, au explicat aceștia. New York Times a citat, de asemenea, oficiali americani, care au declarat, sub rezerva anonimatului, că sunt „convinși” că Hamas ar folosi o rețea de tuneluri sub Al-Shifa ca sediu operațional și pentru depozitarea armelor.

Nu există o verificare independentă

Cu toate acestea, New York Times a relatat că a examinat imagini furnizate de oficiali israelieni de rang înalt din cadrul serviciilor de informații, care, potrivit acestora, arată intrări secrete în interiorul spitalului. Dar ziarul a spus că fotografiile nu au putut fi verificate independent.

„Este foarte, foarte dificil să verifici o mare parte din narațiunea pe care israelienii doresc să o prezinte atunci când nu permit jurnaliștilor independenți să intre în Fâșia Gaza pentru a obține mărturii de primă mână despre ceea ce se întâmplă de fapt pe teren”, a declarat Clive Jones, expert în Israel și Orientul Mijlociu la Universitatea Durham din Marea Britanie.

„Dacă ambele părți nu sunt pregătite să lase observatori independenți să intre și să verifice afirmațiile fiecăreia dintre ele, tot ce avem sunt narațiuni și contra-narațiuni”, spune el. Explozia care a lovit spitalul Al-Ahli Arabi din Gaza la 17 octombrie a ilustrat dificultatea de a stabili faptele atunci când accesul la fața locului este restricționat, în timp ce autoritățile israeliene și Hamas și-au pasat responsabilitatea pentru atac.

Până în prezent, doar mișcarea islamistă a declarat că ar fi binevenită o anchetă, care ar necesita garantarea accesului securizat al unei echipe de experți independenți și, în același timp, analiza unei cantități uriașe de date, imagini, hărți și imagini din satelit. În circumstanțele actuale, o astfel de perspectivă este foarte puțin probabilă. Ceea ce este în favoarea Hamas, spune Marina Miron. „Pentru ei, este benefic să prezinte narațiunea ca atrocități israeliene care vizează spitalul”.

Când pot deveni spitalele ținte legitime

Accentul pus pe criza umanitară din spitale a întărit apelurile internaționale pentru o încetare a focului, ceea ce pentru Hamas ar însemna probabil o oportunitate de „a se regrupa, de a se reface și de a lovi din nou”, spune Marina Miron. În conformitate cu dreptul internațional, spitalele au dreptul la protecție în timpul conflictelor. Dar ele pot deveni ținte legitime în anumite condiții, în special dacă sunt folosite în scopuri militare.

Pe această bază, trupele israeliene au lovit ținte din apropierea spitalelor din Gaza și chiar ținte din interiorul spitalelor și au intrat în clădirile medicale. Ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansur, a declarat la 10 noiembrie că spitalele din enclavă au devenit „principala țintă” a atacurilor israeliene. Dar este, de asemenea, dificil de stabilit cu exactitate în ce măsură Israelul țintește spitalele.

„Israelul susține că nu a lovit spitalele ca atare și că nu trage asupra spitalelor”, spune Clive Jones. „Dacă nu avem o verificare independentă, nu știm în ce măsură aceste afirmații sunt adevărate”. La rândul său, statul evreu susține că Hamas folosește angajații și pacienții de la Al-Shifa ca „scuturi umane” pentru a-și proteja centrul de operațiuni. Aceste afirmații sunt făcute și de Washington.

La 13 noiembrie, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, a declarat că SUA „nu doresc să vadă schimburi de focuri în spitale în care oameni nevinovați – pacienți care primesc îngrijiri medicale – sunt prinși în focul încrucișat”.

Dar el a susținut acuzațiile israeliene. „Fără a intra în detaliile informațiilor transmise de serviciile de informații, luăm în considerare sursele care indică faptul că Hamas folosește spitalele în același mod în care folosește multe alte structuri pentru centrele sale de comandă și pentru unitățile sale de criză, pentru a depozita arme, pentru a găzdui combatanți – iar acestea sunt încălcări ale legilor războiului”, a adăugat el.

IDF trebuie să dovedească că nu încalcă regulile

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a acordat un sprijin tacit narațiunii israeliene, condamnând „utilizarea de către Hamas a spitalelor și a civililor ca scuturi umane” în Fâșia Gaza, cerând în același timp Israelului să dea dovadă de „reținere maximă” pentru a proteja civilii. Hamas a replicat calificând comentariile lui Josep Borrell drept „scandaloase și inhumane” și a afirmat că acestea au oferit „acoperire” Israelului pentru a „comite mai multe crime împotriva copiilor și civililor lipsiți de apărare”.

Pe fondul unui context care face practic imposibilă livrarea de ajutor umanitar în fâșia de coastă palestiniană, ONG-ul Medici fără frontiere (MSF) a avertizat împotriva unei narațiuni care constituie un „pericol” suplimentar pentru spitalele și civilii din Gaza. „Fenomenul de relativizare, sau chiar de negare, a suferințelor populației palestiniene se agravează din ce în ce mai mult în prezent”, a denunțat Claire Magone, directorul executiv al MSF, în cadrul unei conferințe de presă la Paris, la 7 noiembrie.

Spre deosebire de Hamas, care nu pretinde că respectă convențiile internaționale, „revine Israelului sarcina de a dovedi că nu încalcă dreptul umanitar international”, afirmă Marina Miron. „Un singur pas greșit sau o înregistrare video din partea Hamas care să arate soldați israelieni trăgând în interiorul spitalului ar fi foarte dăunătoare”, conchide ea.

„Spitalul Al-Shifa, chiar centrul de comandă” al islamiștilor

Dar nu toată lumea este de acord. A armata israeliană nu s-ar expune fără motiv în fața unor acuzații clare de crime de război – adică să deschidă focul asupra pacienților din spitalul Al-Shifa – fără o urmă de islamist Hamas acolo sau de dovezi privind facilitățile subterane. De ce ar pierde timp și muniții și ar ține pe loc blindate și soldați în jurul unei ținte care nu are justificare militară, câtă vreme are de dus un război de gherilă în Gaza?

Georges Bensoussan, istoric francez și specialist în conflictele israeliano-arabe, a declarat pentru Europe 1: „ În 2009, ONU a denunțat deja faptul că spitalul Al-Shifa era folosit pentru a ascunde arme, în special sub sălile de operație și sub  secțiile de pediatrie. Mahmoud Abbas (președintele Autorității Palestiniene) a spus același lucru în 2014”. „De mult timp, este un secret al lui Polichinelle în Israel, dar și în toate statele-majore, că spitalul Al-Shifa este centrul de comandă” al Hamas, continuă el. „Adevărata întrebare pentru Israel a fost următoarea: dacă să atace sau nu centrul de comandă al Hamas, în condițiile în care acesta se află sub un spital”.

„Agresorul, transformat în agresat”

În opinia sa, „armata israeliană a preluat controlul asupra spitalului fără să-l ia cu asalt. Nu l-au distrus. Amintiți-vă de spitalul din Mosul, când americanii  l-au ras literalmente de pe fața pământului”, adaugă Georges Bensoussan. „Puteți citi, am văzut imaginile, nu au distrus nimic, au intrat prin serviciul de urgență, apoi au intrat în subteran”, continuă el, considerând că Tzahal și-a luat măsuri de precauție în cadrul acestei operațiuni.

Dar pentru istoric, „în acest conflict, asistăm la o inversare a realităților, la o transformare a agresorului în agresat, ceea ce este uluitor și care, cred eu, va uimi istoricii peste 20 de ani”. Drept dovadă, fostul ministru francez de Externe Dominique de Villepin a îndemnat Israelul să nu repete greșelile trecutului, și în special greșelile Statelor Unite, care „în lupta împotriva terorismului, au sfârșit prin a hrăni bestia murdară a terorismului”, a spus el.

„Puteau distruge Gaza în 48 de ore”

„A reacționa în același mod ca și SUA înseamnă a alimenta ura și resentimentele și a hrăni noi generații de teroriști”, spune Georges Bensoussan. „Dar statul evreu nu aplică aceeași strategie ca și americanii, continuă el. „Ei nu distrug sistematic tot ce le stă în cale. IDF avansează încet, treptat”, apreciază el, deoarece „sunt conștienți că trebuie să se pregătească pentru viitor. Într-o zi sau alta, va trebui să trăiască cu aceste populații”.

Același Dominique de Villepin i-a reproșat Israelului că, în spatele contraatacului său, se află doar o strategie militară, fără a anticipa viitorul. „Dacă Israelul ar fi avut doar o strategie militară, ar fi distrus orașul Gaza în 48 de ore. Așadar, comentariile lui Villepin sunt inepte”, conchide Georges Bensoussan.

ADVERTISEMENT
Tags: